Ultran kirja-arviointi

 

 
Metsässä - Uppoudu metsään, itseesi ja elämään
Jarko Taivasmaa

240 s.
Kustantaja Otava (Hidasta elämää), 2019

 

Nelivärikuvat
Deeppiä metsäajattelua!

Löydä rauha ja voima metsästä.

 

Mikäpä olisi suomalaiselle aidompi virkistymisen ja latautumisen paikka kuin suomalainen metsä. "On aika palata ymmärrykseen siitä, että on vain yksi asia, luonto. Tällä planeetalla on lukemattomia eläviä olentoja ja lajeja. Yksi planeetan lajeista on ihminen." Näin herättelee Jarko Taivasmaa kirjansa alkusanoissa luonnosta vieraantuneita nykyihmisiä suuntaamaan ajatuksensa ja askeleensa alkuperäiseen, lajityypilliseen ympäristöönsä. Kirja tarjoaa eväitä sivilisaation aiheuttamaan epämääräiseen näläntunteeseen.

Tekijä on toimintaterapeutti ja chi kung -ohjaaja, joka on kehittänyt metsään uppoutumisen menetelmiä. Kirja esittelee erilaisia huomion ja tietoisuuden ohjaamisen metodeja sekä hengitys- ja rentoutusharjoituksia, jotka tietysti luonnon keskellä suoritettuina ovat tehokkaimmillaan. Kirjan ohjeita lukiessa tulee mieleen eräs hankaluus: harjoitusten periaatteet on helppo lukea kirjasta nojatuolissa istuen, mutta pitäisikö kunkin harjoituksen vaiheet päntätä ensin päähänsä ennen kuin lähtee metsään, vai ottaako isohkon kirjan mukaan retkelle ja plärää sivuja siellä?

Mielestäni on häiritsevä ristiriitaisuus kirjan kieltämättä hulppean ulkoasun ja toisaalta lukuisten hiukan mutkikkaiden ohjeiden välillä. Tällaisen opaskirjan pitäisi olla tiivis ja ohjeiden helposti omaksuttavissa. Tässä päinvastoin on hiukan kyllästyttävää jutustelua ja sanojen pyörittelyä, mikä valitettavasti vie pohjaa pois hyvältä tarkoitukselta. Teoksen näyttävä taitto kyllä houkuttelee tarttumaan kirjaan ja selailemaan, ja sitä kautta voi avata mielen kohti luontoa.

Kirjan suurin osuus koostuu hyvin monenlaisista Jarko Taivasmaan kehittämistä metsään uppoutumisen menetelmistä. Ne johdattelevat sekä kehollisuuden aistimiseen että sisäisempiin mielen kokemuksiin. On kävely-, seisonta- ja lepoharjoituksia.

Tämä kirja voisikin parhaiten toimia ideapankkina erilaisille luonto- ja meditaatioterapeuteille, jotka henkilökohtaisesti ja sanallisesti ohjaavat harjoittajia. Muille ehkä paras tapa on rauhassa lueskella kirjaa ja antaa mieleen jäädä se mitä jää, ja sitten lähteä uppoutumaan metsäluontoon ihan omalla tyylillä. "Luota vain omaan kokemukseesi", toivoo Jarkokin.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Metsä on täynnä ikiaikaista voimaa, josta ihminen voi ammentaa ja kasvattaa hyvinvointiaan. Kirja kertoo metsään uppoutumisen menetelmästä, jossa läsnäolon ja luontoyhteyden kautta voi purkaa stressitilaansa ja löytää elämään uutta energiaa.
    Jarko Taivasmaa on toimintaterapeutti ja meditaatio- ja chi kung -opettaja. Metsään uppoutuminen on hänen kehittämänsä menetelmä, jossa yhdistetään tekniikoita meditaatiosta, mindfulnessista, chi kungista ja kehotietoisuusharjoituksista. Hän on opastanut useiden vuosien ajan erilaisia ryhmiä tekniikan pariin ja kouluttanut uusia ohjaajia.

Katso myös Metsä ja meditaatio -kortit

 

Aloitussivulle