Pääkirjoitus 9/2008

 

Kesän mieluisa yllätys 

Suomen kolmeen kesäkuukauteen mahtuu tavaton määrä kohtaamisia ja tapahtumia sekä monenlaista tekemistä ja olemista. Osa niistä on ollut tiedossa hyvissä ajoin etukäteen, osa tulee enemmän tai vähemmän – tai täydellisenä - yllätyksenä. Mieluisa yllätys odotti heinäkuisena sunnuntaiaamuna, kun pyöräillessäni lapsuuden maisemissa Luumäellä kohtasin Kivijärvikierroksella luokkatoverin 50 vuoden takaa. Meillä molemmilla pyöräilymatkaa kouluun oli lähes kymmenen kilometriä.

Kesän mieluisimman yllätyksen määrittely ei ole kovin helppo tehtävä, mutta jos tarkastelu kohdistuu yksinomaan rajatiedon alueelle, mieleeni nousee Ultrapäivien jälkeinen aamu, jolloin posti toi harvinaista luettavaa. Nykyisin posti tuo rajatiedon luettavaa päivittäin, usein niin paljon, ettei kukaan ehdi kaikkeen kunnolla tutustua. Esimerkiksi alan kirjoja ilmestyy maassamme keskimäärin yksi päivässä.

Tällä kertaa postin tuoma rajatiedon kirja ei ollut aivan tavallinen, ei ulkoasultaan eikä sisällöltään. Kirja on lompakon kokoinen, kansineen 80 sivua, joten se mahtuu vaikka taskuun eikä paina paljon. Kirjan nimi on Rajatiedon perussanasto. Vastaavia teoksia ei usein ilmesty. Tosin Pekka Ervast laati suomalaisten teosofien käytettäväksi Salatieteilijän sanakirjan jo yli sata vuotta sitten.

Suurin ja mieluisin yllätys oli kuitenkin kirjan tekijä, sillä kannessa lukee Heikki Savola. Nimi ei ehkä ole kovin tuttu Ultran lukijoille, mutta toki Heikki on kirjoittanut Ultraan juttuja jo neljännesvuosisadan ajan. Hän aloitti lehtimiesuran Ultran toimitusharjoittelijana kesällä 1982. Näistä alkuajoista voi lukea enemmän Ultran 30-vuotisnumerosta 1/2002, s. 9, Alussa oli Ultra.

Jätän kirjan tarkemman arvioinnin arvostelijan tehtäväksi, mutta jo kirjan kirjoittaminen ja julkaiseminen on hatunnoston arvoinen yllätys, sillä vastaavaa kirjaa on osattu odottaa, mutta toiselta suunnalta. Rajatiedon Yhteistyö ry. jakoi neljä vuotta sitten stipendin rajatiedon hakemistolle. Asialla olivat rajatiedon konkarit Olli Pajula ja Anuirmeli Sallamo. Heillä on nyt tuore sanasto mallinaan.

Tapani Kuningas

 


ALOITUSSIVULLE