Ultran Nettikolumni  12/2004

 

 

Rakkaus - Tie Jumalan luo ja onneen

 

Vesa Vuorinen

Anna Berg, Tukholma, on vastaanottanut Jeesukselta otsikossa mainitun kirjan, joka koskee rakkautta parisuhteessa. Ei ole sattuma, että Jeesus on sanellut tämän kirjan heti niiden neljän kirjan jälkeen, jotka koskevat Maapallon ja ihmiskunnan suurta muutosta. Lopputuloksen ja Maapallon huolestuttavan tilan vuoksi ei ole yhdentekevää, syntyykö parisuhteissa positiivista vai negatiivista energiaa. Kirjan vahvat rakkauden energiat antavat uutta sykettä parisuhteeseen, mutta myös yksineläjät saavat siitä uusia virikkeitä. Niinikään miettimisen aihetta annetaan niille, jotka suhtautuvat kielteisesti homopareihin.

Alussa Jeesus toteaa, että kirja sisältää koodeja eli kaikkea ei sanota kirjaimellisesti, vaan tietoa on kätketty rivien väliin. Niihin ei tarvitse kuitenkaan kiinnittää erityistä huomiota, vaan lukija saa ne itselleen automaattisesti. Jeesus suosittelee lukemaan tekstit mieluiten kolme kertaa, että niiden pyhät energiat pääsevät paremmin vaikuttamaan.

”Sinä, jonka suhde ei ole kunnossa, saat välittömästi apukeinoja tilanteen välittömään selvittämiseen.

Sinä, joka etsit uutta kumppania, löydät hänet välittömästi.

Sinä, joka olet onnellinen, tulet vieläkin onnellisemmaksi.”

Jeesus siis lupaa melko paljon. Noiden hyvien asioiden toteutuminen edellyttää tietenkin erityistä paneutumista kirjan tekstiin, sen omaksumista ja tärkeintä on kirjassa annettujen vinkkien ja ohjeiden toteuttaminen käytännössä. Kaikki muutos edellyttää aina myös vaivannäköä. Jos antaa epäileville ajatuksille vallan, ihminen jo silloin asettaa itse esteen elämänsä muuttumisesta myönteiseen suuntaan.

Jeesus kertoo henkilökohtaisesta viehätysvoimasta, joka nykyisessä muutoksen ajassa tulee lähivuosina lisääntymään olennaisesti. Viehätysvoimaa käytetään nykyisin paljon väärin. Ihmisten tulisi kuitenkin tulevaisuudessa käyttää tätä jaloa ja kallisarvoista ominaisuuttaan oikein ja rakentavasti.

 

Rakastumisen arviointi

Ihminen on valmis melkeinpä mihin tahansa saadakseen kokea oikean ja todellisen rakkauden. Jeesus painottaa rakastumisen arvioinnin tärkeyttä jo siinä vaiheessa, kun ihminen rakastuu. Jos keskittyy omaan sydämeensä, huomaa totuuden löytyvän sieltä. Oikeastaan pitäisi täyttää lomake, määritellä alkanut suhde ja nähdä, miten se tulee kehittymään.

”Kun on rehellinen itselleen, pystyy toteamaan, onko alempi minä vaatimassa omaansa, onko kyse vain seksuaalisesta vetovoimasta vai onko se ”vakka kantensa valitsee” -suhde, jossa halutaan vahvistusta kaikilla tasoilla mutta ei haasteita. Näette, onko kysymys uhmasta, halusta sitoutua kapinalliseen, joka on haaste koko taustallesi, koko elämällesi. Suhteita on tietenkin monentyyppisiä, ja usein ne ovat sekoituksia edellä mainituista. Suhde, joka tähtää ainoastaan taloudelliseen turvallisuuteen ja lasten hankkimiseen, käy länsimaissa yhä harvinaisemmaksi. Jos jo alkuvaiheessa tekee tällaisen arvioinnin, saattaa monessa tapauksessa välttää virheitä, ettei vuosikausia eläisi ”väärää elämää”.

Me henkisen maailman edustajat haluaisimme ihmisten toimivan siten, he koko ajan olisivat yhteydessä parhaan mahdollisen, menestyksekkäimmän ja eniten tyydytystä tuottavan elämäntavan kanssa. Lopettamalla nopeasti sellaiset suhteet, joilla ei ole tulevaisuutta, pääset uudelleen oikealle tielle ja voit nopeasti suuntautua uutta parempaa suhdetta kohti.”

Voimme olla varmoja siitä, että askeliamme ohjaavat meidän oppaamme ja tiennäyttäjämme, jotka ajattelevat aina parastamme. He eivät epäröi puuttua asiaan voimallisesti, jos jokin menee vikaan hyvässä suhteessa. Silloin he ottavat yhteyttä meditaatiossa, meedion kautta tai oman sisäisen intuitiomme kautta. Silloin saamme kaiken mahdollisen avun ymmärtääksemme, missä vika on. Usein on kysymys alemmasta minästä, joka tekee tepposia, mutta voi olla kysymys muistakin asioista, kuten esimerkiksi liian vahvoista siteistä vanhempiin tai elämänongelmista, joita emme selvittäneet ennen avioliiton solmimista.

 

Hoivatkaa suhdetta

”Uskollisuuden tulee tuntua luonnolliselta eikä uskottomuus useimmiten tulekaan mieleen rakkauden täyttämässä ja tyydyttävässä suhteessa. Ottakaa tämä sydämeenne. Tämä ei tietenkään tunnu sopivan nykypäivän länsimaiseen yhteiskuntaan. Monissa suhteissa kokeilu on kuin huume, ja uskollisuuteen puhtaan seksuaalisesti ei uskota. Mutta jos kuitenkin pystyisi olemaan uskollinen kokonaisen elämän, mitä silloin tapahtuisi? Silloin tapahtuu seuraavaa. Ihmiset, jotka ovat olleet uskollisia, koska haluavat näin olevan, täysin vapaaehtoisesti ja tuntematta jäävänsä elämässään jostakin paitsi, kuolevat onnellisina.

Sen sijaan ihmiset, jotka tuntevat jotakin puuttuvan, että he oikeastaan ovat pitäneet kiinni tavoista, jotka eivät ole heidän omiaan, katuvat, etteivät kokeilleet vaihtoehtoisia suhteita tiellään. Toinen tunne voi olla turhautuminen, jos suhteessa ei ole seksuaalisesti sopinut yhteen. Sillä tietäkää, ystäväni, ettei kaikkien kanssa sovi yhteen. Siksi on

tärkeätä, että intiimit suhteet aloitetaan ennen avioliittoa, ettei sovinnaisuussyistä eletä suhteessa, jossa ei voida kokea tyydytystä yhdessä. Seksuaalinen tyydytys on välähdys Jumalan autuudesta ja ihmisen siinä kokema nautinto on tärkeä johtotähti juuri Jumalaa kohti.

Seksuaalisuhteet, jotka vääristyvät, jossa toinen osapuoli käyttää hyväkseen toista, eivät tietenkään ole onnistuneita. Ei myöskään uhrautuva ja periksi antava seksuaalisuus, jossa joku, useimmiten nainen, uhrautuu perherauhan vuoksi. Seksuaalisuus on, kuten aluksi sanoin, lahja, ja siitä on nautittava sellaisena. On tärkeää, että pidätte itsenne seksuaalisesti aktiivisina suhteissanne, muutoin ne kuihtuvat ja kuolevat. Muutaman vuoden voi tietysti kestää ilman seksuaalisuutta, mutta ei miten pitkään tahansa. Suhde muuttuu luonnottomaksi ja epäaidoksi ja kadotat kiinnostuksen kumppaniisi.

Mitä tällaisessa tapauksessa voisi tehdä? Paljonkin. Ensinnäkin voi tarkastella suhdettaan ja miettiä, uskooko sillä olevan edellytyksiä kehittyä eteenpäin. Jos tulee siihen tulokseen, on monta tapaa lähestyä ongelmaa. Keskustelu kumppanin kanssa on tietenkin ensimmäinen. Ota ongelma esille. Ehdota, että yritätte lähestyä toisianne uudelleen keskustelemalla, osoittamalla kiinnostusta toisianne kohtaan kuten suhteen alussa. Niin, ehkä pääsette uudelleen lähelle toisianne. Suhde muuttuu silloin myös entistä vahvemmaksi, koska sitä ei pidä itsestään selvyytenä. Olette huomanneet, että suhteita pitää hoitaa – hellästi.

Jos tulette päinvastaiseen tulokseen, teidän pitää erota puhtaan fyysisesti. Te voitte pysyä ystävinä, mutta se erityinen energia, joka kehittyy kahden toistaan rakastavan ihmisen välille, on hävinnyt, vain valoisa muisto on jäljellä.

Älä sure valintaasi. Sureminen sammuttaa elämänilon. Iloitse nykyhetkestä ja tee jotakin uutta. Etsi uusi ystävä, uusi kumppani, josta pidät. Älä luovuta.

Nykyään on valittavana monenlaisia tapaamismahdollisuuksia. Käytä niitä äläkä epäröi ilmaista ystäville ja tutuille, että olet kiinnostunut tapaamaan jonkun. Silloin se nimittäin tapahtuu paljon nopeammin ja sähkömagneettisen kentän kautta, jollainen kaikkia ympäröi, kumppanisi vastaanottaa signaalit ja hänen elämässään alkaa silloin marssi eteenpäin, sinun sydämeesi. Mutta ottakaa selvää, sovitteko yhteen seksuaalisesti ennen suhteen vakiinnuttamista. Näin puhun tänä päivänä, vuonna 2000, mutta asiat ovat aina olleet näin.”

 

Intohimoa koko elämäksi

”Intohimo on korkein Maapallolla tunnettu rakkauden muoto. Se syntyy usein suhteen alussa ja ilmestyy silloin tällöin takaisin pitkäaikaisissa suhteissa ja avioliitossa. Mistä intohimo sitten riippuu? Ensinnäkin Jumalasta. Jos Jumala haluaa intohimon syttyvän jossakin, niin se syttyy. Kaikissa suhteissa ei ole niin paljoa tätä jaloa ainesta, sillä intohimon kiihkeyden takia se ei aina sovi järjestettyihin ja perinteellisiin suhteisiin. Tämä on sääli. Intohimoa pitää vaalia ja huolehtia siitä, että se syntyy uudelleen koko ajan.

Intohimo on jotakin lyhytaikaista - näin useimmat teistä ajattelevat. Mutta asia on päinvastoin, intohimo pitää rakkauden elossa. Ilman intohimoa ei siis ole rakkautta. Mitä tästä opimme? Yksinkertaisesti sen, että jos haluaa suhteensa kestävän kauan, täytyy myös huolehtia intohimon jatkuvasta uudestisyntymisestä. Ei pitää sitä hengissä, vaan

saada se syttymään aina uudelleen.

Mutta ei kai esimerkiksi enää 40 avioliittovuoden jälkeen? Kyllä vain. Täytyykö intohimon aina johtaa seksuaaliseen kosketukseen? Usein kyllä, usein sen täytyy saada purkautua sillä tavalla. Pitkäaikainen avioliitto, jossa tunteet ovat viilentyneet ja jossa intohimo harvoin kukoistaa, on tuomittu kuolemaan. Suhdetta ei voi rakentaa ainoastaan ystävyydelle. Ajan mittaan se ei ole tyydyttävää. Mutta et kai tarkoita, että meidän olisi jatkettava seksuaalista leikkiä koko elämän ajan, te kysytte? Kyllä vain, se käy aivan mainiosti. Jos tätä liekkiä pidetään hengissä, se kyllä palaa. Ilman polttoainetta, toisin sanoen ilman käytännön harjoitusta, se kuolee.

