Ultran Nettikolumni  7/2002


"Kuka minä olen?"

Näillä sanoilla Madhukar pysäyttää kiireisen mieleni niille sijoilleen.
Kuka on tuo "Minä"?
Sanan jokapäiväisessä merkityksessä "minä" on se persoona, jonka olemme omaksuneet elämämme varrella, ensin vanhempien, sittemmin opettajien jne. kautta.   Peilaan itseäni ympäröivään maailmaan ja muodostan minäkuvani niiden reaktioiden mukaan, joita maailma minuun heijastaa. Mutta kuka minä todella olen, kaiken tuon opetetun ja oletetun alla?

Otin osaa Madhukarin satsangiin ensimmäisen kerran poikaystäväni suosituksesta. Satsang on tilaisuus, johon ihmiset tulevat kohdatakseen ja keskustellakseen mestarin kanssa. Ajatus kuulosti hyvältä, vaikka ensiasenteeni olikin epäilevä. Kaikkea on kuitenkin hyvä kokeilla kerran, joten Madhukarin tullessa seuraavan kerran kotikaupunkiimme, menimme hänen satsangiinsa.

Tilaisuus pidettiin yksityisessä kodissa. Olohuoneessa oli tuoreita kukkia, kynttilöitä ja minulle tuntemattomia ihmisiä istumassa tuoleilla ja tyynyjen päällä lattialla, kaikki enemmän tai vähemmän kääntyneenä kohti keskeisellä paikalla sijaitsevaa sohvaa. Istuimme alas, ja minä silmäilin uteliaana ympärilleni. Sohvan vieressä oli myös pieni pöytä, ja sillä vesikannu ja lasi. Ahaa, paljon puhetta odotettavissa?

Pian Madhukar asteli huoneeseen ja puheensorina hiljeni ja lakkasi. Hän on karismaattinen henkilö - komea, säteilevä, ylpeä - ja ensiepäilykseni olikin, että tämän mestarin vetovoima on enimmäkseen ulkokuoressa. Tuo epäilys kuitenkin karisi jo seuraavassa hetkessä, kun hän istui alas sohvalle ja aloitti (seuraava on käännös englannista): "Rauhaa. Olkoon rauha kaikkien universumissa olevien olentojen kanssa. Olkoon rauha kanssanne täällä. Rauhaa. Tervetuloa!"
Tämä yksinkertainen avaus teki minuun suuren vaikutuksen. Se kumpusi syvältä sydämestä, ja säteili rakkausenergiaa. Madhukarin puheessa ja olemuksessa ei ollutkaan sitä ylimielisyyttä, jotka olin häneen ensiarvolta yhdistänyt. Kuuntelin nyt avoimemmalla korvalla ja sydämellä.

Madhukarin satsangeissa on paljon hiljaisuutta. Hän tervehtii paikallaolijoita katseellaan, ja kohtaa meistä jokaisen. Hän rohkaisee meitä kysymään, ihan mitä vain mielemme laineilla ajelehtii, tai vaikka kertomaan kokemuksesta, joka askarruttaa mieltämme yhä.  Hänen vastauksensa on aina tuore, hetkessä syntynyt ja annettu. Joskus vastaus herättää keskustelua, usein hersyvällä huumorilla höystettynä. Koko huone täyttyy naurusta ja hiljenee taas kuuntelemaan. Madhukar kehoittaa minua tiedustelemaan, kuka minä olen, perimmiltäni, näkemään 'persoonaa' syvemmälle. Oivallus voi tapahtua silmänräpäyksessä - siihen ei tarvita monimutkaisia oppeja ja harjoituksia.  Hän osoittaa suunnan omakohtaiseen tiedusteluun, mutta ei mielellään anna valmiita vastauksia. On paljon hyödyllisempää vaivata itseään kysymyksillä ja oivalluksilla, kuin omaksua jotain valmiiksipureskeltua. Satsangissa, kohtaamisessa, tarjoutuu oivallinen tilaisuus 'tarkistaa' omat oivalluksensa valaistuneen mestarin kanssa.

Oma kokemukseni on, että Madhukarilla on rajattomasti lempeyttä ja kärsivällisyyttä kuunnella kysymyksiä, ja määrättömästi rakkautta, huumorintajua ja selkeä näkökanta vastauksia antaessaan. Yhden kysyjän ongelma koskettaa usein monia kuulijoita, ja vastaus hyödyttää siten kaikkia.

Madhukar on totuuden lähettiläs Ramana Maharshin ja Papaji'n (H.W.L.Poonja) mestari-linjassa. Hän ei opeta uusia temppuja tai oppeja, vaan osoittaa kohti meissä jokaisessa olevaa täydellisyyttä ja vapautta. Hän muistuttaa että on olemassa egoa, persoonaa paljon syvempi ja täydellisempi totuus. "Rentoudu. Totuutta ei tarvitse lähteä etsimään. Se on täällä jo - sinussa ja minussa."

Madhukar matkustaa kohtaamisia varten paljon. Hän pitää säännöllisesti retriittejä mm. Intiassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja lyhyempiä kohtaamisia - satsangeja ja intensiivipäiviä - myös muissa maissa (esim. Hollannissa, Itävallassa ja Unkarissa). Tänä kesänä hän on tulossa ensimmäistä kertaa vierailemaan myös Suomessa. Hänellä on satsang 18.7. Helsingissä ja 19.7. Tampereella, ja intensiivipäivä 20.7. Turussa. Lisätietoja Madhukarista
löytyy osoitteesta www.madhukar.org. Lisätietoja Suomen kohtaamisista voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta ninajudin@hetnet.nl

Nina Judin

  Madhukar
 


Takaisin