Ultran Nettikolumni  3/2002

 

Pentti Suutarinen

Olen savusauna – haluan palvella sinua hyvin

 

Kun rakennat seinäni, teetpä ne hirrestä/laudasta/turpeesta, huomioithan, että tärkein elementtini on luonnon kovasta kivestä tehty kiukaani. Ethän käytä siihen tarpeetonta rautaa, etkä laita mihinkään löylyilman kanssa kosketukseen joutuvaan tilaan lasi-/kovavilla eristeitä. Paloeristeinä suosittelen kiukaani tarvittaville eristesivuille luonnon (sinistä) savea n. 5-10 cm ja kiukaan kiviä vasten tiivispeltilevyä. Kiuaskivien yläpuolelle tarvittaville sivuille ja kattoon tarvitaan ns. sementtipalolevy. Nuo tilat ovat muuten liian palonarkoja helposti syttyvän vanhan nokipölyn ja kuumuuden vuoksi. Teetäthän kyläsepällä kiukaaseeni tukevasta rautalevystä suuluukun, jonka alaosassa on ilma-aukkoja; tämä parantaa vetoani ja suojaa lähiympäristöä hiilloksen kovalta kuumuudelta.

Kun kokoat kiuastani, aloita mieluiten lattiatason alapuolelta, kiukaasta tulee muuten liian korkea, jalkataso olisi oltava kiuaskivien ylätasolla. Huomioithan, että tarvitsen hyvin lämmitäkseni riittävän korkean palotilan palavien puitten yläpuolella. Tulipesän reunat voit latoa tiilikivistä (yläosan tiilet on syytä olla tulenkestäviä), savilaasti tiilien välissä ei ole välttämätöntä, luonnonkivet ulkoreunoilla tukevat. Huomioithan, että tulta vasten valikoit suurehkot mahdollisimman mustat luonnonkivet, ne tulee asetella holvimaisesti vastakkain. Niiden päälle sitten varsinaiset löylykivet. Kiviaineksen olisi oltava kovaa luonnon kiveä, mitä on usein etsittävä kilometrien säteeltä. Kivikerroksen on oltava riittävän paksu (korkea), ettei kipinät tuulenpuuskissa tarpeettomasti aiheuta palovaaraa ja koska kiukaan lämmönvarauskyky on riippuvainen kivimäärästä. Yleensä kiukaassa ei ole koskaan liikaa löylykiviä. Alimmaiset tulta vasten olevat kivet on vaihdettava muutaman kymmenen lämmityskerran jälkeen, joten huomioithan tämän jo kiuasta suunnitellessasi.

Lämmityksessäni huomioithan, että lämmityspuiden on oltava kuivia. Koivupuu lämmittää parhaiten – voit polttaa sekahalkoja, kunhan viimeisen pesällisen poltat leppähalkoja. Tämä siksi, että leppähalko polttaa pihkan ja noen pois löylykivistä – näin silmiäsi ei kirvele/karvastele löylyissäni. Lämmitysmääräni vaihtelee aina sään ja kylpijöiden määrän mukaan. Karkea arvioni on: kesällä 2-3 pesällistä, talvella tuplasti. Säädä kiukaani palo/veto hitaaksi/rauhalliseksi. Älä päästä tuulenpuuskia ärsyttämään vetoani. Tarvitsen lämmitysaikaa kesällä 2-3 tuntia, talvella puolet enemmän. Viimeisen pesällisen jälkeen vedäthän hiilet kiukaan takaosasta eteen ja annat niiden rauhassa palaa loppuun. Savun poiston tulee tapahtua pääasiassa takaseinän aukosta(räppänä/suljettava luukku). Ruostumaton vesitynnyri kiukaan sivussa lämmittää ehkä tarpeellisen lämpimän veden. Raitis ilma tulee yleensä oven alaosasta tai säädettävästä aukosta. Monet lisäävät löylyjen makua tervaamalla pienen laudanpalan sopivasta paikasta ennen löylyihin menoa.

Kostealla rievulla pyyhithän lauteeni (noesta). Lyö ”makulöylyt” ja tule istuinalustasi kanssa lauteilleni ”tekemähän terveyttä ja rauhoa rakentamahan” mieleesi ja ympäristöösi.

Meillä kaikilla on erilainen mieltymys savusaunan rakenteista. Olen ”joutunut” lapsuudesta alkaen kokeilemaan aina turpeesta tehtyyn savusaunaan saakka erilaisia löylyjä. Tässä oli jotain vuosikymmenten aikana matkan varrelta mieleen tarttuneita vinkkejä sinulle savusaunan rakentaja.


savusauna1.jpg (73668 bytes)   savusauna2.jpg (45684 bytes)

Kuvissa etelä-pohjanmaalainen savusauna
Risto Vuolle-Apialan Savusaunakirjasta (1985)
[Klikkaa kuva isommaksi]


 

Aloitussivulle