Elokuu 2017

 

 

 

 

 Veikko Lindroos

 

 Taivaallinen ja maallinen rakkaus

 

 Mika Waltari teki yliopistossa esseen tämän otsikon alle. Itselläni on tekeillä pitkä tarina samasta aiheesta.
Gautama Buddha eli lapsuuden ja osan nuoruudesta palatsin ylellisyydessä. Ulkomaailman kärsimys yritettiin peittää häneltä. Sairaus, vanhuus, kuolema.

Voin puhua vain omasta puolestani. Yritin aikuisikään asti katsoa kaikkea romantiikan, kauneuden näkökulmasta. Todellisuus vyöryi tajuntaani. Iän karttuessa löysin myötätunnon, en halpaa sääliä, ja kauneuden arkipäivässä. Käsitykseni mukaan Kristus ei palaa maailmaamme fyysisesti. Hän palaa psyykkisesti pitkäjänteisen etsijän luokse.

Paul Bruntonin tekstin mukaan parisuhteen, avioliiton perusta ei ole rakkaus, vaan vihamielisyys. Elämme maailmassa, ihmisinä. Parisuhteen kaipaus on sisäsyntyinen lähes kaikilla ihmisillä.

Nykyään aliarvostettu Sigmund Freud oli aito tutkija. Tosin hänen tutkimuksensa keskittyivät typistettyyn ihmiskuvaan. Niin paljon kuuluu rakkauteen... Kuolemantoive läheisestä, kateus, mustasukkaisuus. Entisaikojen kuolemansynnit, joista nykyään on tehty ylpeilyn aihe.
Nobelisti Kondrand Lorenz tutki naakkoja. Itsekin olen tutkinut varislintuja, ruokkinut niitä, ystäviä.

Yhteen aikaan iso osa tuloistani meni varisten voitoksi. En saanut nobelia, sain enemmän. Yhteyden suureen henkeen. Samalla selvisi, kuinka luontovihamielisiä ihmisiä on paljon. Käsittämätön sydämen sivistymättömyys on vallalla. On muistettava, että luontoilijoitakin on paljon. Ja jokainen meistä on ollut noviisi kaikilla elämänalueilla joskus. Kenelläkään ei ole siis aihetta itsensä korottamiseen muiden kustannuksella.
Olen lukenut, että vauva kuolee ilman fyysistä kontaktia. Vanhainkodeissa on huomattu, että hoivakoirat parantavat vanhojen elämänlaatua.

Tarve koskettaa, tulla kosketetuksi, on elinikäinen.

Hyvän parisuhteen kokenut voi ilman uutta ihmissuhdetta löytää muistista, solumuistista tämän ihmeentekijän. Iän myötä fyysisen rakkauden käsite muuntuu. Ilman psyykkistä, henkistä yhteyttä fyysinenkin viestintä on ontuvaa. Parisuhde voi muuttua nöyryytysten, valtataistelujen näyttämöksi. Kiitoksen sijaan nolatuksi tulemiseksi.

Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin. Ihmisnäkökulmasta olemme lähes ikuisia opiskelijoita. Joten...

 

 

ALOITUSSIVULLE