Pääkirjoitus 9/2018

 

 


 



  Uusien tähtien Ultrapäivät


Ultrapäivät oli jälleen kesän ylittämätön kohokohta. Ja kuten aina, säätkin suosivat. Kesällä 2017 jatkuvat sateet taukosivat sopivasti Ultrapäiville ja nyt kävi samoin helteiden kanssa. Suomessa on tapana sanoa, että kesän kuumuudesta ei saisi valittaa. Mutta kyllä meillä tukalaa olisi tullut, jos Kuortaneella joka päivä elohopea olisi kivunnut yli kolmenkymmenen.

Vuosittain toistuvien tapahtumien haasteena on pitää ohjelma tuoreena. Jos asiaan ei kiinnitetä huomiota, samat esiintyjät toistuvat vuodesta toiseen. Tänä kesänä onnistuimme ohjelman laadinnassa tältä kannalta ajateltuna sataprosenttisesti: yksikään pääohjelman esiintyjistä ei esiintynyt edellisen kesän Ultrapäivillä.

Ulkomaisten esiintyjien määrää täytyy myös aina pohtia. Ilman muuta heitä tarvitaan: vaikka Suomi on monessa mielessä henkisyyden eturintamassa, kaikki maailman viisaus ei asu täällä. Toisaalta esim. tulkkauksesta tulee omat haasteensa. Tulkattavien esiintyjien määrä rajoitettiinkin yhteen päivässä.

Tältäkin osin tämän kesän Ultrapäivät meni mainiosti ja ulkomaiset tähdet olivat tuoreita ja kiinnostavia. Heti ensimmäisenä iltana vuorossa oli espanjalainen veijari José Garcia. En ollut tavannut häntä aiemmin, mutta heti ensimmäisestä kädenpuristuksesta tuli tunne, että vanhaa ystäväähän tässä morjenstetaan. Joillakin harvoilla ihmisillä on täydellisen aseistariisuva aura, José on yksi heistä.

Luonnostaan jäyhempien suomalaisten joukossa Josén latinalainen energia tuntui vain korostuvan. Impulsiivisen Josén rinnalla hollantilainen ufotutkija Gerard Aartsen ja buddhalaismunkki Jampa Lungtog tuntuivat viileän analyyttisiltä – vaikka itse asiassa hekin ovat mitä lämpimimpiä ja ystävällisimpiä persoonia.

Perjantai-iltapäivästä vuorokauden verran eteenpäin Ultrapäivien nimen olisi voinut vaihtaa Pyramidipäiviksi. ”Bosnian Indiana Jones” Sam Osmanagich piti mahtavan kahden luennon ja työpajan kokonaisuuden menneisyyden ihmeistä ja Bosnian pyramidin kaivauksista. Päivällistauon aikana Kivikahvilassa Jan-Mikael Maros kertoi vielä pyramidien salaisista voimista ja hän oli järjestänyt Pallohallin eteen pyramidin, jonka sisälle pääsi kokeilemaan pyramidivoimia. Lauantai-aamuna Lille Lindmäen esitys Maapallon puhdistamisesta niveltyi vielä hienosti pyramiditeemaan.

Syksyllä rajatiedon tapahtumia järjestetään taas ympäri Suomea. Epäilemättä suurin on perinteinen Hengen ja Tiedon messut Helsingissä lokakuun puolessavälissä. Ultran toimituksella Kylämällä on tulossa Rajatietopäivä 10. marraskuuta. Nähdään siis alan tapahtumissa – tai viimeistään ensi kesän Ultrapäivillä 4.-7. heinäkuuta 2019!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE