Pääkirjoitus 7-8/2020

 

 


   Etäjännitystä


Koronan peruuttaman kevään ja kesän isoin menetys ultralaisille on tietysti Ultrapäivien siirtyminen kesälle 2021. Mutta kyllä perinteisen helatorstain Avointen ovien peruuntuminen Kylämällä Ultran toimituksella kirpaisi myös. Keväinen tapaaminen on kerännyt rajatietoväkeä ympäri maan vieraaksemme nauttimaan heräävästä luonnosta Isojärven kansallispuiston kupeeseen – paitsi tänä vuonna.

Samalla uusiksi meni yksi rajatiedon vuoden kohokohdista: Vuoden Rajatietokirjan valinta. Tällä kertaa ei päästy isolla joukolla paikan päällä jännittämään, kun valitsija nostaa käsillään voittajan esiin. Mutta kyllä jännitystä riitti myös tällaisessa ainutlaatuisessa etävalinnassa. Ilmoitettuna hetkenä julkaisimme kotisivuillamme Seppo Tanhuan tekemän muutaman minuutin videon, jossa hän julkaisi valintansa Gnosis – Löytöretkiä sisimpään itseen ja kertoi miten oli siihen päätynyt. Video on edelleen nähtävillä www.ultra-lehti.com. Samalla julkaisimme yleisöäänestyksen tulokset netissä ja UItran facebook-sivulla.

Kun emme päässeet omin korvin kuulemaan Sepon perusteluja ja voittoisien kirjailijoiden kiitospuheita, tässä lehdessä Vuoden Rajatietokirjaa käsitellään poikkeuksellisen perusteellisesti. Seppo Tanhua on kirjoittanut analyysinsä kaikista ehdokkaista. Oman puheenvuoronsa saavat niin Gnosiksen kirjoittaja Pentti Tuominen kuin yleisöäänestyksen äänivyöryllä voittaneen Suomen Aavemetsästäjien tekijä Mika Nikkilä.

Vuoden Rajatietokirja on valittu kohta jo parin vuosikymmenen ajan, ja tuntuu kuin kotimaisen alan kirjallisuuden taso olisi jatkuvasti noussut. Pentti Tuomisen Gnosis – Löytöretkiä sisimpään itseen tekee matkan perimmäisten kysymysten äärelle: Egyptin mysteerikouluihin, suuriin uskontoihin ja alkuperäisen kristillisyyden hukatuille juurille.

Mika Nikkilän Suomen Aavemetsästäjät taas edustaa genreä, jota ei isona ilmiönä ollut edes olemassa vielä vuosituhannen alussa. Nuoret, itseoppineet ja ennakkoluulottomat tutkijat hankkivat uudenlaista teknologiaa ja käyvät konkreettisesti tutkimaan ilmiöitä. Aaveet sinänsä ovat ikivanha ilmiö, mutta lähestymistapa on rohkea ja tuore.

Yhteistyössä on voimaa, kädessäsi oleva lukupaketti on siitä todiste. Tämän Ultran välissä ilmestyy Ultra-extrana Yhteys-lehti, ja koko paketti postitetaan myös Suomen Ufotutkijoiden jäsenille. Ultran lukijoiden lisäksi saankin tässä tilaisuuden toivottaa rajatiedontäyteistä kesää myös teille!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE