Pääkirjoitus 5-6/2016

 

 


  Niin metsä vastaa kuin sitä hoidetaan
 

Yksi rajatiedon kevään jännityksen aiheista on Vuoden rajatietokirjan valitsijan paljastuminen. Ja kuten tästä lehdestä voi lukea, helatorstaina 5.5. Ultran toimituksella Kuhmoisten Kylämällä valintansa paljastaa emeritus-metsäprofessori Erkki Lähde. Viime vuonna ”Levin kuningatar” Päivikki Palosaari valitsi Vuoden rajatietokirjaksi Mona Leon Elämä rakastaa sinua.

Tulevista valinnoista joudun kirjoittamaan kieli keskellä suuta ja olemaan paljastamatta omaa suosikkiani. Mutta mennyttä valintaa minullakin on vapaus arvioida, olin nimittäin harvinaisen onnellinen Päivikin päätymisestä juuri tähän ajattomaan klassikkoon. Mona Leon elämä ja kirjan vaiheet ilmestymisestä välirauhan dramaattisina aikoina 1940, unohduksiin painumisesta vuosikymmenten ajaksi ja vihdoin uudesta löytymisestä ja nousemisesta kukoistukseen kävisi vaikkapa elokuvakäsikirjoituksesta.

Keskimäärin yhden kirjan vuodessa julkaiseva laatukustantamo Imogen ja kirjan kääntäjä Klaus Rahikainen ovat löytäneet – kirjan Ultrassa arvostelleen Heikki Juutilaisen sanoin – ”maailmankirjallisuuden helmen, kätkössä ollut mutta uudelleen löytynyt”.

Tämän vuoden ehdokkaat ovat monipuolinen ja laadukas kattaus elämän ja rajatiedon eri alueilta. Kotimainen rajatiedon kirjallisuus tuntuu vuosi vuodelta parantavan tasoaan. Nyt jo yhdeksän kymmenestä ehdokkaasta on kotimaisten kirjoittajien työtä, ja monta todella ansiokasta jäi vielä kärkikymmenikön ulkopuolelle. Itsekullakin lukijalla on pohdinnan paikka äänestäessään omaa suosikkiaan joko kotisivuillamme tai 5.5. paikan päällä toimituksellamme Kuhmoisten Kylämällä.

Tämän vuoden valitsija professori Erkki Lähde on edustanut omalla alallaan ”rajatietoa”, eli toista mieltä olemista vuosikymmenten ajan. Kuten tämän lehden artikkelista ja Lähteen tuoreesta kirjasta Suomalainen metsäsota voidaan lukea, järjestelmällinen metsänhoito on viimeiset puoli vuosisataa ollut Suomessa epäonnistumisesta toiseen kaatumista. Kaikki pyrkimykset tehdä luonnonmukaisista metsistä koneilla, kemikaaleilla ja myrkyillä käsiteltyjä teollisia puupeltoja ovat johtaneet alkutilannetta surkeampaan lopputulokseen. Häviäjiä ovat olleet niin luonto, kuin metsänomistajat ja teollisuuskin.

Helatorstaina Vuoden rajatietojulkistuksen lisäksi Erkki Lähde on lupautunut pitämään ”metsäsaarnan” otsikolla Metsänhoito ilman avohakkuita. Olitpa tulossa sitä kuuntelemaan Isojärven kansallispuiston kupeeseen Kylämälle, tai tulossa nauttimaan Ultrapäivien laajasta ohjelmasta Kuortaneelle, olet sydämellisesti tervetullut kevään ja kesän rajatiedon ykköstapahtumiin!

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE