Pääkirjoitus 3/2021

 

 


   520 kansikuvaa
 

Viidennenkymmenennen vuosikerran kunniaksi Ultran tiimi teki ison työn: kaikkien Ufoaikojen ja Ultrien sisällysluettelot sekä kansikuvat löytyvät nyt Ultran nettisivuilta (www.ultra-lehti.com). Se tarkoittaa peräti 520 lehteä.

Sisällysluetteloiden tuhansien artikkelien otsikoiden selaaminen tarjoaa loputtomasti löytämisen mahdollisuuksia. Löytämistä helpottamaan kotisivuillamme on lukuisia hakemistoja mm. henkilönimen ja aihealueiden mukaan. Suosituimmista aiheista on tehty valmiita paketteja – niitä on tällä hetkellä yli 30 – joita on tulossa myös lisää.

Yli puolesta tuhannesta ilmestyneestä lehdestä 360 on edelleen saatavana. Osa loppuunmyydyistäkin on saatavana antikvaarisena kappaleena – ja ”viimeisenä keinona” kiinnostava artikkeli voidaan kopioida, jos lehteä ei muuten enää löydy.

Viiden vuosikymmenen kansikuvien selaaminen on monella tavalla kiintoisaa. Lehden tekijänä huomio kiinnittyy tekniseen toteuttamiseen ja eroihin eri aikakausien välillä. Mutta kansista voi nauttia myös ikään kuin taidenäyttelynä, vaikkapa 70-luvun lopun Markku Löfmanin kansikuvia voisi ripustaa sellaisenaan galleriaan esimerkkinä oman aikansa psykedeelisestä julistetaiteesta. Ja esimerkiksi taiteilija Osmo ”Omppu” Omenamäeltä on tähän mennessä julkaistu 8 kansikuvaa.

Aivan ensimmäisten Ufoaikojen kansissa oli vain tekstiä, mutta jo huhtikuusta 1972 lähtien käytettiin kuvia ja piirroksia. Mystiset ufot ja humanoidit puhuttelevat yhä. Kuvien luovan tunnelman voimaan myös luotettiin. Monessa alkuaikojen kansikuvassa oli vain yksi otsikko tai jopa ei yhtäkään.

Ufoaika nimellä ilmestyttiin 2 vuotta ja 10 kuukautta. Sinä aikana nähtiin peräti 4 erilaista nimilogoa! Tältä osin ajat ovat totisesti muuttuneet: Ultran kannen nykyinen logo on säilynyt käytännössä muuttumattomana jo neljännesvuosisadan.

Tämän Ultran 50. vuosikerran klassikkoartikkelina julkaistaan Asger Lorentsenin Vuosisatamme teemoja, joka on kirjoitettu heti vuosituhantemme alussa. Artikkeli on siis edelleen ajankohtainen, onhan tästä vuosisadasta vasta viidesosa takana. Lorentsenin Mysteerikoulusta on kirjoitettu Ultrassa ennenkin, tämä teksti julkaistaan kuitenkin nyt ensimmäisen kerran.

Tanskalainen Asger Lorentsen (1947-2012) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia pohjoismaisia henkisiä opettajia. Hänen kirjoittamistaan yli kahdestakymmenestä kirjasta on suomennettu Sydämen parantava valo, Ihmisen sisäiset maailmat ja Tähti-ihmiset ja enkeli-ihmiset. Varsinkin viimeksi mainitusta on tullut kestosuosikki. Aika harvaa kymmenen vuotta sitten julkaistua kirjaa kysellään ja ostetaan edelleen kuten tätä klassikkoa.


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE