Pääkirjoitus 11/2020

 

 


   Fatiman ilmestys ei unohdu

 

Tässä Ultrassa Hollywoodin kirjeenvaihtajamme Erkki Kanto kertoo uudesta Fatima-elokuvasta. En ole sitä vielä ehtinyt näkemään, mutta kaikesta päätellen se on kunnon budjetilla ja eturivin näyttelijöillä toteutettu.

Portugalissa vuonna 1917 tapahtunut Fatiman ilmestys on varmasti tuttu monille Ultran lukijoillekin. Kolme paimenessa ollutta lasta tapasi useamman kerran vierailijan, ja kuuluisaa lokakuun kohtaamista ”auringon tansseineen” oli seuraamassa 70000 todistajaa.

Itse kirjoitin aiheesta Ultran Ufot 50-vuotta juhlanumeroon kesällä 1997 kahdeksansivuisen artikkelin otsikolla Vuosisadan merkittävin ufoilmiö. Alueella vaikutusvaltainen katolinen kirkko omi tapauksen heti itselleen ja on käyttänyt sitä omien päämääriensä ajamiseen. Tapahtumapaikka on nykyään valtavan pyhiinvaeltamisen kohteena, ja matkamuistobisnes on voimissaan. En ole itse päässyt käymään paikanpäällä, mutta siellä vieraillut ystäväni toi minulle patsaan ”Neitsyt Mariasta ja kolmesta pyhästä paimenlapsesta”.

Fatiman tapausta voi hyvällä syyllä pitää kaikkien aikojen todistusvoimaisimpana ufotapauksena, tai rajatietotapauksena. Katolisille se taas on merkki heidän uskonsa oikeassa olemisesta. Tämän Ultran jutussa Johanna Blomqvist kertoo ikivanhasta vertauksesta, jossa joukko sokeita kohtaa norsun ja jokainen tekee eri tulkinnan riippuen siitä, mitä osaa eläimestä tunnustelee. Fatiman ilmestykseen tuntuu sopivan samankaltainen logiikka: jokainen löytää selityksen, joka omaan maailmankuvaan parhaiten sopii.

En tiedä, moniko lukija asian huomasi, mutta onnistuimme tekemään lokakuun Ultran ilman, että mainitsimme koronaa kertaakaan. No, tässä lehdessä se ei enää onnistunut. Jälleen näemme ruuduissamme ja uutiskuvissa vakavia viranomaisia ja ministereitä ylöspäin osoittavien käyrien edessä kertomassa uusista rajoituksista elämäämme.

Hetken ehti jo näyttää paremmalta ja tässäkin lehdessä kerrotaan useammasta alan tapahtumasta, jotka ehdittiin pitämään ennen tilanteen huonontumista. Ultran oma rajatietopäivä Kylämän toimituksella oli menestys, ja kaikesta näki kuinka paljon tällaista yhteistä kokoontumista oli kaivattu.

Tulevaisuutta on tässä turha lähteä enempää ennustamaan, mutta tätä kirjoittaessa tuntuu siltä, että tilanne voi muuttua vielä huonommaksi, ennen kuin se kääntyy paremmaksi. Pidemmällä perspektiivillä on mielestäni kuitenkin täysin mahdollista katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti. Ihmiskunta on oppinut tulemaan toimeen vaarallisempienkin tautien kanssa, ja uutisia lääkkeiden ja rokotteiden edistymisestä tulee lähes päivittäin.


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE