Pääkirjoitus 12/2020

 

 


   Vuosisata Ruusu-Ristiä, puoli vuosisataa Ultraa
 

Kukapa olisi uskonut vuosi sitten, mitä kaikkea 2020 tuo tullessaan. Mutta nyt tämä myllerrysten – ja pettymystenkin – vuosi alkaa olemaan takana, ja uuden vuoden myötä olemme toivottavasti matkalla kohti normaalimpaa. Ihan samanlaiseksi maailma tuskin kuitenkaan palaa.

Kun päivittäisten tapahtumien vyöry alkaa ahdistaa, on hyvä ottaa hiukan etäisyyttä nykyhetkestä ja katsoa asioita pidemmällä perspektiivillä. Ruusu-Risti täytti viime kuussa 100 vuotta ja tämän Ultran artikkelissa kerrotaan sen synnystä ja historiasta. Ruusu-Ristin periaatteet ovat kestäneet hyvin aikaa ja ovat edelleen ajankohtaisia. Sopivasti juhlan kunniaksi ilmestyi myös Ruusu-Ristin Kirjallisuusseuran toimesta Pekka Ervastin elämäkerta Totuus on korkein hyve.

Olen joskus lukenut, että – periaatteessa minkä tahansa asian suhteen – miljoona toistoa tai 30 vuotta harjoittelua tekee mestarin. Jos lajina on Pekka Ervastin tuntemus, elämäkerran kirjoittaja Erik Gullman on saavuttanut mestarin tittelin. Hän on kirjoittanut aiheesta myös Ultran sivuille isoja artikkeleita 80-luvulta lähtien ja luennoinut Ultrapäivillä.

Pekka Ervast on epäilemättä suomalaisen rajatiedon historian suurin hahmo. Jos kirja-arviot lasketaan mukaan, häntä on käsitelty Ultran sivuilla kuutisenkymmentä kertaa, ja hän sekä perintönsä ovat edelleen ajankohtaisia. Kun Tapani Kuningas kokosi viime vuosituhannen viimeiseen Ultraan 12/1999 jättiartikkelia Rajatiedon vuosisata, lehden kansikuvaksi koko vuosisataa symboloimaan valikoitui maalaus Ervastista.

Ihan sataan vuoteen ei vielä ylletä, mutta seuraavassa tammikuun lehdessä alkaa peräti Ultran 50. vuosikerta! Tässä epävarmuuden ja muutoksen maailmassa on hyvä olla jotain pysyvää. Puoli vuosisataa säännöllistä ilmestymistä olisi poikkeuksellinen saavutus mille tahansa medialle. Ultran ainutlaatuinen konsepti - lukijoidensa omistama ja yhdessä heidän kanssaan tehty rajatiedon aikakauslehti – on osoittanut toimivuutensa.

Juhlimme puolta vuosisataa koko tulevan vuoden. Tammikuun lehdestä alkaen julkaisemme joka numerossa aineistoa, joka todistaa rajattoman rajatiedon ajattomasta kiinnostavuudesta.

Ultran tekijät toivottavat lukijoilleen rauhaisaa joulun aikaa ja kutsuvat kaikki tervetulleiksi mukaan Ultran juhlavuoteen!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE