Pääkirjoitus 5-6/2021

 

 


   Todellinen luonnontuntija
 

Ultralla on menossa 50. vuosikerta, mutta toisen suomalaisen rajatiedon legendan syntymästä tuleekin jo 100 vuotta. Tämän Ultran klassikko-artikkelissa kerrotaan Esko Jalkasesta, joka oli todellinen tietäjä, luonnonystävä ja luonnonvoimien tuntija. Vuonna 2007 edesmennyt Jalkanen edustaa sukupolvea, joka koki omakohtaisesti sodan ja jälleenrakennuksen – heistä monikaan ei enää keskuudessamme ole.

Ultran ja Eskon suhde oli läheinen, hakemistojemme mukaan hänestä on kirjoitettu sivuillamme yli 30 artikkelissa. Esko teki Ultralle aikanaan palveluksen, josta saamme konkreettisesti päivittäin edelleen nauttia: hän katsoi meille kaivonpaikan, josta vesi on kaikkien näiden vuosikymmenten aikana vain kerran loppunut. Viime vuosien kuumina kesinä naapurustossa on kärsitty kaivoveden vähyydestä, Ultralla sitä ongelmaa ei ole ollut. Entäpä se yksi kerta? Sinä päivänä, kun kaivon kaivanut urakoitsija kuoli, kaivo kuivui.

Kuten vuosittain kevään kaksoisnumerossa, tässä Ultrassa selviää, kuka valitsee Vuoden Rajatietokirjan. Tällä kertaa hän on Anuirmeli Sallamo-Lavi - suomentaja, toimittaja ja kirjailija. Anuirmeli kutsuu itseään viestintuojaksi ja välittäjäksi tiedostetun ja tiedostamattoman välillä. Hän on mm. kouluttautunut Englannissa spiritualistisessa Arthur Findlay Collegessa.

Harvalla valitsijalla kisan pian kahden vuosikymmenen historiassa on ollut yhtä vankkaa kirjallista taustaa. Useiden itse kirjoittamiensa teosten lisäksi lista hänen suomentamistaan teoksista on lähestulkoon loputon. Rajatiedon alalta mm. unikirjoja, astrologiaa, John E. Mackin ufoklassikko Ufosieppaukset, Osho, James van Praagh, James Redfield, Eben Alexanderin Taivasyhteys, Lorna Byrnen teokset… Suurelle yleisölle ehkä tunnetuin suomennos on Diana Gabaldonin massiivinen Matkantekijä –saaga.

Historia toistaa harmillisesti viime keväältä itseään – koronatilanteen helpottaminen ei ehdi vaikuttamaan vielä riittävästi, jotta helatorstain Avoimia ovia ja Vuoden Rajatietokirjan julistusta voitaisiin juhlistaa normaaliin malliin Kylämällä.

Reilun vuoden kestänyt kurimus on opettanut, että vain epävarmuus on varmaa. Mutta vaikka vielä tällä hetkellä rajoitukset ovat tiukkoja, kaiken järjen mukaan kesällä pitäisi tilanteen olla jo toinen. Kohti valoa – monessa mielessä – ollaan menossa!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE