Ultran Nettikolumni  10/2001

 

Raija Teräsvirta

Sai Baban sanoma länsimaalaisille

Intialainen Puttaparthissa elävä Avataara Sathya Sai Baba on sanellut sisäisen äänen välityksellä sanoman saksalaiselle psykologian tohtori von Stepskinille. Hänen kauttaan Sai Baba antaa länsimaalaisille lukijoille opastavan johtoajatuksen vuoden jokaiselle päivälle. Tämä sanoma on nyt julkaistu kirjana Sai Baba puhuu länsimaalaisille osa 1. Kirjan johdannossa Sai Baba sanoo kirjastaan näin: ”Halusin antaa teille kirjan, josta löydätte jokaiselle päivälle jotakin, joka auttaa teitä tiellänne kohti täydellisyyttä. Sanomani on yksinkertainen ja selvä. Välitän sen teille kaikella sillä rakkaudella, jota tunnen teitä kohtaan”.

Sai Baban aiheet vuoden jokaiselle päivälle käsittelevät erilaisia opetuksia siitä kuinka tulee elää moraalisesti oikein, olla oikeudenmukainen, pysyä aina totuudessa ja rakastaa kaikkia. Nähdä jumaluus kaikissa. Miten suhtautua rahaan, seksuaalisuuteen ja avo-, sekä avioliittoon. Kuinka itse aiheutamme oman huonon terveytemme, ja että olemme kaikesta mikä meitä kohtaakin itse vastuussa. Ihmisen huonot ominaisuudet, ylpeys, viha, kateus, ahneus, himo ja riippuvuus ovat suurin syy pahoinvointiimme, menetettyyn terveyteen, johon myös vaikuttaa se mitä syömme. Syömällä lihaa ihminen aktivoi itsessään aggressiivisia taipumuksia. Joka syö lihaa, hän sallii eläinten teurastuksen, joten lihansyöntikin on väkivaltaa. Meidän tulee elää puhtaasti, syödä puhdasta sathwista ruokaa ja välttää nautintoaineita, alkoholi tuhoaa terveytemme ja tupakka henkisyytemme.

Sai Baban sanoma ihmiskunnalle kiteytyy viiteen ohjenuoraan, jotka ovat, totuus sathya, oikeamielisyys dharma, rauha shanti, väkivallattomuus ahimsa ja rakkaus prema. Kun ihminen elää totuudessa, se tuo tullessaan automaattisesti oikeamielisyyden, oikeamielisyys saa aikaiseksi rauhaa, rauha taasen väkivallattomuutta ja se johtaa rakkauteen. Sai Baba sanoo: ”Love All Serve All”, Rakasta kaikkia palvele kaikkia. Hän itse asiassa sanoo päätehtävämme tässä elämässä olevan toisten palvelemisen.

Sai Baba elää kolmoisinkarnaationsa toista ruumiillistumaa tällä hetkellä. Hän on sanonut tulleensa maailmaan vastauksena pyhimysten ja viisaiden rukouksiin. Tämä on merkki rukouksen voimasta. ”Olen tullut osoittamaan teille tien Jumalan luo. Tämä tie on rakkauden tie. Ja sen piiriin kuuluu kaikki elolliset olennot”. Sai Baba puhuu kaikista uskonnoista samanarvoisina, sillä ne perustuvat kaikki Yhteen samaan Jumalaan. Hän pyytää kristittyjä tulemaan paremmiksi kristityiksi, muslimeja paremmiksi muslimeiksi, hinduja paremmiksi hinduiksi jne.

Avioliitto on hänen mukaansa arvokas laitos, jota tulee vaalia ja varjella. Tiedän lukuisista Sai Baban luennoista ja muistakin häntä käsittelevistä kirjoista, että hän ei pidä avioeroa hyvänä vaihtoehtona. Kirjan kohdassa 3. lokakuuta sanotaan, että ”Avioerolla on aina tuhoisat seuraukset, samoin kuin sillä jos toteutat seksuaalisuuttasi ilman avioliiton antamaa siunausta ja turvallisuutta. Koska teidän ajattelunne on niin materialistista, ettekä te usko henkisyyttä korostavia, spirituaalisia selityksiä, Aids tuli maailmaan. Sen opetus teille on, että seksuaalisuuden väärinkäyttö voi olla – tai on - tappavaa”. Eräässä yhteydessä Sai Baba on sanonut, että ”Avioliitto on kuninkaallinen tie Jumalan luo”. Avioliitossa mies ja vaimo voivat kukoistaa ja kehittyä. Hän pitää länsimaalaista tapaa elää yhdessä ns. avoliitossa, huonona vaihtoehtona. Kirjan mukaan miehen ja naisen ei tulisi koskaan elää yhdessä ilman selvää keskinäistä lupausta ja sitoutumista yhteiselämään. On suuri virhe solmia parisuhteita kokeeksi. Sydän ei kaipaa kokeilua. Se joko rakastaa tai sitten ei. Rakkauteen liittyy aina turvallisuus, velvollisuus ja uhrautuvaisuus. Kaikki muu on vain rakkauden viittaan pukeutumista.

