Pääkirjoitus 3/2020

 

 


   Kohtaamisiin!


Rajatiedon toiminta pitää vuodenvaihteessa perinteisesti pientä hengähdystaukoa. Mutta jo helmikuussa Ultra oli peräti neljänä peräk­käisenä viikonloppuna alan tapahtumissa ympäri Suomea. Ei nyt sentään ”Hangosta Petsamoon”, kuten laulussa tavataan sanoa, mutta sentään Kotkasta Ouluun ja sillä välillä.

Jos Ultran helmikuun messureissut olisi tehnyt yhtenä lenkkinä, siitä olisi tullut 1400 km ajoa. Vaikka Ultra oli viime kuussa hienosti läsnä ym­päri maata, tosiasiassa puolet Suomesta jäi tällä kertaa kokematta. Oulua kutsutaan Pohjolan valkeaksi kaupungiksi, mutta jos katsoo Suomen karttaa, Oulu onkin melko tarkkaan puolivälissä - eli tässä mielessä Keski-Suomessa. Linnuntietä Oulusta on Helsinkiin 540 km ja Utsjoelle 549 km.

Tällaisten laskelmien teko on nykyään helppoa netin reittipalvelujen ja tiedonhakujen ansiosta. Tällaisissa asioissa netti onkin parhaimmillaan. Mutta kaikki netin palvelut eivät yksiselitteisesti tuo onnea.

Eräässä helmikuun tapahtumista digimaailmaan minua paremmin perehtynyt ystäväni kertoi mahdollisuudesta katsoa tapahtuman luentoja etänä tietokoneelta. Tämähän on hieno juttu, ei tarvitse enää tulla ollenkaan paikan päälle! No, varmaan monen kannalta voi ollakin hyvä idea, eihän kaikilla ole yksinkertaisesti mahdollisuutta matkustaa joka paikkaan.

Mutta onko science fictionin ennustama maailma, jossa tulevaisuuden ihmiset kököttävät asuinkapseleissaan ja ovat sieltä jonkinlaisella neuro­linkillä yhteydessä toisiinsa, se maailma jossa haluamme jatkossa elää. Menneiden viikonloppujen lukuisat kohtaamiset tuttujen ja tuntemattomien, uusien ja vanhojen ystävien kanssa osoittivat jälleen kerran, miksi juuri toisten kanssa yhteen kokoontuminen on niin tärkeää ja antoisaa. Ihminen on sosiaalinen olento, ei meitä ole tarkoitettu elämään erillään toisistamme ja kommunikoimaan vain ruutujen välityksellä.

Helmikuussa Ultran väki reissasi ehkä tavallistakin enemmän. Emme kuitenkaan kyllästyneet, seuraavan kerran tavataan maaliskuun lopulla kevään suurtapahtumassa Elämän ilo -messuilla Tampere-talossa. Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus. Elämän iloon on tulossa hengästyttävä määrä hienoa ohjelmaa, mm. Karita Aaltonen, Susanna Salon Ukon Pakka -workshop, Maria Zavou, Ufokeskustelu, Jaakko Muhonen, Jeremy Qvick…

Ensi kesän Ultrapäivienkin ohjelma etenee ja muotoutuu kevään edetessä. Ja jo kuukauden päästä huhtikuussa aletaan vastaanottamaan ilmoittautumisia kesän suureen kohtaamiseen.


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE