Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 11/2005
 

Rajatiedon kirjallisuuden hyökyaaltoja

  Kun rajatiedon trilleriä (Da Vinci -koodi) myytiin Suomessa noin 200000 kappaletta vuodessa, voidaan puhua alan kirjallisuuden tsunamista, joka täydellisesti yllätti sekä kirjallisuuden että rajatiedon asiantuntijat. Maailmanlaajuisella hyökyaallolla on ollut monenlaisia vaikutuksia. Suomen Kuvalehti kirjoitti 17.6., että Dan Brownin kirjan on arvioitu vaikuttaneen paavin valintaan. Jo keväällä Time-lehti nosti Brownin maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalleen.

Kirjallinen hyökyaalto antaa usein voimaa lukuisille muillekin teoksille – yleensä se voimistaa koko kirjallisuuden kiinnostavuutta ja merkitystä (kotimainen trillerimestari Ilkka Remes on samoilla elementeillä nostanut omien kirjojensa painoksia). Dan Brownin menestysteoksen ympärille on nopeasti syntynyt puoli tusinaa rinnakkais- ja selitysteosta. Viimeisin – ja ehkä paras – on Dan Bursteinin yli 500-sivuinen Koodin salaisuudet (Opas Da Vinci -koodin mysteereihin), joka ilmestyi Bazarin kustantamana nyt syksyllä.

Jo talvella ilmestyi ensimmäinen koodin selitysteos Da Vinci -koodin aakkoset (WSOY). Brownin trilleri selittänee myös uusintapainoksen kirjasta Nag Hammadin kätketty viisaus. Ennen juhannusta ilmestyi suomeksi jo yli kaksi vuosikymmentä sitten maailman bestsellerlistoille noussut tietokirja Pyhä veri, pyhä Graal, josta Brownin menestysteos on ammentanut niin paljon tietoja, että kiistellään tekijänoikeuksista, kuten Juha Hiltunen kertoi kirjoituksessaan Pyhän Graalin jäljillä Ultrassa 9/05.

Dan Brownin yli 20 miljoonaa maailmalla myynyt menestysteos nosti myös hänen aikaisemmat teoksensa esille. Erityisesti vuonna 2000 englanniksi ilmestynyt Enkelit ja demonit sai vauhtia, ja WSOY kustansi sen kesällä suomeksi. Vielä on mainittava Brownin molempien kirjojen kuvitetut laitokset, jotka korkeahkosta hinnastaan huolimatta käyvät kaupaksi niin hyvin, että ovat kirjamyyntilistan kärkipäässä.

Da Vinci -koodin aiheuttama hyökyaalto ei tietenkään ole ainutlaatuinen, mutta edellisestä rajatiedon hyökyaallosta Suomessa oli ehtinyt kulua jo yli kaksi vuosikymmentä. Sen aiheutti Rauni-Leena Luukasen kirja Kuolemaa ei ole, joka ilmestyi samoihin aikoihin kuin Pyhä veri, pyhä Graal –kirjan alkuperäisteos (vuonna 1982).

Vielä varhaisempi rajatiedon hyökyaalto alkoi 60-luvun lopulla, kun Erich von Dänikenin Vieraita avaruudesta saatiin suomeksi 1968. Dänikenin lukuisten kirjojen vanavedessä syntyi runsas ufokirjallisuus 70-luvun alussa, samoin myös Ultran edeltäjä, Ufoaika.

Jos kuitenkin haluaa etsiä todellista kirjallista mysteeriä, katse täytyy suunnata aivan muualle kuin suuriin myyntilukuihin. Urantia-kirjan syntymiseen johtaneista tekijöistä tiedetään yksityiskohtia hyvin vähän. Tähän viime vuosisadan suureen mysteeriin antaa valoa Seppo Kanervan kirjoitus Miten Urantia-luvut ilmaantuivat, joka on alun perin julkaistu Suomen Urantia-seuran Heijaste-lehdessä 1/05.

 Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  11/2005