Sai Baba korostaa jatkuvasti, että meissä kaikissa on Jumala. Hän sanoo, että ”Minä olen Jumala ja sinä olet Jumala myös, ainoa ero meidän välillä on se, että Minä tiedän sen, mutta sinä et sitä tiedä”. Avataara on jo sanana ja käsitteenä meille länsimaalaisille vieras. Avataara – ihmisen hahmoon syntynyt Jumala – tulee maanpäälle pelastamaan maailman uhkaavalta tuholta. Jumala pitää lupauksensa, jonka Hän antoi luomistyönsä alussa: Hän tulee pelastamaan maailman pahan vallasta. Kaliyuga on väkivallan aikakausi. Tällä aikakaudella on paras tapa toteuttaa Jumala, saavuttaa päämääränsä, eli löytää Itsensä ja vapautua jälleensyntymän ja kuoleman kiertokulusta, on toistaa Jumalan nimeä. Toistaessasi Jumalan nimeä on ajatuksesi, tunteesi, kaipauksesi ja toiveesi suunnattuina Jumalaa. Jos ajattelet Jumalaa, sinusta tulee Jumala. Herran nimi huulillasi tuhoat lisäksi kokonaisia vuoria negatiivista karmaa. Neuvoksi Jumalan nimen toistamisessa hän ohjaa meitä valitsemaan sen Jumalan nimen, joka meitä erityisesti puhuttelee ja on meille tuttu ja turvallinen. Kenenkään ei pidä vaihtaa uskontoaan, taikka hakea nimeä vieraasta kulttuurista. Tuttu ja rakas nimi ja se nimeen liittyvä visualisoitu kuva on hyvä. Jos esimerkiksi valitaan Jeesus Kristus, niin nimen eteen olisi hyvä liittää OM. OM on alkuäänne, josta kaikki on luotu ja joka siksi liittää sinut kaikkeen – ennen kaikkea Jumalaan. Valittuasi nimen älä muuta sitä enää. Pitäydy kerran valitsemaasi nimeen, anna sen johdattaa sinua. Kaiken voit jättää Hänen haltuunsa. Usko lujasti ja luota Häneen ja olet vapaa.

Ole yhtä ajatuksissa, sanoissa ja teoissa. Kun ajattelet hyvää, näet hyvää, kuulet hyvää ja teet hyvää, niin mikään kielteinen ei voi saada sinusta otetta. Auta aina, älä koskaan loukkaa. Palvele aina epäitsekkäästi, ei palkkion toivossa vaan rakkaudesta. Sai Baba neuvoo kunnioittamaan vanhempiaan, pitämään heitä Jumalana, sillä he ovat antaneet meille mahdollisuuden tulla maailmaan toteuttamaan omaa sarkaamme.

Sri Sathya Sai Baba on siis aikamme Avataara, eräs Jumalan inkarnaatio, jonka ominaisuuksia ovat kaikkitietävyys, kaikkiallisuus, kaikkivaltius ja täydellinen rakkaus. Hänelle ei mikään tehtävä ole mahdoton. Hän on kaikkialla läsnä yhtä aikaa, vaikka fyysisesti hän on Intiassa. Hänellä on satoja miljoonia seuraajia yksinomaan ulkomailla yli 170 maassa intialaisten lisäksi. Hän on luonut Intiaan uuden koulu- ylioppilasjärjestelmän, perustanut monia yhteiskunnallisia laitoksia, rakennuttanut 2 suurta sairaalaa, toteuttanut suuren puhtaan juomavesiverkoston ym. ja kaikki on ilmaista. Hänen nimensä merkitsee totuutta (Sathya), Sai jumalallista äitiä ja Baba jumalallista isää.

Tekijän mukaan tämä kirja Sai Baba puhuu länsimaalaisille sai alkunsa uuden vuoden päivänä 1992, jolloin Sai Baba ilmoitti aikovansa sanella hänelle mietelauseen vuoden jokaista päivää varten ja että siitä syntyy kirja. Tekstiä alkoi virrata solkenaan, 14 päivässä 310 sivua. On tapana matkustaa Intiaan ja viedä kirjoittamansa kirja Sai Baban siunattavaksi. Näin oli myös tämän kirjan tekijä von Stepski tehnyt helmikuussa 1994. Sai Baba on signeerannut kirjan alkuperäisen saksalaisen painoksen. Olisin toivonut sen löytyvän myös suomennetusta painoksesta.

Ei ole mitenkään harvinaista, että Sai Baba käyttää kanavaa, vaikkakin on kehossa maanpäällä, tiedän ainakin kaksi englanninkielistä kirjailijaa, jotka ovat kanavoineet useita kirjoja Sai Baban toimiessa sisäisesti heissä ja ne kirjat on julkaistukin Sai Baban omasta toimesta Intiassa.

Mikään henkinen oppi ei ole vielä tietona mitään, vaan käytäntö vasta tekee mestarin. Sai Baba puhuu länsimaalaisille -kirjaa voi käyttää oraakkelina ja vastauskirjana. Voi muotoilla kysymyksen, avata kirjan ja saada vastauksen kysymykseensä. Tässä kirjassa Sai Baba on poikennut perinteisestä opetuksestaan, joka yleensä ”vilisee” otteita ja vertauksia Intian vanhoista pyhistä kirjoituksista Raman ja Krishnan ajoilta. Mutta kuten kirjan nimikin kertoo, hän puhuu länsimaalaisille.

Luvassa on samalta kustantajalta lisää, sillä tämä on kolmeosainen trilogia. Toisessa osassa Sai Baba puhuu parisuhteesta ja kolmannessa maailmasta ja Jumalasta. Jään mielenkiinnolla odottamaan niiden suomennoksia lähivuosina.

     

SAI BABA PUHUU LÄNSIMAALAISILLE, OSA 1
Stephan v. Stepski-Doliwa
LIGHT HOUSE KUSTANNUS KY


< Takaisin   Kirjamyyntiin >