Tässä on nyt teille vähän mietittävää. Pitäkää siis rakkaudellinen intohimo hengissä ajattelemalla sitä. Jos lakkaatte ajattelemasta sitä, lakkaatte myös toivomasta elämänne suovan teille lisää kohokohtia. Sillä kaikkein suurimmat kohokohdat saatte intohimon ilmauksessa - ette kiipeämällä Mount Everestin huipulle tai syvänmerensukelluksesta.

Ajatelkaa tätä, rakkaani, ja ottakaa se kokemustenne joukkoon harjoittamalla, mitä olen opettanut teille.”

Jeesus antaa kirjassa erilaisia vinkkejä, miten intohimon saa syttymään koko elämän ajan. Parisuhteessa se edellyttää, että molemmat haluavat sitä.

 

Täydellinen suhde

”Haluan vielä kerran ottaa puheeksi intohimon palon ja kipinän. Intohimo on Jumalan lahja ihmisille. Se on kuin kielletty hedelmä. Me emme usko, että saamme syödä sitä, mutta me saamme, kuten aiemmassa kappaleessa olen osoittanut. Sitä paitsi teidän pitää syödä sitä joka päivä. Miten se käy yksiin sen kanssa, että meidän on myös pysyttävä ystävinä, kasvatettava lapsia ja mieluiten meillä vielä olisi hyvä olla yhteisiä harrastuksia ja että meidän pitäisi vanheta intohimottomina, mutta kuitenkin lujasti yhteenkuuluvina rattaina pyörässä, joka jatkuvasti vie elämäämme eteenpäin?

Niin, asian laita on yksinkertaisesti siten, että jotkut saavat kohdata tämän intohimon ja toiset eivät. Mutta sinähän olet sanonut, että kaikkien olisi huolehdittava intohimosta elämässään. Näin on, mutta sen on oltava oikea intohimo oikean henkilön kanssa. Kaikki, jotka ovat kohdanneet oikean kumppanin, tietävät, mitä tarkoitan. Itsestäänselvyys ja yhteenkuuluvuus sellaisessa suhteessa on ilmeistä ja niin itsestään selvää, että sen olemassaoloa ei usein edes ajattele. Olisi ihanaa, jos kaikki saisivat kokea sen täydellisen hurmion, joka sellaisessa suhteessa ajoittain esiintyy. Ja kaikki voivat kokea sen. Sen voin vakuuttaa teille.

Tiedän, että te kaikki nyt ihmettelette, miten voin väittää ensinnäkin, että kaikki voivat päästä intohimoiseen ja täydelliseen suhteeseen vakuuttaessani samanaikaisesti, että kaikki eivät saa tilaisuutta tähän. Ristiriitahan on ilmeinen. Niin, tämä on totta, mutta toisaalta taas ei. Kaikki ihmiset kohtaavat jossakin vaiheessa elämänsä polulla parhaan

mahdollisen suhteen. Jokaisen ihmisen elämässä on tienristeys, jossa tapahtuu kohtaaminen, joka muuttaa hänen elämänsä. Lopulta ihminen ymmärtää valinneensa oikein, tai sitten paljon myöhemmin tajuaa, mistä tässä kohtaamisessa oli kysymys, ja käsittää valinneensa väärin.

Ne teistä, jotka eivät kuunnelleet sydämen ääntä, katuvat katkerasti ja tajuavat, ettei tämä tilaisuus toistu, ennen kuin on seuraavan elämän aika. Siispä yhä useampi teistä haluaa seurata sydämen ääntä Se johtaa teitä oikeaan vaikkakin kaikki päätökset, jotka täytyy tehdä tässä yhteydessä, voivat saada teidät epäilemään useammin kuin kerran.”

 

Avioero

Jeesus näkee, että osa avioeroista on tarpeettomia. Niissä pitäisi ottaa aikalisä ja olla poissa toisen luota vähän aikaa ja sen jälkeen yrittää uudelleen rakentaa yhteys toiseen. Jos tätä tehtäisiin suuremmassa määrin, vältettäisiin myös ne kielteiset vaikutukset, joita avioerolla on lapsiin. Toisinaan avioero on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin pysyminen epätyydyttävässä suhteessa.

Jeesus antaa arvokasta opastusta siitä, miten avioero tulisi hoitaa, ettei osapuolille jää keskeneräisiä asioita, joita eri osapuolet joutuisivat myöhemmin - kenties vasta seuraavassa elämässä - keskenään selvittämään. Hän suosittelee myös ammattiavun käyttämistä.

Erotilanteissa usein toinen osapuoli kokee itsensä hylätyksi. Jeesus neuvoo vahvempaa osapuolta huolehtimaan siitä, että toinen osapuoli selviytyy vaikeasta tilanteesta. Siihen on tärkeää uhrata riittävästi aikaa. Jeesus muistuttaa myös sisäisistä voimavaroistamme.

”Ongelmana on se, että kun joutuu kaaokseen, joksi avioeroa tavallaan voidaan verrata, ihminen kadottaa otteen elämään ja todellisuudentunteen. Silloin on tärkeää, ettei menetä yhteyttä sydämeensä ja sisäiseen ohjaukseensa.

Tämä ohjaus on jokaisella ihmisellä ja yksilö tietää, että kaikki, mitä tarvitaan, on, että pysäyttää pyörän ja antaa kaiken olla pysähdyksissä sen aikaa, kun kokoaa itsensä ja miettii tilannettaan.

- Voittakaa suhteen päättymisestä johtuva suru.

- Löytäkää uudelleen tasapainonne.

- Suunnatkaa katseenne eteenpäin, viimeisenä muttei vähemmän tärkeänä.

Henkimaailmasta emme ilman muuta tarjoile uutta suhdetta hopeavadilla. Uusi suhde tulee, kun sen on aika tulla ja kun olette siihen kypsiä. Suhteita ei voi pakottaa tulemaan. Niiden täytyy olla täsmälleen viritettyjä, jotta ne olisivat henkisessä todellisuudessa edenneet tietylle tasolle, ennen kuin niiden on aika ilmetä Maapallolla. Niin kuin taivaassa niin myös Maan päällä, rakkaani.”

Jeesus kertoo myös oppimisesta, kokemisesta, tunteesta, ymmärryksestä ja totuudesta sekä rehellisyyden, luottamuksen ja uskollisuuden merkityksestä. Samoin siitä miten tilanne olisi arvioitava ja meneteltävä, kun parisuhteessa elävä kohtaa toisen erityisen kiinnostavan ihmisen. Uskottomuuteen suhtautumisessa hän antaa mahdollisuuden aivan toisenlaiseen asenteeseen, mikä nykyisin on vallalla. Uskottomuudessakin voi tietyissä tapauksissa piillä siemen suhteen olennaiseen eheytymiseen.

Henkimaailmassa on useissa yhteyksissä puhuttu neutraalisti homoseksuaalisuudesta. Siellä kiinnitetään huomiota siihen, vallitseeko parisuhteessa rakkaus eli luovatko osapuolet positiivista vai negatiivista energiaa. Tässä kirjassa Jeesus viittaa neljässä kohdassa homosuhteisiin ja toteaa muun muassa: ”Tämä pätee yhtä suuressa määrin homoseksuaalisiin suhteisiin.”

”Tapahtumat etenevät elämässä ja teille kaikille tiedotetaan suurimmasta totuudesta - siitä, että te kaikki olette osia Jumalasta, ei enempää eikä vähempää! Saatte nyt kuulla sen, jotta voisitte älyllisesti ymmärtää tämän totuuden. Mutta eräänä päivänä tulette myös kokemaan, että tämä on totuus, ja sinä päivänä elämänvaelluksenne on loppuun suoritettu. Siitä päivästä lähtien ette voi oppia mitään enempää, sillä on suurenmoinen elämys olla yhtä Jumalan kanssa, mistä maailma rakentuu.”

 

 


Takaisin