Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 4/2005
 

Kirjakauppojen kirjo

  Rajatiedon kirjallisuus on ollut esillä Ultran pääkirjoituksissa tämän tästä, mutta alan kaupoista on ollut puhetta harvoin. Ensimmäinen maininta löytyy sadan vuoden takaa, kun Omatunto N:o 8 kirjoitti marraskuussa 1905:

”Teosofinen kirjakauppa ja kustannusliike. Taloudenhoitajamme F.A. Johansson on anonut ja saanut luvan tällä nimellä harjoittaa kirjakauppa- ja kirjankustannusliikettä. Liikkeemme on täten saanut laillisen firmanimen, mutta hoidetaan kuten ennenkin kansallisomaisuutena teosofisen liikkeen palveluksessa. Niin pian kuin kirjakauppaliike saadaan järjestetyksi, tulee se myymään ja hankkimaan kaikkea teosofista ja sensukuista kirjallisuutta ei ainoastaan suomen ja ruotsin, mutta myös englannin, saksan ja ranskan kielillä.” Paljonko Vuorikatu 12:ssa myytäviä nimikkeitä aikoinaan löytyi, jää arvailujen varaan. Ennen vuotta 1905 jo Pekka Ervastilta oli ilmestynyt jo 20 painotuotetta, ja teosofisessa kirjastossa oli 800-900 nidettä.

Ultran ensimmäiseksi kirjakauppailmoitukseksi katsoisin Kirjokannen (Ruusu-Ristin Kirjallisuusseura ry.) ilmoituksen Ultrassa 4/79. Tosin Akateeminen Kirjakauppa, Elonpyörä ry., kristosofit ja monet muutkin ilmoittivat tuotteistaan jo vuosia aikaisemmin, mutta niitä ei voida täysin rinnastaa Kirjokannen päivittäiseen kirjakauppatoimintaan Liisankatu 18:ssa.

Myös Ultra-lehdellä oli keväästä 1978 lähtien ollut kirjamyyntiä. Se laajeni nopeasti niin, että Kylämältä käsin ei ollut mahdollista hoitaa kaikkia tilauksia. Ultramyynti annettiin vuoden lopulla perustetulle tamperelaiselle kirjakaupalle (1st Seal, Satakunnankatu 30). Sen koko sivun ilmoituksia Ultra julkaisi toukokuuhun 1981 saakka. Vuotta aikaisemmin Mirjam Aho oli aloittanut Helsingin ensimmäisen yksityisen rajatiedon kirjakaupan osoitteessa Vironkatu 11. Kesäkuussa hänen kirjakauppansa (nykyisin osoitteessa Uudenmaankatu 33) täyttää kunnioitettavat 25 vuotta.

Alan kirjakaupat ovat keskittyneet Helsinkiin, josta löytyy helposti yli puoli tusinaa erilaista esimerkkiä. Muualla Suomessa rajatiedon kirjakauppoja on toki ollut yhteensä enemmän kuin Helsingissä, mutta niiden menestys ja pysyvyys on ollut selvästi huonompaa. Kaksi pitkään toiminutta kauppaa Helsingin ulkopuolelta toki löytyy (Tarjan Hyvänolon Kauppa Jyväskylästä ja Wiwien lahjatavaraliike Lahdesta), mutta niiden historia ja tuotevalikoima poikkeaa varsinaisista rajatiedon kirjakaupoista.

Viime vuosikymmeninä rajatiedon kirjakauppoja on Suomessa aloittanut ja lopettanut melkoinen määrä. Seuraavassa pieni muistelu (joku lienee unohtunut): 1st Seal, Gemina Bookshop ja Uusi Aika Bookshop (Tampere), Kirjokansi ja Aquarian Kirjakauppa (Helsinki), Menttaali Oy ja Terra Viva (Oulu), Tietäjä ja KristalliEnkeli (Kuopio), Vesimies ja Pyramidi-kirja (Lappeenranta), Kalevan Pojat (Varkaus), Valaja Oy (Kouvola), MKR-kirja (Hämeenlinna), Humanova (Turku).

Nykyisestä kirjakauppojen kirjosta saa ajankohtaista kuvaa Ultran sivuilta 32-33.

Tapani Kuningas

 

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  4/2005