Pääkirjoitus 1/2012

  40 vuotta Ultra-aikaa
 

”Elämme ufoaikaa - Muutamia huomioita siitä ajasta, jossa nyt elämme:
    Vuosi 1972. Se on ensinnäkin ufojen suhteen hyvin mielenkiintoinen. Keväällä tulee kuluneeksi 75 vuotta salaperäisten ilmalaivojen esiintymisestä Amerikan taivaalla ja 55 vuotta Fatiman ihmetapahtumista. Kesällä (24.6.) puolestaan lentävät lautaset ´täyttävät´ 25 vuotta. Suomalaisista merkkitapauksista mainittakoon, että maamme ensimmäiset ufokirjat ja ensimmäinen ufoyhdistys (Interplanetistit ry. – Interplanetisterna rf.) syntyivät 10 vuotta sitten. Kun lisäksi tiedetään odottaa – 5-vuotisen periodin mukaisesti – suurta kansainvälistä ufoaaltoa, voidaan todellakin sanoa, että tämä vuosi tulee ilmeisesti olemaan huomattava virstanpylväs ufojen historiassa…”

Näin aloitti Tapani Kuningas kaikkien aikojen ensimmäisen Ufoaika -lehden pääkirjoituksen numerossa 1/1972. Näiden ensimmäisten lauseiden jälkeen lehden nimi on muuttunut kerran vuonna 1974 Ultraksi ja kustantaja kahdesti: vuonna 1973 Jaaneksesta Williamsiksi ja 1976 lukijoiden perustamaksi Kustannus Oy Rajatiedoksi. Vuosina 1972 - 2012 Ufoaikaa ja Ultraa on ilmestynyt uskomattomat 427 lehteä ja kymmeniä tuhansia sivuja.

Neljässä vuosikymmenessä ollaan päästy pitkälle nykymittapuulla ulkoisesti vaatimattomasta alusta. Lehti on vaihtanut kokoaan ja paperilaatuaan moneen kertaan. Värin käyttö on vuosikymmenten mittaan lisääntynyt, kunnes numerosta 5-6/2003 lähtien olemme olleet kokonaan nelivärisiä.

Kun selaa tuota ensimmäistä lehteä huomaa, että aiheet olivat jo tuolloin yllättävän monipuolisia. Äkkiseltään voisi kuvitella, että tammikuussa 1972 Ufoaika lehdessä ei olisi puhuttu muusta kuin ufoista. Kuitenkin jo ensimmäisessä pääkirjoituksessaan Tapani otti esiin myös ennustukset ja selvänäön.

Ensimmäisessä lehdessä on legendaarisen Aino Kassisen haastattelu otsikolla Mitä tapahtuu vuonna 1972. Kassinen ennustaa mm. maailmanpolitiikan käänteistä ja kotimaisista vaaleista. Hyvin Kassinen ennusti ainakin Kekkosen ylivoimaisen valta-aseman tulevina vuosina. Tapani itse totesi 25 vuotta myöhemmin Ultran 1/1997 pääkirjoituksessa: ”Ensimmäisen ufoajan opetuksista muistan vielä ainakin sen, että ennustuksia ei lehdessä kannata julkaista, sillä niiden toteutuminen on hyvin epätodennäköistä…”

Kansainväliset aiheet olivat mukana heti ensimmäisestä lehdestä lähtien. Mustapukuisista miehistä (MIB) oli kiinnostava artikkeli, joka nostattaa hiukset pystyyn niin nyt kuin 40 vuotta sitten. Samaten juttu varhaisista SETI-signaaleista on yhtä kiinnostava nyt kuin oli ilmestyessään – ominaisuus, joka pätee ällistyttävän moneen artikkeliin kuluneilta vuosikymmeniltä.

Heti ensimmäisestä lehdestä lähtien meillä oli oma kansainvälinen kirjeenvaihtaja, Irma Weisen Sveitsissä. Nykyisin Suomessa vaikuttavasta Irmasta tuli siten pitkäaikaisin avustajamme ja yhteistyökumppanimme, joka tarjosi vuosikymmenien ajan Keski-Euroopasta ja maailmalta ensikäden tietoa parapsykologisen tutkimuksen huipulta.

Jo Ufoajassa 1/1972 oli mukana kirjakatsaus sekä lukijoiden kirjeitä (eräänlainen paranormaali ilmiö, lukijoitahan ei ennen ensimmäistä lehteä voinut olla!). Kaiken kaikkiaan on hämmästyttävää, miten paljon myöhemmin korvaamattomiksi lehden osiksi vakiintuneita elementtejä oli mukana heti ensimmäisessä numerossa. Neljän vuosikymmenen rajapyykin saavuttamisen kunniaksi Ufoaikaan 1/1972 pääsee tutustumaan kotisivultamme. >> Lehti löytyy kokonaisuudessaan pdf-tiedostona (15 Mb latautuu hetken).

-----

Tässä Ultrassa juhlistamme neljän vuosikymmenen taivaltamme arkistojen kätköistä löytyneellä Tapani Kuninkaan julkaisemattomalla jutulla Kustannus Oy Rajatiedon nykyisestä hallituksen puheenjohtajasta Pertti Pirhosesta sekä katsauksella scifi, fantasia ja rajatietoelokuviin Ultran sivuilla.

Sattuman oikusta – kuin juhlanumeromme kunniaksi – mukana on myös rajatiedon kansainvälinen supertähti Uri Geller, moninkertainen ”kansikuvapoikamme” jo 70-luvun puolestavälistä.

Sitä mukaa, kun tietomme ympäröivästä maailmasta on lisääntynyt, olemme ymmärtäneet, kuinka vähän lopulta tiedämmekään. Löytöretkemme tuntemattomaan jatkukoon!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE