Joulukuu 2013

 

 

 

 

 Prashant Kakoday

 

 Näen unta

 

  Uni on arvoitus niin tiedemiehille kuin unennäkijöillekin. Vaikka unta on tutkittu valtavasti, tiedemiehet pystyvät sanomaan varmaksi vain sen, että sekä uni että nukkuminen jäävät mysteeriksi.

Periaate "niin ylhäällä kuin alhaalla" saattaa auttaa meitä käyttämään unta ilmiönä voidaksemme ymmärtää suurempaa arvoitusta - maailmaa ympärillämme. Periaatteen "niin ylhäällä kuin alhaalla" mukaan ilmiö, jonka voi nähdä yhdellä tasolla, on olemassa myös toisella tasolla. Unesta puhuttaessa on siis mahdollista, että ilmiö on todellinen toisellakin tasolla. Unen yksityiskohtainen tunteminen saattaisi auttaa meitä ymmärtämään unimaailmaa toisellakin tasolla. Toisin sanoen se, mitä koemme aamusta iltaan - aineellinen maailmankaikkeus - saattaa olla unta! Elämää unessa.

Mistä on kyse nukkuessa, kun näkee unta? Ensinnäkin unta nähdessään ihminen ei tiedä näkevänsä unta. Hän tiedostaa unen vasta herätessään. Unen aikana unta pidetään todellisuutena. Unessa ihminen saattaa kokea vaikkapa tiheää sydämensykettä ja paniikkia, koska unikokemus tuntuu todelta. Toisekseen unen aikana valvetodellisuus on pois päältä. Sen voi kokea vain herätessään. Valvetodellisuus oli olemassa myös unen aikana; unennäkijä vain ei ollut tietoinen siitä nähdessään unta.

Kun ihminen näkee unta, hän ei koe edes itseään. Jos vaikka Johanna näkee unta, hän löytää itsensä vasta herätessään. Unennäkijä on silloin osa valvetodellisuutta. Ollessaan unessa, unihahmot ovat hänen todellisuuttaan.

Kautta vuosisatojen runoilijat ja mystikot ovat puhuneet tästä aineellisesta maailmasta unena. Ehkäpä se on paljon enemmän kuin vertauskuva. Tämän mallin mukaan maailma, jonka koemme aineellisena todellisuutena, saattaa ollakin unta. Jos se tuntuu todelta, niin se johtuu vain siitä, että näemme unta. Vain herätessämme voimme tiedostaa unen uneksi.

Kuka on se, joka näkee unta? Aiemmin todettiin, että unennäkijä ei kuulu unimaailmaan. Tässä suuressa unessa kaikki näkemämme hahmot ovat unihahmoja mukaan lukien hän, jota pidämme itsenämme. Unennäkijä löytää itsensä vasta herätessään. Voimme kutsua unennäkijää enkeliksi hyvällä syyllä. Herätessään hän löytää enkelin.

Mitä valvetodellisuudessa tapahtuu? Vasta herätessämme näemme valvetodellisuuden ihmeen yksityiskohtineen. Tämä korkeampi valvetodellisuus on paikka, jossa Jumala on olemassa. Unimaailmassa Jumalaa ei ole. Kaikki puhe Jumalasta ja sodista Jumalan tähden käydään unimaailmassa. Kun unennäkijä herää unestaan, hän tajuaa unen merkityksettömyyden. Hän on saattanut nähdä unta, jossa King Kong ajaa takaa kaikkia. Unessa hänen sydämensä sykki kiivaasti ja hän pelkäsi ja oli paniikissa. Heräämisen jälkeen hän näkee unen vitsinä ja kertoo siitä tarinana. Uni näyttäytyy valvetodellisuudessa tarinana.

Samalla tavalla herätessään enkeli oivaltaa tämän unen merkityksettömyyden. Hän näkee sen unitarinana. Hereillä ollessaan hänelle on selvää, että valvemaailma ei ole millään tavalla unen jatkumo. Valvemaailma ja uni ovat kaksi erillistä todellisuutta, jotka eivät mitenkään voi sulautua tai limittyä toisiinsa. Ne ovat eri ulottuvuuksista.

Miksi sitten herätä, jos näkee hyvää unta? Valvetodellisuus on kauniimpi kuin yksikään uni tai unelma...ja aivan ylivertainen painajaisiin nähden.

 

 

ALOITUSSIVULLE