Pääkirjoitus 9/2010

 

”Mahtavat päivät, Kunkun hengessä”
 

Tämän kesän Ultrapäivät eivät varmasti unohdu keneltäkään paikan päällä olleelta. Ensimmäiset Ultrapäivät ilman tapahtuman perustajaa Tapania olivat etukäteen haaste ja arvoitus – monessa mielessä.

Mutta olihan se Tapani mukana, näin kokivat tavalla tai toisella varmasti kaikki. Kestävän henkisen perinnön luojana, jokaisen paikallaolijan sydämessä, toiselta puolen opastamassa ja auttamassa.

Ultrapäivien tunnelma muodostuikin aivan ainutlaatuiseksi. Haikeus ja ilo sekoittuivat ja yhdistyivät sanoin tavoittamattomaksi yhteydeksi.

Saamme Ultrapäivillä satoja palautelappuja. Suuri kiitos niistä, ne ovat meille todella tärkeitä. Jokainen palaute luetaan, kaikilla mielipiteillä on merkitystä ja vaikutusta. Moitteista tiedämme, missä voisimme parantaa, kehuista tiedämme missä olemme onnistuneet. Jokaista ehdotusta ja toivetta punnitaan ja harkitaan, ja vaikka ihan joka vuosi ei Äiti Ammaa ja Dalai Lamaa saataisikaan paikalle, aina jonkun toive toteutuu, ja joku upea esiintyjä keksitään hankkia toiveiden perusteella.

Ultrapäivillä on aina enemmän ohjelmaa, kuin yksi ihminen edes pystyy käymään läpi. Silti usein käy niin, että ne kaikkein upeimmat hetket syntyvät spontaaneissa kohtaamisissa vanhojen ystävien tai aivan uusien tuttavuuksien kanssa. Paikan päällä saattoi tänäkin kesänä kohdata hyvinkin merkittäviä rajatiedon suuruuksia, jotka syystä tai toisesta eivät halunneet tulla julkisesti esiin.

Ultrapäivillä oli juhlavuosi – 35 vuotta Ultrapäiviä, 25 vuotta Kuortaneen Urheiluopistolla. Ehkä tästä johtuen tiedotusvälineet huomioivat rajatiedon suurtapahtuman tavallista näyttävämmin. Pohjanmaalaiset mediat ovat aina huomioineet Kuortaneen urheiluopiston suurimman vuosittaisen tapahtuman, niin nytkin. Tänä vuonna valtakunnallisetkin mediat heräsivät Hesaria myöten. Jutut olivat asiallisia, mikä ei aina ole ollut itsestäänselvyys. Tämä on hienoa, sillä rajatietoon perehtymätön suuri yleisö ei saa ollenkaan liikaa tasapuolista ja informatiivista tietoa näistä asioista.

Perinteiseen tapaan aurinko helli Ultrapäiväläisiä. Jopa vähän enemmän, kuin välttämättä olisi kuumissa sisätiloissa kaivattu. Mutta jos verrataan loppukesällä tulleisiin vuosisadan helteisiin, selvisimme sittenkin kohtuullisen vähällä. Vuosisadan helteiden jälkeen tulivat vuosisadan myrskyt. Näin tuhoja kolmella eri seudulla ympäri maata, ja jälki oli kyllä karmeaa. Moista myräkkää ei Ultrapäivien kohdalle ole koskaan sattunut – ehkäpä Äitimaa tunnistaa ystävänsä.

Ultrapäivien viimeisenä yönä sain Ultrapäiville osallistuneelta vanhalta ystävältäni tekstiviestin: ”…hyvin mennyt. Muutenkin mahtavat päivät, Kunkun hengessä. Kiitos.”
Tämä oli paras tunnustus, mitä voi saada.


 

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE