Ultran pääkirjoitus 10/2007



 

Mennään messuille – nyt 25. kerran

  Suomalaisen messuperinteen syntyyn merkittävänä osasyyllisenä on ollut aikoinaan Ultra-lehti. Ultran tilaajat ja tilaushankkijat osallistuivat talvella 1979 arvontaan, jonka pääpalkintona oli erikoismatka Englantiin Irma Weisenin opastuksella. Lukijoiden pyynnöstä palkintomatka laajennettiin ryhmämatkaksi pääkohteenaan Festival for Mind-Body-Spirit, Lontoon kolmannet rajatietomessut, jonka kävijämäärä oli 88 000 ihmistä. Seuraavana vuonna matka toistettiin vielä suuremmalla ryhmällä, toisena oppaana toimi Timo Laurila. Heti ensimmäisen Lontoon matkan jälkeen arvelin pääkirjoitukseni (6/79) lopussa: ”Aikanaan messut saapunevat Suomeenkin – kun aineistoa ja yhteistyötä löytyy tarpeeksi.”

Vuonna 1980 Ultran messumatkalla oli mukana mm. Matti Ollila, josta tuli suomalaisen messutoiminnan ensimmäinen pioneeri. Ensimmäiset Hengen ja Tiedon messut pidettiin Taivallahden koululla 29.-30.10.1983. Tuota tapahtumaa odotettiin jännityksellä, sillä alan messuista ei ollut aikaisempaa kokemusta Suomessa. Rajatiedon yhteistyöryhmän (käytännössä Matti Ollilan) järjestämät ensimmäiset rajatiedon messut onnistuivat niin hyvin, että jatkoa seurasi vuosittain. Tosin tapahtumapaikka muuttui heti seuraavana vuonna Helsingin Suomalaiseksi Yhteiskouluksi, joka oli selvästi Etu-Töölön koulua parempi paikka.

Kun katselee ensimmäisen 7-sivuisen messuoppaan (joka lienee jo harvinaisuus) näytteilleasettajien luetteloa, voi havaita, että noin kymmenen alkuperäisistä osallistujista on vuodesta toiseen pysynyt mukana (esim. Elonpyörä, Era Nova, Rajatieteen Instituutti, Ruusu-Risti, Summit Lighthouse, Suomen Ufotutkijat, Teosofinen Seura, Ultra). Lähes puolet niistä on teosofisen liikkeen edustajia, joten teosofisilla suuntauksilla näyttää olevan pitkäaikaista jatkuvuutta. Suomalaisen teosofisen liikkeen vaiheisiin kannattaa tutustua messuilla syventymällä näyttelyyn, joka löytyy toisen kerroksen luokasta 2C.

Viime vuosina messujen näytteilleasettajien määrä on ollut noin 200. Tänä vuonna se on kaikkein suurin, eivätkä kaikki halukkaat ole enää päässeet mukaan. Kaiken kaikkiaan Hengen ja Tiedon messuilla on ollut vuosien varrella noin tuhat eri näytteilleasettajaa. Tämä pyöreä luku ei ole hatusta vedetty, sillä Valo Saikku laski jo viisi vuotta sitten määräksi 803. Tuhannen näytteilleasettajan joukkoon on sopinut monenlaista väkeä – suurista yhtiöistä (esim. WSOY) yksittäisiin ihmisiin.

Kaiken kaikkiaan Hengen ja Tiedon messut on syksyn merkittävin alan katselmus ja kohtaamispaikka, joka on mallina myös lukuisille muille tapahtumille eri puolilla Suomea. Messupaikalle kannattaa tulla sekä läheltä että kaukaa.

Tapani Kuningas