Pääkirjoitus 7-8/2019

 

 


   New Agea ja näkymätöntä luontoa
 

Helatorstaina toukokuun lopussa Suomi sai jälleen uuden Vuoden Rajatietokirjan ja yleisöäänestyksen voittajan. Vaikka tämä oli jo 16. kerta, valinnan julkistamisen jännitys ei ole yhtään vähentynyt, melkeinpä päinvastoin.

Veijo Hietalan käydessä ehdokkaita läpi huomasin olevani lähes kateellinen viimeisten vuosikymmenten aikana Turun Yliopiston mediatutkimuksen laitoksella hänen luentojaan seuranneille. Tässä on mies, joka todella osaa puhua ja ottaa yleisönsä. Huomiot ovat teräviä, mutta niitä ryyditetään huumorilla, joka lähentelee hetkittäin stand up –komiikkaa.

Nyt kun valinta on julkistettu, uskallan itsekin paljastaa mihin teokseen uskoin Veijon päätyvän. Tuntien Veijon harrastuneisuuden perinteisiin parapsykologisiin tutkimuksiin uskoin Kalevi Karmitsan kirjan Mihail Jertakin uskomaton elämä olevan vahvoilla. Ihan väärässä en ollut, Veijo kertoi kirjasta puheessaan seikkaperäisesti ja kehui sitä vähintäänkin Suomen mittapuulla ainutlaatuiseksi.

Jertakin elämä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi uskomatonta riittääkseen voittoon: loppusuoralla vastakkain olivat Teo Mäkelän New Age – Opas uushenkisyyteen sekä Maaretta Tukiaisen ja Markus Freyn Pohjolan voimaeläimet. Vain yksi voi voittaa, ja tällä kertaa pisimmän korren vei Teo Mäkelän New Age.

Veijo Hietalan mielestä kirja olisi muotonsa puolesta käynyt yliopistotutkimuksesta. Se on kuitenkin tehty suoraan kirjaksi ilman akateemisia kytköksiä. Teo Mäkelä on toki opiskellut aiemmin arkeologiaa ja kirjoittanut aktiivisesti wikipediaan, ja nämä kokemukset näkyvät New Agen huolellisessa lopputuloksessa.

Toinen puoli Vuoden Rajatietokirjavalintaa oli kuitenkin vielä jäljellä: yleisön suosikin äänestyksessä oli annettu satoja ääniä. Ja voittaja oli… Sinikka Piipon Luonnon näkymätön kauneus! Tässä kohtaa pääsee jälleen toteamaan, että vieläkään virallinen valitsija ja yleisö eivät päätyneet samaan teokseen, tämä alkaa tuntumaan jo luonnonlailta.

Sinikka Piippo on ollut viime vuodet tavattoman tuottelias ja asiantunteva tietokirjailija. Luonnon näkymätön kauneus on kuitenkin erilainen, hyvin henkilökohtainen teos. Sinikka kertoo kokemuksistaan luontoa kansoittavista näkymättömistä olennoista, hän auttaa lukijaa näkemään ja kokemaan maailman ja itsemme kaikkeuden osana.

Kesä on täällä, ja Ultrapäivätkin ovat jo aivan ovella! Siellä kohtaat Sinikka Piipon ja lukuisat muut esiintyjät, Ultran tekijät ja uudet ja vanhat ystävät - tervetuloa kokemaan ainutlaatuiset 4 päivää ja 3 yötä!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE