Pääkirjoitus 2/2016

 

 

”Koko taivaan kodiksensa kai
Tuo muukalainen kaukaa takaa linnunradan sai
Yli taivaan tietoisuuden taa
Hän milloin vain näin lentää valon nopeutta saa
Hän auttaa maailmaamme voisi
Jos vain kypsä oisi
tuon ymmärtämään ihminen”

(Starman/Muukalainen - Sanat David Bowie 1972, suom. sanat Vexi Salmi 1973)

 

 


  Tähtimies lähti kotimatkalle
 

Jos yksi artisti, taiteilija tai ihminen pitäisi nimetä, jonka voisi elämänsä päätteeksi kuvitella astuvan avaruusalukseen ja nousevan kohti tähtiä kotiinsa, se on David Bowie.
    Harvan taiteilijan poismeno on myöskään koskettanut ihmisiä niin paljon kuin Bowien. Ja erityisesti se tuntuu koskeneen monia rajatietoihmisiä. Ultran facebook-sivullakin eräs muisteli lukeneensa Ufoaikaa ja kuunnelleensa samalla Bowien Starmania.

Monet Bowien suurimmista hiteistä olivat sumeilemattoman kosmisia. Hänen ensimmäinen hittinsä, vuoden 1969 Space Oddity, osui yksiin ensimmäisten kuulentojen ja Avaruusseikkailu 2001 –elokuvan kanssa. Sitä seurasi pari vuotta myöhemmin SETI-henkinen Life on Mars?.
    Humanoidi-teema sai huipennuksensa vuosina 1972-73 jolloin Bowie ilmoittikin olevansa Ziggy Stardust, ulkoavaruudesta maan pinnalle laskeutunut rocktähti. Tuolloin hän teki kaikkien ufoihmisten yhteiseksi kansallislauluksi kasvaneen Starmanin. Suomessa oltiin tilanteen tasalla, ja Fredi sai Vexi Salmen käännöstekstillä ison hitin nimellä Muukalainen. Myös Pepe & Paradise levytti Muukalaisen.
    Pari vuotta Ziggy Stardust -kauden jälkeen Bowie palasi ihmisen muodossa Maapallolla elävän avaruusolennon teemaan. Nicolas Roegin vuoden 1976 kulttielokuva The Man Who Fell to Earth - Mies toisesta maailmasta oli Bowien ensimmäinen päärooli. On sanottu, että Bowien tarvitsi käytännössä olla vain oma itsensä, myöhemmin hän itse kertoi tunteneensa olonsa yhtä vieraantuneeksi kuin näyttelemänsä humanoidi.
    Space Oddity kappaleessa 1969 seikkaillut astronautti Major Tom palasi synkemmissä tunnelmissa kappaleessa Ashes to Ashes vuonna 1980. Kyyninen sanoitus toimi jonkinlaisena jäähyväisenä kosmiselle aihepiirille Bowien tuotannossa.

Starman -kappale sai 80-luvulla eräänlaisen jälkikirjoituksen, kun Jeff Bridges näytteli Maan päälle tupsahtanutta, ihmisen hahmon ottanutta humanoidia John Carpenterin elokuvassa Starman vuonna 1984. Kosmista yhteisymmärrystä hienosti kuvaavalla elokuvalla ei ole mitään tekemistä Bowien ja hänen samannimisen laulunsa kanssa – silti olen aina ajatellut sitä kuin ylipitkänä musiikkivideona Bowien laululle.
    David Jones teki kaikkensa vieraannuttaakseen itsensä esittämästään androgyynistä David Bowie hahmosta – joka välillä esitti vielä Ziggy Stardustia ja muita hahmoja. Moninkertaisista maskeista ja valepuvuista huolimatta hän paljasti itsestään enemmän kuin useimmat muut, ja jääkin ihmisten mieliin upeana ja vilpittömänä taiteilijana.


  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE