Pääkirjoitus 9/2012

  Olipa mahtavat Ultrapäivät!


Ainahan tuo kesän kohokohta on hyvin onnistunut, mutta joskus kaikki tuntuu loksahtavan aivan erityisesti kohdalleen. Ja tämä kesä oli juuri tuollainen.

Pääohjelma ja workshopit olivat juuri niin tasokkaita ja kiinnostavia, kuin uskalsi toivoa. Kansainväliset tähdet, kotimaiset kestosuosikit ja uudet tuttavuudet tarjosivat jokaiselle ajattelemisen aihetta.

Varsinaisten luentojen lisäksi oheisohjelmaan tuntui tänä vuonna osuvan varsinainen suma upeita elämyksiä: jumpat, ikinuoren Veikko Salorannan aamujoogat, Jussi Ristonmaan mystiset Äiti Maan Gongit, Francis Joyn vetämä keskiyön vesimeditaatio…

Eikä unohdeta Duo Oranssia! Tämän vuoden virallisen taiteilijan roolin lisäksi he urakoivat joka ilta klo 24 Runon, laulun, vapaan taiteen ja keskustelun öissä. Tämän lisäksi he järjestivät spontaaneja pop-up konsertteja ja jopa maalausesityksen tuoden hyvää mieltä ultrapäiväläisille kaikkialla missä liikkuivatkaan. Vaikka Duo Oranssi oli vasta ensimmäistä kertaa mukana Ultrapäivillä, heissä tuntui kiteytyvän päivien positiivinen ja iloinen henki.

Jopa kolea ja kostea kesä näytti Ultrapäiväläisille aurinkoisemman puolensa. Aivan kuin taivas olisi malttanut odottaa, että Ultrapäivät saataisiin päätökseen ja kävijät rauhassa kotimatkalle, ennen kuin rankkasade alkoi huuhtelemaan Etelä-Pohjanmaata.

Palautetta Ultrapäivistä – kiitoksia, moitteita, havaintoja ja ideoita – tulee meille läpi vuoden. Mutta tietenkin suuri osa mielipiteistä ja näkemyksistä tulee esiin kanssakäymisessä päivien aikana.

Ultrapäivillä pyydämme kävijöitä täyttämään kyselylapun ja saammekin aina satoja palautteita. Jokainen palaute luetaan ja jokainen mielipide ja kommentti on arvokas. Risut ja ruusut ovat yhtä tärkeitä; ne kertovat missä olemme onnistuneet ja missä voimme parantaa. Joihinkin asioihin voimme vaikuttaa enemmän, joihinkin vähemmän. Mutta kaikkea lupaamme yrittää.

Jokainen palaute on yhtä arvokas, mutta omalla tavallaan mielenkiintoisia ovat ensikertalaisten kirjoitukset. Eräskin kävijä oli antanut ensimmäisen Ultrapäiväkäyntinsä itselleen 60-vuotislahjaksi!

Palautteita on kertynyt meille aikamoiset määrät kuluneiden vuosikymmenten aikana. Ne tarjoavat tietoa myös tutkimuksellisessa mielessä. Esimerkiksi kävijöiden maantieteellinen jakauma olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe. Uskallan väittää, että Ultrapäivillä on ollut kävijöitä kaikista Suomen kunnista ja kaikilta mantereilta. Antarktikselta ei ehkä ole ollut ketään, mutta se tiedetään, että Grönlannista on.

Ultrapäivillä me – Ultran ja Urheiluopiston väki - luomme vain puitteet. Esiintyjät ja kävijät yhdessä tuovat hengen ja elämän. Siitä suuri kiitos!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE