Pääkirjoitus 11/2018

 

 


 



  Tervetulleita tunnustuksia
 

Tämän syksyn Hengen ja Tiedon messuilla oli ohjelmaa tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Informaatioähkyäkin taisi joku pelätä. Toisaalta tilanne on ihan sama vaikkapa Ultrapäivillä illan workshopeissa. Jos yhtä aikaa on valittavana 7-8 eri esitystä, kaikkiin ei vain voi ehtiä.

Joka tapauksessa runsas ohjelma teki tehtävänsä, eli houkutteli mukavasti väkeä syksyn suurimpaan rajatietotapahtumaan. Ohjelma oli myös poikkeuksellisen kansainvälistä, mukana oli mm. José Figueroa Garcia Espanjasta, suomalais-ranskalainen Michelle Karén, Graham Nicholls Englannista ja Suzy Hansen Uudesta Seelannista – juuri sen kauempaa ei ainakaan tältä planeetalta voi vierailija tullakaan!

Itselläni jää esityksien seuraaminen aina vähälle, mutta siitä pidin huolen, että ehdin seuraamaan jokavuotista Rajatiedon Yhteistyön stipendien jakoa. Stipenditoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Hyrkäs avasi mielenkiintoisessa alustuksessaan hiukan stipendin historiaa ja nykytilannetta. Stipendejä on jaettu vuodesta 1993 alkaen yli kuudellekymmenelle tutkijalle, kirjailijalle ja toimijalle. Mukana on myös muutamia organisaatioita.

Esimerkiksi tänä vuonna stipendien yhteissumma oli 2000 euroa. Onko se sitten paljon vai vähän, siitä voi olla montaa mieltä. Esimerkiksi opiskelijalle muutaman sadan euron lisätulo on jo merkittävä. Tutkimustyössä päivät ovat usein pitkiä ja yksinäisiä arkistoissa tai koneen ääressä. Stipendi on silloin tervetullut tunnustus siitä, että tehty työ on huomattu ja sitä arvostetaan.

On helppo yhtyä Ari-Pekka Hyrkäksen näkemykseen siitä, että stipendit ovat medioissa ja julkisessa keskustelussa saaneet harmillisen vähän huomiota. Hakemukset ovat kuitenkin olleet päteviä ja hyvin perusteltuja, ja stipenditoimikunta tekee vuosittain ison työn arvioidessaan niitä. Ultra on ollut tässä asiassa lähes ainut poikkeus ja vuosittain kertonut lukijoilleen stipendeistä.

Tänä vuonna hakemuksia tuli seitsemän, ja stipendi jaettiin lopulta kolmelle. Historioitsija ja rajatiedon tutkija Mauri Karvonen on julkaissut kaksi osaa Aavetaloja ja ihmiskohtaloita –tietokirjasarjastaan. Nyt hän sai stipendin kahden viimeisen osan valmistamiseksi. Musiikin ammattilainen ja äänihoitaja Merja Valve sai stipendin omiin ja asiakkaiden pitkäaikaisiin kokemuksiin pohjautuvan äänen hoitavista vaikutuksista kertovan kirjan tekemiseen.

Kolmas palkittu on varmaan Ultran lukijoille tutuin. Susanna Salon Ukon pakka voitti viime keväänä Vuoden rajatietokirja –yleisöäänestyksen. Nyt hän sai stipendin kahden seuraavan kirjan tutkimustyöhön.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE