Pääkirjoitus 5-6/2010

 

Aika hyvä idea


En ollut itse 70-luvun puolivälissä paikalla, mutta voin kuvitella, kuinka kaikki on saattanut käydä.
"Pitäisiköhän järjestää tapahtuma, jossa Ultran lukijat ja tekijät voisivat kohdata toisensa, nauttia hyvästä ohjelmasta ja Suomen kauniista kesästä." Aika hyvä idea, josta olemme nyt saaneet nauttia jo 35 vuotta, niistä neljännesvuosisata Kuortaneen Urheiluopistolla.
Pienestä alusta Kreivilän tunnelmallisissa puitteissa Ultrapäivät on kasvanut selkeästi merkittävimmäksi rajatietoväen kesätapahtumaksi, joka lähes tuhannella kävijällään on jo vuosikausia täyttänyt Kuortaneen Urheiluopiston aivan täyteen. Näin on käynyt vuodesta toiseen, vaikka Urheiluopistoa on jatkuvasti laajennettu ja uusia tiloja rakennettu.

Tämän Ultran välissä saat lukijalahjana Ultra-extran, jossa kerrotaan Ultrapäivien historiasta ja kehityksestä. Extraa tehdessämme tulimme nopeasti tilanteeseen, jossa hyvä ja mielenkiintoinen kuva- ja tekstimateriaali olisi täyttänyt moneen kertaan käytettävissä olevan tilan, niin paljon ja niin monenlaista on kuluneisiin vuosiin mahtunut.
Ultrapäivien kävijöiden ja ohjelman määrä on ehkä kymmenkertaistunut ensimmäisestä kerrasta. Tunnelma on kuitenkin - jopa hämmästyttävän hyvin - säilynyt keskustelevana, yhdessäoloa ja yhteenkuuluvuutta ilmentävänä. 

Aika hyvä idea on ollut myös Vuoden rajatietokirjan valinta ja sen julkistaminen Ultran Avoimissa ovissa helatorstaina. Ultran toimitus ja kirjasto - ja vähän pihamaakin - ovat kevät toisensa jälkeen täyttyneet kävijöistä. Tänä kesänä Avoimet ovet ovat 13.5. Matka Kuhmoisten Kylämälle Isojärven kansallispuiston kupeeseen voi olla ensikertalaiselle eksoottinen kokemus!
Vuoden rajatietokirjaa ei ole valittu ihan 70-luvulta lähtien, mutta lähes koko 2000-luku kuitenkin. Kirja on aina ollut keskeinen tekijä rajatiedossa ja Vuoden rajatietokirjan valinnasta on tullut olennainen osa "rajatiedon vuodenkiertoa". Ehdokkaiden valinta tuntuu muuttuvan vuosi vuodelta vaikeammaksi, aivan kuin uusien hyvien rajatietokirjojen määrä lisääntyisi vuosi vuodelta enemmän. Erityisesti tämä on - ilahduttavaa kyllä - näkynyt kotimaisten kirjojen kohdalla.

Tänä helatorstaina Vuoden rajatietokirjan valintansa julkistaa Virpi Raipala-Cormier. Valinnan julkistus on aina ollut kihelmöivän jännittävä tilaisuus, niin varmasti nytkin.
Vuosi vuodelta suositummaksi on tullut myös äänestys yleisön suosikista Vuoden rajatietokirjaksi. Voit äänestää omaa suosikkiasi nettisivuillamme, kirjeitse tai paikan päällä helatorstaina. Ohjeita löytyy tämän lehden sivulta 47. 

Olitpa tulossa Ultrapäiville, Avoimiin oviin, tai molempiin, Ultran väki toivottaa Sinut sydämellisesti tervetulleeksi!

Marko Kananen


ALOITUSSIVULLE