Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 1/2005

 

YHTEISTYÖTÄ TALLINNASSA

  Samalla kun mainitsen, että lehden historiassa alkaa 34. vuosikerta, totean myös sellaisen erikoisuuden, että teen tätä tekstiä linja-autossa. Kovin usein en ole kirjoittanut pääkirjoitusta liikkuvassa kulkuneuvossa. Edellinen kerta lienee ollut vuonna 1992, kun olin tulossa junalla Pietarin seminaarista. Tällä kertaa tulen vielä lähempää, Tallinnasta, jossa Rajatiedon Yhteistyö ry. oli kolmena päivänä (10.-12.12.04) tutustumassa alan tilanteeseen Virossa. Yhteyksiä eteläiseen sukulaiskansaan on toki harrastettu yli 30 vuoden ajan. Sieltä on perinteisesti saatu apua mm. Hengen ja Tiedon messujärjestelyissä. Nyt vierailun aiheena oli messuyhteistyön nostaminen korkeammalle tasolle, ja mitä uutta voisimme tehdä laajemman ja läheisemmän yhteistyön saavuttamiseksi.

Kun Virosta tuli EU:n jäsen keväällä 2004, myös taloudelliset tekijät viittaavat syvenevään yhteistyöhön Suomenlahden molemmin puolin. Hyvin monet suomalaiset yritykset näkyvät nykyisin Viron ja koko Itämeren alueen elämässä.

Rajatiedon alueella yhteistyö on ollut tähän saakka aika vaatimatonta ja usein yksityisten henkilöiden varassa. Koska Viron hintataso on Suomea alhaisempi, myös rajatiedon palvelut ovat olleet siellä halvempia. Esimerkiksi kirjan painattaminen on Virossa yleensä halvempaa kuin Suomessa. Tämän ovat huomanneet jo monet alan yhteisöt ja yksityishenkilöt, jotka kustantavat rajatiedon teoksia. Uusimmista kirjoista Uforaportti 11 ja Lille Lindmäen Näkijä ja parantaja on painettu Virossa.

Hengen ja Tiedon messut ovat innoittaneet vastaavaan tapahtumaan myös Tallinnassa. Helve Laksberg on ollut sikäläisten Maaemon messujen organisoija. Tulevana keväänä (16.-17.4.) hän järjestää Tallinnassa jo 13. messut. Oikeastaan hän on mennyt jo suomalaisten ohi messuaktiivisuudessa, sillä vuonna 2004 Helve Laksberg järjesti Tallinnassa kolmet messut: keväällä, syksyllä ja viimeiset nyt joulukuun alussa, kun lumi jo peitti maan. Hän ja eräät muut aktiiviset virolaiset – heidän joukossaan meille suomalaisille tunnetuin on Igor Volke – ehdottivat vierailumme aikana yhteistyötä messujen järjestämisessä.

Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti, jo alkavan vuoden aikana messuilla nähdään enemmän yhteistyötä Suomenlahden molemmin puolin. On kuitenkin syytä muistaa, että messut on vain yksi esimerkki mahdollisista rajatiedon yhteistyön toiminta-alueista.

 

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  1/2005