Pääkirjoitus 7-8/2016

 

 


  Menneet ja tulevat valonkantajat
 

Eivät ole vuodet veljiä keskenään. Viime kesänä tuntui talvitakeille olevan käyttöä aina Ultrapäiviin saakka, ja pidempiä helteitä saatiin odottaa elokuulle. Tänä kesänä shortsit sai kaivaa esiin jo aikaisin toukokuussa. Mutta olipa alkukesän säät millaiset tahansa, Ultrapäivillä sää on aina hyvä. Tämä taika on kestänyt vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Toinen vuodesta toiseen murtumaton taika on Vuoden rajatietokirjan valitsijan ja yleisön suosikin äänestyksen päätyminen eri ehdokkaisiin. Vuoden rajatietokirja valittiin nyt kolmannentoista kerran. Tässäpä pieni kesäpähkinä purtavaksi laiturinnokkaan: puhtaasti todennäköisyyslaskennan mukaan, monennellako kerralla virallinen valinta ja yleisöäänestyksen voittaja olisi pitänyt osua samaan kirjaan? Ja mikä on todennäköisyys sille, että valinta on eri 13 kertaa peräkkäin?

Toisaalta on hyväkin, että joka vuosi on saatu kaksi voittajaa. Siten kaksi erilaista teosta on päässyt parrasvaloihin ja suuremman huomion kohteeksi. Tämänkertainen voittaja, Taija ja Jani Sompin Parantava ruoka, edustaa viime vuosien vahvaa ravinto- ja terveyskirjojen trendiä. Yleisöäänestyksen voittaja, Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin Valonkantajat, puolestaan on syväluotaava katsaus Suomen itsenäisyyden ajan salatieteeseen. Osalla kirjan henkilöistä ei ole mitään tekemistä rajatiedon kanssa, mutta aika monella on. Vuosien tutkimustyön tuloksena Iitti ja Häkkinen ovat löytäneet monia yllättäviä historian hahmoja ja tapahtumia, joista alan konkaritkaan eivät ole olleet tietoisia.

Tämän Ultran kansikuvan hahmo puolestaan on tuttu jokaiselle. Aino Kassinen on todellinen suomalaisen rajatiedon legenda, jota kuuntelivat tavallisen kansan lisäksi poliitikot, liikemiehet ja julkisuuden henkilöt. Tässä Ultrassa on Erik Gullmanin Kassisesta kertovan jättiartikkelin ensimmäinen osa. Erik Gullman tulee myös Ultrapäiville kertomaan Suomen todellisista valonkantajista: Pekka Ervastista, Aino Kassisesta, Esko Mustosesta...

Nykyisiä ja tulevia valonkantajia pääsee tapaamaan Ultrapäivillä niin kotosuomesta kuin maailmaltakin. Vahva ohjelmakattaus on kiinnostanut jo ennakkoon ennätyksellisesti. Aina olemme kuitenkin Pallohalliin ja Kuortaneelle mahtuneet, niin varmasti tänäkin vuonna.

Tulossa on siis varmasti elämykselliset 4 päivää ja 3 yötä, olet sydämellisesti tervetullut nauttimaan kanssamme kesän – ja koko vuoden – kohokohdasta, Ultrapäivistä!

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE