Pääkirjoitus 9/2014


  Idän ihmeitä


Taas kerran se nähtiin: jos Ultrapäiviin mennessä ei kesä ole alkanut, silloin se alkaa. Hyisen kesäkuun jälkeen Ultrapäivistä alkoi hellejakso, joka elokuun puolelle tullessa hätyytteli jo kaikkien aikojen ennätystä.

Kävin komeimpien helteiden aikaan vilvoittelemassa mukavan viileässä elokuvateatterissa. Elokuvana oli Snowpiercer, joka jääkausi-teemoineen sopi harvinaisen hyvin pakomatkaksi kuumuudelta. Snowpiercer oli lähtökohdiltaan ja ensimmäisiltä minuuteiltaan poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja vyörytti valkokankaalle lukuisia rajatiedossakin puhuttaneita teemoja. Ilmastonmuutos, kemikaalivanat lentokoneista, salaliitot ja valheet massojen pitämiseksi tietämättöminä ja kurissa… Harmi että juonen kehittely ei jatkunut läpi elokuvan lupaavan alun tasolla. Enkä vielä tänä päivänäkään ymmärrä, miksi viimeiset ihmiset kiersivät jäätynyttä maapalloa junassa.

Tulevan perikadon ja katastrofin kuvaukset ovat todella suosittuja, ja kyllähän niissä jokin outo viehätysvoima on. Mutta tuho ei todellakaan ole väistämätöntä. Jos vaikka ajatellaan kaikkea sitä huikeaa tietoa ihmiskunnan menneisyydestä ja tulevaisuudesta, jonka saimme James ja Desiree Hurtakin kolmella luennolla Ultrapäivillä, synkkyyteen ei ole syytä vaipua.

Snowpiercer elokuva on eteläkorealainen - vaikkakin käytännössä englanninkielinen ja suurelta osin miehitetty amerikkalaisilla ja englantilaisilla näyttelijöillä – ja siten yksi osoitus maailman painopisteen siirtymisestä kauas itään. Esimerkiksi korealainen Samsung hallitsee kännykkämarkkinoita kuin kotoinen Nokiamme parhaina päivinään ja kulttuurin alallakin yhä suurempi osa mielenkiintoisista ilmiöistä tulee Kaukoidästä.

Sitä vastoin Lähi-idästä tulevat uutiset eivät ole tänä kesänä antaneet aihetta suureen optimismiin. Arabikevään kuohunta ei johtanutkaan rauhaisaan siirtymään meidän tuntemaamme demokratiaan. Sitä vastoin olemme kuulleet teoista ja asenteista, joista tulee mieleen oma Eurooppamme synkimpinä hetkinään 30-ja 40-luvuilta.

Lähi-itä, arabimaailma tai islamilainen maailma saattaa täältä Pohjolan perukoilta katsottuna näyttää yhdeltä myrskyiseltä mereltä. Tämä ei tietenkään ole koko totuus. Tässä Ultrassa Timo Teide kertoo omasta matkastaan Arabiemiraatteihin. Timo maalasi paikallisessa taidekeskuksessa useita viikkoja, tapasi lukuisia mielenkiintoisia ihmisiä ja piti näyttelyn. Hänen matkakertomuksestaan löydämme sen rauhan, toivon ja ymmärryksen, jota päivittäisestä uutisvirrasta joudumme turhaan etsimään.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE