Pääkirjoitus 10/2018

 

 


 



  Ruokaturvaa
 

Jos viime vuosina sanat ruoka ja turvallisuus ovat esiintyneet samassa lauseessa, yleensä on puhuttu yksittäisten raaka-aineiden tai tuotteiden terveellisyydestä tai haitallisuudesta – joskus jopa myrkyllisyydestä. Kun ilmastonmuutoksen myötä epätavallisista säistä on tullut yhä tavanomaisempia, ruokaturvasta on ryhdytty puhumaan myös sen perinteisessä tarkoituksessa: ruoan riittävyyden kannalta.

Kun maailmantalous on kehittynyt yhä globaalimmaksi ja logistiikka yhä tehokkaammaksi, on syntynyt harha, että jostakin päin maailmaa on aina saatavilla halpaa ruokaa, vaikka meillä olisikin katovuosi. Entäs kun se katovuosi onkin kaikkialla yhtä aikaa?

On sanottu, että olemme kolmen lämpimän aterian päässä anarkiasta. Tuskin yhteiskunta muutamassa päivässä romahtaisi, mutta kauanko kestäisimme peräkkäisiä katovuosia – varsinkin jos ulkomailtakaan ei olisi löydettävissä täydennystä. Ruokaa ja siemeniä on varalla reiluksi vuodeksi – toisaalta nykyaikaisessa tehotuotannossa tarvitaan sähköä, lannoitteita ja polttoaineita. Ne saattaisivat kriisiaikana loppua ensimmäisinä.

Maaseudun rakennemuutos, halpatuonnin paine ja halpuutukset ovat vähentäneet maatalousyrittäjien määrää vuoden 1995 142 000:sta viime vuoden 59 000:een, ja jäljelle jääneiden keski-ikä on vain noussut. Kun vauhti on tämä, itse kukin voi laskeskella, milloin viimeiseltä tilalta sammuu valot ja traktoriin pakataan muuttokuorma kohti kaupungin lähiötä.

Jokin tässä yhtälössä ei täsmää. Tutkimusten – ja omankin kokemukseni – mukaan maaseutua ja kotimaista tuotantoa arvostetaan ja niihin ollaan valmiita panostamaan. Ja myös panostetaan: maataloustukia maksetaan laskentatavasta riippuen 2-3 miljardia euroa vuodessa. Silti tilat ovat yhä ahtaammalla.

Kysyttäessä kuluttajat kertovat olevansa valmiita maksamaan enemmän kotimaisuudesta, lähiruoasta ja luomusta. Teemmekö me oikeasti toisin kuin väitämme, vai mikä järjestelmässä on vialla, kun tämä tahto ei näy maanviljelijän kukkarossa?

Jokainen voi omilla valinnoillaan ja lompakollaan vaikuttaa. Ainakin ostamalla suoraan tuottajalta voi maksimoida hänelle päätyvän osuuden. Mutta ei se ole yksinään realistinen ratkaisu ongelmaan, tarvitaan kokonaan uutta ajattelua - ja näihin talkoisiin pitää osallistua koko yhteiskunnan


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE