Pääkirjoitus 4/2020

 

 


   Maailma sekaisin


Päätoimittajan kristallipallo oli epäkunnossa edellisen maaliskuun Ultran pääkirjoitusta kirjoittaessa. Ihmisten välisiä kohtaamisia ylistävä kirjoitukseni ehti saamaan kehujakin osuvuudestaan – kunnes koronavirus laittoi kuun puolivälissä kaiken uusiksi.

Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ymmärtää, että sama kehitys kuin muissa koronan kouriin joutuneissa maissa tulisi väistämättä toteutumaan meilläkin. Mutta yllättävän pitkään sitä pystyi kuvittelemaan, että Suomi olisi jotenkin erilainen lintukoto.

Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Paniikki ei ala, ennen kuin valtion johto antaa siihen luvan. Unelias vähättely – ”ei tämä ole kausiflunssaa kummempaa” – muuttui yhdellä iskulla ryntäykseksi kauppoihin, kun hallitus maaliskuun puolivälissä ensimmäisen kerran tuli kunnolla ulos rajoitusten kanssa. Käsidesin kysynnän voi toki ymmärtää, mutta vessapaperin hamstraus on jo vähän oudompaa…

Muutamassa päivässä rajoitukset tiukkenivat: koulut suljettiin, yli 10 hengen kokoontumiset kiellettiin, valmiuslaki voimaan… Tämän Ultran mennessä painoon koronan vaikutukset ovat olleet vielä pienet, mutta torjuntatoimet ovat saaneet koko maan sekaisin. Joillakin aloilla talouden rattaat ovat täysin pysähtyneet.

Tätä kirjoittaessani vasta muutama ihminen on Suomessa tehohoidossa ja kukaan ei ole kuollut. Jos Suomen tautitilanne etenee samoja latuja kuin muualla Euroopassa – ja miksi ei etenisi – tämän lehden ilmestyessä sinun luettavaksesi tilanne voi olla ihan erilainen. Suomalaisella yhteiskunnalla on kuitenkin monia vahvuuksia, jotka saattavat osoittautua nyt arvokkaiksi.

Tärkein kysymys koronan suhteen on tietysti sen terveydelliset vaikutukset, kuinka moni sairastuu ja kuinka vakavasti. Yhteiskunnan kannalta merkitystä on myös sillä, kuinka kauan poikkeustilaa täytyy jatkaa. Ovatko esimerkiksi kesän suuret yleisötapahtumat vaarassa? Tällä hetkellä kesän isoja festivaaleja ja tapahtumia valmistellaan ja lippuja myydään ”ihan normaaliin malliin”, valtiovallan ohjeistus isojen tapahtumien perumisesta ulottuu toukokuun loppuun saakka. Toivottavasti siihen mennessä tilanne on ratkennut.

Ultran ystäviä tietysti kiinnostaa, mikä on heinäkuun alun Ultrapäivien tilanne. Ultrapäiviä valmistellaan normaaliin tapaan ja ilmoittautumisia aletaan vastaanottamaan 1. huhtikuuta. Luonnollisesti seuraamme tarkkaan viranomaisten ohjeistusta, ja sen mukaan myös tarvittaessa toimitaan.


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE