Pääkirjoitus 7-8/2012

  Tällaisia me olemme


Vuosi sitten Ultran välissä ja Ultrapäivillä jaettiin Kirkon tutkimuskeskuksen laajaa kyselylomaketta. Suuren henkisyystutkimuksen tuloksia analysoitiin koko talvikausi ja tässä Ultrassa tutkijat Kimmo Ketola ja Jussi Sohlberg kertovat keskeisistä tuloksista. Tutkimuksessa saatiin valtava määrä aineistoa, jota hyödynnetään monissa uskontotieteellisissä tutkimuksissa ja kansainvälisissä vertailututkimuksissa.

Ultran lukijat onnistuivat yllättämään monella tavalla. Niin monella, että kuvaa ”keskivertolukijasta” ei voi, eikä kannata yrittää piirtää. Ultran lukijat eivät kerta kaikkiaan suostu alistumaan yhteen muottiin. Meitä yhdistää halu ja kyky itsenäiseen ajatteluun ja omaan linjaan, joka tekee meistä erilaisia paitsi keskivertokansalaisiin verrattuna, myös erilaisia toisiimme verrattuna. Oma - ja kriittinen - ajattelu yhdistää meitä, mutta se tekee meistä kaikista myös toisistamme poikkeavia yksilöitä.

Ultra on aina ollut ylpeä siitä, että samassa lehdessä voi olla toisensa kumoavat jutut. Sama on tietenkin pätenyt myös esim. Ultrapäivien ohjelmistoon. Esimerkiksi rajatietoon perehtymättömät yleistoimittajat ovat joskus ihmetelleetkin tätä linjaa. Kun tarkastelee Ultran lukijoita tämän tuoreen tutkimuksen valossa ymmärtää, että toisin ei voi olla. Yhden totuuden julistaminen ei ole koskaan ollut Ultran tavoite, ja yhden totuuden päättäminen Ultran lukijoiden puolesta ei edes onnistuisi. Me osaamme ajatella ihan itse.

Omaa ajattelua käytti myös Sinikka Piippo valitessaan helatorstaina Ultran Avoimissa ovissa Vuoden rajatietokirjaksi Maiccu Kostiaisen Hiljaisen viisauden voiman. Vuoden rajatietokirjan valitseminen on toki kunniatehtävä, mutta urakkana aikamoinen. Kuten rajatieto ylipäätään, myös ehdokaskirjojen joukko on tavattoman kirjava ja keskenään lähes mahdoton vertailla. Mutta joka vuosi valitsija on urakastaan selvinnyt, ja olipa metodi mikä tahansa – intuitio, järjestelmällinen pisteytys tai jotain siltä väliltä – aina voittaja on löytynyt.

Yleisökin sai jälleen äänestää oman suosikkinsa. Se oli tällä kertaa Plejadien tähtisisaret – 2012 ja ihmiskunnan tulevaisuus. Erikoinen teos – tosin ei kai ehdokkaista yhtäkään kovin tavanomaiseksi voi kutsua – koska sen kahdesta tekijästä Matti Kuusela on suomalainen ja Robert A. Powell englantilainen. Hyvä esimerkki suomalaisen rajatiedon kansainvälisyydestä ja korkeasta tasosta.

Ja tämä taika ei vieläkään murtunut: kertaakaan Vuoden rajatietokirja ja yleisöäänestyksen voittaja eivät ole olleet samoja kirjoja.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE