Pääkirjoitus 4/2021

 

 


   Stonehengen mysteerit
 

Tämän Ultran 50. vuosikerran juhla-artikkelissa on vuorossa Stonehenge – kivikauden salaperäinen observatorio. Artikkeli julkaistiin alun perin Ultrassa 10/1976, joka on ollut vuosikymmenien ajan loppuunmyyty.

Perusteellisen ja tieteellisyydessään jopa haastavan jutun tekijä on oululainen ufotutkijalegenda Matias Päätalo (1941-2009). Reilusti yli sadalla artikkelilla hän on yksi Ultran historian ahkerimmista avustajista. Muistosanoissaan Ultrassa 11/2009 Tapani Kuningas kertoi heidän yhteistyönsä kestäneen yli neljä vuosikymmentä, he tapasivat ensimmäisen kerran jo 1968.

Stonehengen toistensa päälle nostettujen kivipaasien hahmot ovat varmasti tuttuja kaikille Ultran lukijoille. Se on yksi Englannin symboleista, siinä missä vaikkapa Eiffel-torni on Ranskan tai Colosseum Italian. Monumentti on tähtitieteellisten ja matemaattisten laskelmiensa osalta hämmästyttävä taidonnäyte, ja fyysisenä voimanponnistuksena upea esimerkki menneiden sukupolvien sitkeydestä ja kyvyistä. Suurimmat kivet painavat 50 tonnia, ja kaukaisimmat niistä on tuotu satojen kilometrien päästä Walesista.

Toisin kuin esimerkiksi Egyptin pyramidien suhteen, urakka ei ole kuitenkaan ollut niin valtava tai vaatimuksiltaan ylivoimainen, että kovin tosissaan olisi esitetty muinaisten ihmisten tarvinneen apua ufoilta tai yliluonnollisilta voimilta. Päättäväisyyttä ja kekseliäisyyttä tarvittiin sitäkin enemmän.

Päivät ovat pidentyneet ja kevät etenee. Tässä kohtaa vuotta se tarkoittaa mm. Vuoden Rajatietokirja -ehdokkaiden julkistusta, ne löytyvät tämän Ultran sivulta 2. Suomenkielistä rajatietokirjallisuutta ilmestyy vuosi vuodelta enemmän – puheet painetun kirjan kuolemasta ovat totisesti olleet ennenaikaisia. Ufokirjoja ilmestyy enemmän kuin vuosikymmeniin ja esimerkiksi laadukkaita historiallisia tutkimuksia olisi ollut tarjolla vaikka millä mitalla.

Itse kukin voi tehdä oman valintansa ja äänestää yleisön suosikkia. Äänestyksen voittaja ja Vuoden Rajatietokirja – jonka valitsija paljastetaan seuraavassa Ultrassa – on tarkoitus julkistaa Ultran Avoimissa ovissa Kylämällä helatorstaina 13.5. Jos koronatilanne ei salli kokoontumistamme vielä toukokuussa, julkistamme voittajat kotisivuillamme samalla viikolla.

Varma kevään etenemisen merkki on myös heti pääsiäisen jälkeen alkava Ultrapäiville ilmoittautuminen, siitä tarkempia tietoja tämän lehden takakannessa. Mieluusti tietäisimme jo varmemmin, millaisten reunaehtojen mukaan Ultrapäiviä päästään kesällä viettämään. Parhaat asiantuntijatkaan eivät tällä hetkellä pysty sitä varmasti sanomaan, joten tässä kohtaa meillä täytyy vain olla kärsivällisyyttä – yksityiskohdat selviävät kyllä aikanaan.
 

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE