Pääkirjoitus 2/2021

 

 


   Kunnon talvi!
 

Vuodenvaihteen jälkeen odotukset paremmista ajoista olivat korkealla. Tammikuu alkoi kuitenkin huolestuttavilla uutisilla niin meillä kuin maailmallakin. Jotta emme vallan sortuisi huoliemme alla, aloitetaan hyvillä uutisilla: tänä talvena ei tarvinnutkaan kärvistellä loputtomassa marraskuussa ihmetellen, aikooko talvi ollenkaan alkaa. Pohjoisessa kunnon talvesta on toki saatu normaalistikin nauttia, mutta etelämpänä lumikinokset ja poskilla nipistelevä pakkanen ovat olleet harvinaisempaa herkkua.

Itse olen näinä mustina ja märkinä talvina harmitellut erityisesti sitä, kun ei ole päässyt ”kävelemään vetten päälle” eli jäälle. Jostain syystä olen aina kokenut sen kiehtovana elämyksenä. Ehkä jossain takaraivossa tykyttää tietoisuus ohuen kiinteän kerroksen alla vellovasta syvyydestä. Ja onhan siinä ihan todellinenkin vaara, jos luontoa ei osaa lukea tai kunnioittaa. Siitä todistavat tänäkin vuonna lukuisat jäihin pudonneet, joista uutisoitiin heti ensimmäisten pakkasten tultua. Onneksi useimmat selviävät kylmästä kylvystä säikähdyksellä. Ikävä kyllä eivät kaikki.

Kunnon talvi oli meneillään myös Imjärvellä tammikuussa 1970, jolloin Aarno Heinonen ja Esko Viljo tekivät hiihtolenkillä legendaarisen ufohavaintonsa. Tämän Ultran 50-vuotisartikkelina julkaisemme uudelleen Tapani Kuninkaan syksyllä 1972 tekemän Heinosen haastattelun, jossa hän kertoo kohtaamisistaan humanoiditytön kanssa.

Tapani sekä Ufoaika ja myöhemmin Ultra seurasivat Heinosen vaiheita ja havaintoja sekä kontakteja intensiivisesti. Tapani muisteli pääkirjoituksessaan Paranormaalit vuosikymmenet tammikuussa 2002: "Heinosen kohdalla oli ehkä merkillisintä nähdä hänen persoonallisuuteensa äkillinen muutos, jonka yhteydessä hän sekä nuortui kymmenisen vuotta ulkonäöltään että sai myös ns. yliluonnollisia kykyjä. Koskaan aikaisemmin tai myöhemmin en ole vastaavaa nähnyt."

Viimeisen vuoden aikana vitsaus nimeltä korona on sekoittanut elämäämme. Onneksi meillä sentään vähemmän, kuin monessa paikassa maailmalla. Ja juuri kun tilanne tuntui olevan hallinnassa ja valoisammat ajat koittamassa, viruksen uudet, herkemmin leviävät muunnokset laittavat jälleen kerran ennusteita uusiksi. Jonkinlainen ”koronan kolmas aalto” saattaa olla vielä vaivoinamme, ennen kuin alkaa helpottamaan. Mutta kyllä se helpottaa, ennemmin tai myöhemmin…


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE