Pääkirjoitus 9/2016

 

 


  "Vieläkö jostakin löytyisi tuoleja?"
 

No olipas taas Ultrapäivät! Jos jollakulla kävi mielessä, että edellisen kesän juhlavuoden jälkeen nyt olisi ollut rauhallisempaa, hän oli kyllä väärässä. 41. Ultrapäivät olivat jopa vilkkaammat kuin juhlavuonna.

Pallohalli pullisteli ihmisistä heti torstaista lähtien, ja perjantaina jouduttiinkin etsimään kaikki nurkat ja kätköt, kun pallohalliin haalittiin lisää tuoleja niin paljon kuin tila antoi myöten. Sama suosio jatkui iltaworkshopeissa. Urheiluopiston henkilökuntaa kävi melkein sääliksi, kun juoksutimme heitä etsimään vielä lisää tuoleja iltatilaisuuksiin.

Tästä lähtien Ultrapäivillä on sitten aivan varmasti pelkkää auringonpaistetta. Nimittäin tänä kesänä tuli se kuuluisa poikkeus joka vahvistaa säännön. Parin ensimmäisen päivän koleus ja sateet toisaalta tiivistivät tunnelmaa entisestään, kun yleisö viihtyi tavallistakin paremmin luennoilla ja ohjelmissa Kuortaneenjärven rannan ja urheiluopiston viihtyisän pihamaan sijaan. Epävakaammissa keleissä rannan uusi, isompi teltta osoittautui heti käteväksi ja tarpeelliseksi niin keskiyön meditaatioissa kuin aamun Qigong-harjoituksissa.

Vaikka selvästi alle puolet kävijöistä täytti palautelapun, saimme niitä satoja kappaleita. Ne ovat Ultrapäivien kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä, jokainen täyttämisen vaivan nähnyt ultrapäiväläinen ansaitseekin kiitoksen. Kaikki risut ja ruusut huomioidaan ja niillä on todellista vaikutusta. Esimerkiksi palautteen ansiosta Kuortaneen ravintolan tarjonta vastaa nyt paremmin nimenomaan ultrapäiväläisten tarpeisiin, harvassa paikassa näkee yhtä suurta panostusta monipuoliseen kasvisruokien tarjontaan kuin tänä kesänä Ultrapäivillä.

Myös aineiston tilastollisella analyysillä saamme yllättävän paljon tietoa. Pienenä yllätyksenä esimerkiksi tuli, että viitisen prosenttia kävijöistä tuli Suomen ulkopuolelta. Suurin osa heistä on toki suomea osaavia ulkosuomalaisia, mutta juttelin paikan päällä myös useamman suomea osaamattoman vierailijan kanssa. He pystyvät toki seuraamaan joitakin englanninkielisiä esityksiä, mutta ennen kaikkea he tulevat Ultrapäiville tunnelman ja ihmisten takia.

Suomen maakunnista parhaiten ovat edustettuina – suuruusjärjestyksessä – Uusimaa, Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa. Ihan odotusten mukainen kolmen kärki, ottaen huomioon väestöpohjan ja Kuortaneen sijainnin Suomen kartalla. Erityisen vilkasta tuntui Ultrapäiville osallistuminen olevan Kymenlaaksossa ja Lapissa.

Ensimmäistä kertaa Ultrapäivillä kertoi vierailevansa joka viides ja yli 25 käyntiä oli takana noin viidellä prosentilla. Mutta olipa Ultrapäivävierailusi ensimmäinen tai neljäskymmenes, olet sydämellisesti tervetullut seuraaville Ultrapäiville 6.-9.7.2017!

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE