Pääkirjoitus 1/2021

 

 


   50. vuosikerta
 

Vuosi 2021 on Ultran 50. vuosikerta! Puolen vuosisadan kunniaksi julkaisemme jokaisessa tämän vuoden numerossa juhla-artikkelin menneiltä vuosikymmeniltä. Osa on julkaistu jo kauan sitten loppuunmyydyissä Ufoajoissa ja Ultrissa, mutta osa on syystä tai toisesta koskaan julkaisematonta.

Sarjan ensimmäinen juttu julkaistaan tässä Ultrassa. Viime vuosituhannen lopulla Ilona ja Erkki Kanto haastattelivat Pekka Suomista, mutta juttua samalla otettuine kuvineen ei tuolloin tehty valmiiksi ja julkaistu. Nyt tuo mainio artikkeli näkee vihdoin päivänvalon.

Pekka Suominen (1938-2006) oli arvostettu grafologian ja henkiparantamisen tuntija ja luennoija. Hänen perustamansa Suomen henkisen kehityksen liitto suomensi mm. maailmankuulun Elisabeth Haichin klassikon Vihkimys, joka on tuttu todella monelle Ultran lukijalle.

Pekka Suominen muistetaan kuitenkin erityisesti unien tuntijana ja unikurssien vetäjänä. Hän kirjoitti aiheesta 2000-luvun alussa myös alan perusteokseksi nousseen teoksen Unikuva, kielikuva, mielikuva - Unien tulkinta.

Hän oli myös hyvin pidetty Ultrapäivien esiintyjä. Kesällä 2002 hänen aiheenaan oli Unet ihmisen kuvaajana. Kiireisen aikataulunsa vuoksi hänen täytyi lähteä luentonsa jälkeen kotimatkalle. Niin monella ultrapäiväläisellä oli Pekalle asiaa tai kysyttävää, että hänellä meni kolme tuntia sadan metrin matkaan Pallohallilta autolleen.

Vuoden 2020 alkaessa kukaan ei pystynyt arvaamaan, millaisen myllerryksen vuosi toisi tullessaan. Vuoden lopulla meiltä vietiin kaiken muun yhteyden ja yhteisen tekemisen lisäksi vielä suomalaisia ehkä eniten yhdistävä huvi: itsenäisyyspäivän kättelyiden seuraaminen televisiosta. No, vakavasti puhuen toki harmillisempaa oli joulunajan yhteisöllisten kohtaamisten: joulumarkkinoiden, torien ja myyjäisten, kauneimpien joululaulujen jne. peruuntuminen. Ja joulunpyhinäkin kehotettiin pysymään mahdollisimman pienellä joukolla omassa perhepiirissä.

Tämän vuoden alkaessa emme vielä ole selviytyneet kuiville koronan kurimuksesta, mutta meillä on täysi syy uskoa, että kevään ja kesän koittaessa tilanne on jo toinen. Kesän 2021 Ultrapäivät pidetään 8.-11. heinäkuuta Kuortaneen Urheiluopistolla, ja kaiken tämän hetken tiedon valossa koronakaan ei sitä tule estämään.

Rajatiedon täyteistä Ultran juhlavuotta 2021 sinulle Ultran lukija!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE