Ultran Nettikolumni  5/2004

 

Timo Ylä-Soininmäki

Emotionaalinen vauraus

 

Todellinen vauraus on sitä, millainen olet eikä sitä, mitä sinulla on.

Emotionaalinen vauraus on elämän suola; se lepää sielumme sydämessä. Se on juuri se silmänräpäys hetkien välissä, kun tunnemme leudon tuulen henkäyksen hyväilevän kasvojamme ja tiedämme olevamme elossa. Nämä ovat niitä kalliita hetkiä, joita ihmiset janoavat. Unohdamme niin helposti, että elämän taika asuu sisällämme – meidän tunteissamme – eikä materiaalisissa asioissa. Emotionaalinen vauraus on muistamista, keitä todella olemme.

Valitettavasti emotionaalinen konkurssi on yleisempää tämän päivän maailmassa kuin vauraus. Meidän niin kiireinen elämäntapamme ja alituinen tarpeemme saavuttaa aina vain lisää tuo tullessaan vajavuuden tunteen, ikään kuin aina jotakin puuttuisi. Tällainen puutoksen tunne kuluttaa energiavarastomme nopeasti loppuun. Meillä on päivittäin vain rajoitettu määrä energiaa käytettävissämme, ja useimmat meistä käyttävät omansa loppuun jo ennen ruokatuntia. Tuhlaamme sen pelkoihin, negatiivisuuteen, katkeruuteen, muiden syyttämiseen, elämän vastustamiseen, kateuteen sekä turhaan menneisyyden ja tulevaisuuden murehtimiseen. Ei ihme, jos olemme aina väsyneitä ja masentuneita, sillä juuri tämä negatiivisuus on se, joka imee meistä voimat. Puhdistamalla mielemme turhista peloista ja ainaisesta huolehtimisesta lataamme akkujamme.

Emotionaalinen vauraus tarkoittaa sitä, että osaamme kohdata jokapäiväisen elämämme syvällisellä emotionaalisella tasolla. Tämä on mahdollista ainoastaan silloin, kun olemme läsnä tässä hetkessä. Emotionaalinen vauraus on tervettä haavoittuvuutta ja avoimuutta olla se, joka  me todellisuudessa olemme – kaikki puutteemme ja valmiutemme mukaan lukien. Käytämme suuren osan energiastamme maallisen omaisuuden perässä juoksemiseen. Mutta onko se kaikki menestyminen tehnyt meidät yhtään sen tyytyväisemmiksi? Rahalla saa paljon hienoja asioita, ja se helpottaa elämää monella tasolla, mutta raha voi myös omistaa meidät. Sen epätoivoinen kaipuu tuo vain ahdistusta ja epäharmoniaa tullessaan. Rahan tai vallan ei pidä antaa sokaista mieltämme, vaan meidän pitää olla kiitollisia siitä, mitä meillä on juuri tässä ja nyt. Kiitollisuudesta jopa siitä vähää kohtaan, joka meillä on, kumpuaa hyvä olo, sillä vauraus asuu sisällämme. Saavutamme vaurauden, kun lopetamme sen etsimisen itsemme ulkopuolelta. Tietoisuus siitä, että meillä on jo kaikki tarvitsemamme tyytyväiseen elämään, on vaurautta, jota ei voi ottaa meiltä pois. Tästä oivalluksesta seuraa mielenrauha.

Epätoivoisella ulkopuolisen vaurauden etsimisellä yritämme peittää pelon siitä, ettemme ole riittäviä sellaisina kuin olemme. Tie puutteesta yltäkylläisyyteen kulkee mielen kautta. Muuttamalla suhtautumistamme rahaan kaikenlainen vauraus voi vapaasti saapua elämäämme. Raha ja vauraus ovat energiaa, ja ne noudattavat samoja Maailmankaikkeuden lakeja kuin onni ja tyytyväisyys. Olemalla positiivisia vedämme niitä puoleemme; negatiivisuus, valittaminen ja muiden syyttäminen työntävät niitä pois.

Vaikka käytän tässä kirjassa sanoja onnellisuus ja tyytyväisyys aivan kuin ne merkitsisivät samaa asiaa, niiden ero on kuitenkin suuri. Tyytyväisyys on pysyvämpää, kun taas onnellisuus on useimmiten hetkellistä. Tyytyväisyys tulee sisältä; se ei ole sidoksissa eikä johdu ulkopuolisista tekijöistä. Onnellisuus johtuu yleensä jostakin ulkopuolisesta tapahtumasta. Tyytyväisyys on se peruskivi, jonka päälle on helppo rakentaa hyvä elämä; se on se voima ja taito, joka pitää meidät pinnalla kovimmissakin elämän myrskyissä.

Kun annamme itsellemme luvan olla se, joka me todellisuudessa olemme, löydämme oman energiamme – elinvoimamme. Kun annamme tämän energian virrata vapaasti, olemme omassa luonnollisessa tilassamme. Terveys, onnellisuus, positiivisuus ja menestys elävät tässä tilassa. Kaikenlainen negatiivisuus tuhoaa ne. Elinvoimamme vahvuus on suorassa suhteessa siihen, miten negatiivisia tai positiivisia olemme. Se vaikuttaa myös siihen, miten paljon nautimme olostamme ja miten hyvin tulemme menestymään niin maallisesti kuin henkisestikin.

Usein näkee, kuinka ihmiset etsivät alituisesti todisteita siihen, miksi heidän elämänsä on niin huonossa jamassa. He näkevät kaiken negatiivisena jo ennen kuin mitään on edes tapahtunutkaan. ”Ei sieltä löydy parkkipaikkaa”. ”En minä sitä työtä saa, koska olen jo näin vanha”. ”Ei minua kukaan halua ystäväkseen”. ”Sanoinhan, ettei se tule onnistumaan”. ”Aina kun minä yritän jotain, se ei onnistu”. Näin ajattelemalla tämä henkilö vetää näitä asioita puoleensa ja tulee tietenkin aina pettymään. Siten hänellä on taas kerran hyvä syy olla närkästynyt, ja hän pääsee ruokkimaan negatiivista energiaansa. Meidän pitää etsiä menestystä ja onnellisuutta eikä syitä olla pahalla päällä. Se, millaista elämämme on juuri nyt, on suora seuraus siitä, mitä etsimme eilen. Olemme sitä mitä etsimme.

Jos haluamme tietää, millaisessa tilassa mielemme on, meidän tarvitsee vain katsoa elämämme tilaa. Se heijastaa joka hetki senhetkistä mielentilaamme ja syvimpiä uskomuksiamme. Jos olemme positiivisia ja energisiä, sellainen on myös elämämme. Jos olemme negatiivisia ja tarmottomia, sellainen on myös elämämme. Tunteemme eivät koskaan valehtele, vaan ne osoittavat joka hetki elämämme todellisen tilan. Negatiivisuus, kiukku, viha, kateus, katkeruus ja oikeassa olemisen tarve tuhoavat elinvoimamme. Tämä taas vaikuttaa noidankehämäisesti kaikkeen: terveyteen, tyytyväisyyteen ja siihen, annammeko elinvoimamme virrata vapaasti.

Tunteet ovat niin voimakkaita, että usein muistamme varsinkin tunneperäisesti latautuneita tapahtumia kaukaa menneisyydestä, kuten mielilelumme, aiheettoman rangaistuksen tai ensirakkauden. Itse muistan, miten opin ensimmäistä kertaa sitomaan omat kengännauhani ja miten juoksin kotiin ylpeänä näyttämään saavutukseni. Se oli hetki, jossa oli iso tunnelataus ylpeyttä, ja siksi se on pysynyt mielessäni kaikki nämä vuodet.

Etenkin voimakkaat negatiiviset emotionaaliset muistot vääristyvät usein ajan kuluessa. Kun vuodesta toiseen miettii menneisyydessä tapahtuneita vääryyksiä, ei ole yhtään ihme jos alkaa uskoa niihin, olivat ne sitten totta tai ei. Negatiiviset muistot eivät ole sen voimakkaampia kuin positiivisetkaan. Mutta ne asiat, joita ruokimme tai joille annamme energiamme, voimistuvat ja pysyvät hengissä ja vaikuttavat koko elämäämme. Usein muistamme, miten vuosia sitten esimerkiksi vanhempamme tai opettajamme olivat muka kohdelleet meitä huonosti. Mutta jos pystyisimme menemään ajassa taaksepäin ja näkemään tämän tapahtuman uudelleen objektiivisesti aikuisen perspektiivistä, huomaisimme, että usein aika vääristää muistikuvamme. On aivan turhaa pitää vanhoja negatiivisia tapahtumia hengissä – olivat ne sitten todellisia tai ajan saatossa vääristyneitä – ja siten antaa niiden pilata elämämme. Meillä on mahdollisuus valita, vaalimmeko positiivisia vai negatiivisia muistoja.

Tyytyväisyys, positiivisuus, optimismi, rakkaus, into ja aito halu paremmasta tuovat elinvoimaa ja harmoniaa. Kannattaa kysyä itseltään useita kertoja päivässä: annanko juuri nyt elinvoimani virrata vapaasti, vai jarrutanko sitä negatiivisilla ajatuksilla? Jos olet negatiivisessa mielentilassa, yritä löytää elämästäsi tai ympäristöstäsi jotain, jota voit arvostaa. Etsi syy olla tyytyväinen. Oman elämämme arvostaminen ja hyväksyminen auttaa mieltämme olemaan positiivisempi. Positiivinen elinvoima on kaiken peruskivi – aina terveydestä onneen ja materiaaliseen vaurauteen.

Negatiivisuus sulkee pois kaikki mahdollisuutemme saavuttaa se mitä janoamme. Itse asiassa se tuo tullessaan juuri unelmamme vastakohdan. Halusimme sitten rahaa, onnea tai terveyttä, ne ovat odottamassa meitä. Kaikki mitä elämä tuo meille, perustuu omiin ajatuksiimme, tunteisiimme ja energeettiseen vetovoimaamme. Elämämme on peilikuvamme: jos heijastamme negatiivisuutta, myös elämämme on negatiivinen. Ajatellaan esimerkiksi, että haluamme saada lisää rahaa. Mutta jos lähestymme haluamme puutteesta, eli keskitymme enemmän siihen mitä emme halua (= rahan vähyyteen) kuin siihen mitä haluamme (= rahan paljouteen), niin tulemme saamaan lisää sitä mitä emme halua (= rahan vähyyttä). Tai jos meillä on rahan suhteen sisäisiä ristiriitoja, nämä ristiriitaisuudet tulevat pitämään rikkaudet poissa ulottuviltamme. Kun selvitämme ristiriitaisuudet, voimme sallia rahan tulla vaivattomasti elämäämme. Raha, menestys ja materiaalinen vauraus, kuten kaikki muukin elämässä, perustuvat energeettisiin lakeihin.

Voisimme syyttää monia asioita siitä, miksi elämämme on sellaista kuin se on. Loistavia tekosyitä ja syntipukkeja ovat huono lapsuus tai heikko terveys, ikä, sukupuoli, ulkonäkö, rotu tai riittämätön koulutus. Kuitenkaan mikään näistä ei voi pidätellä meitä menestymästä ja tulemasta tyytyväisiksi, ellemme itse anna niille voimaa ja valtaa tehdä sitä. Ottamalla vastuun omasta elämästämme ja puhdistamalla mielemme menneisyyden syyttämisestä pääsemme eroon siitä hiljaisesta epätoivosta, jossa niin monet meistä elävät

Siinä on iso ero että tietää jotain, ja että myös
                                         ymmärtää tiedon merkityksen.

 

Timo Ylä-Soininmäki esiintyy kesän 2004 Ultrapäivillä 9. ja 10. heinäkuuta.

Hänen kirjansa Emotionaalinen vauraus on saatavana Ultran kirjamyynnistä.

 

 


Takaisin