Heinäkuu 2016

 

 

 

 

 Juha Tulkki

 

 Läsnäolon kosketus

 

 Olen avautumassa jollekin, jolle ei ole lokeroa mieleni rakenteessa. Se on matka itseen, omaan todelliseen minääni.  

Tämä matka on vaatinut paljon ”kuolemista”. Pois oppimista monista kulttuuriin ja lapsuuteen liittyvistä uskomuksista. Luopumista niistä ehtorakenteista, joiden avulla on oppinut itseään määrittelemään ja joiden varaan on itsetuntonsa rakentanut tai olen omaksunut muiden ihmisten arvomaailman.

Vaikka ne ovatkin olleet minun tuki ja turva, jolla itseni olen määritellyt ja myös niiden avulla olen tuntenut itseni tärkeäksi ja arvokkaaksi, ovat ne samalla olleet ”vankila”, joka rajoittaa minua. Myös valtavasti pelkoa on liittynyt siihen että jos nämä, joiden varaan olen oman arvoni rakentanut, katoavatkin elämästäni, hukkaan ne jostain syystä: Mitä sitten olen?

Sielu, todellinen minäni on kuitenkin kaikki mitä voi olla. Sillä ei ole tarvetta määritellä itseään, se vain elää sen hetken, jossa sillä hetkellä on, niin täysin ja läsnä olevana, kuin mahdollista. Se ei vedä perässään menneisyyttä, ei aina edes muista. Eikä sillä ole tarvetta tietää, mitä tekee ensi vuonna tai edes minuutin päästä.

”Kun kaikesta luovut, niin kaiken saat”
Kun aloin kirjoittaa tätä juttua, se vain tuli, muutama minuutti ennen kuin aloitin. Aluksi tämä ”muistin” heikkeneminen pelotti, mutta samalla pakotti tähän hetkeen, no muistikirjat ja kalenterit on olemassa :D

Myös kun koitin suunnitella tulevaisuutta, aina se minkä olin jo mielessäni, jo lähes valmiiksi rakentanut, romutettiin. No, egoni ei ollenkaan tykännyt, koki pettymystä… Miksi mulle aiiiiina käy näin? Kunnes lopulta oli pakko nöyrtyä sille että en oman mieleni avulla saa luotua elämääni, on antauduttava jollekin laajemmalle, korkeammalle, päästettävä irti tarpeesta hallita elämää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö saa hetkessä tehdä valintoja. Mutta niitä valintoja ei tarvitse rakentaa vuodeksi tai loppuelämäksi etukäteen. Eikä tarvitse etukäteen tietää, mitä valinnoistani seuraa, on vain osattava luottaa omaan intuitioon.

Ymmärrys, järki, on avuksi, kun analysoi asioita, tahtoo tutkia sitä, mikä on jo olemassa olevaa, mutta jos tahtoo muuttaa elämänsä kulkua, tämä järki on yleensä suurin este. Koska mieli voi ymmärtää vain sen, mistä sillä jo on kokemus.

Hetkessä eläminen, niin kuin elämä yleensä, on jatkuvaa syntymää ja kuolemista vanhalle, ei ole mitään kiinteää. Yksi elämän paradoksi on se että mitä helpompi on hyväksyä kaiken kuolevaisuus, sitä paremmin kykene elämästä Nauttimaan.

Jokin aikaa sitten minulle iski tunne että kuolen kohta. Suunnittelin jo omia hautajaisia. Kävin läpi inventaariota oman elämäni suhteen. Aluksi tämä ajatus ahdisti minua jonkin verran, mutta aloin kuitenkin elää sen ajatuksen kanssa. Tällä hetkellä tajuan että se on ollut yksi parhaita tietoiseksi tulemisen keinoja. Kun suhteuttaa asioita kuoleman pelkoon, niin niiden merkitys muuttuu, monet pelot poistuvat, uskaltaa elää rehellisemmin itselleen.

Monesti mietin jotain asiaa, teenkö näin? Ajattelen että kuolen tänä iltana ja suhteutan sen asian siihen. Kadunko henkimaailmassa että tein tai jätin tekemättä? Mieli kokee että elämä on ikuinen että minulla on ikuisuus aikaa kokea asioita. Tavallaan tämä on totta, mutta läsnäolon ja tietoisuuden näkökulmasta se on harhaa. Elämän onni ja autuus ei ole sitä että minulla on tulevaisuudessa ihanaa ja mahtavaa, vaan siinä kuinka läsnäolevasti ja tietoisesti voin tämän hetken kokea.

Matka tähän hetkeen ei ole ollut helppo, mutta kaiken vaivan arvoinen. On mm. suuri helpotus, kun ei tarvi tietää huomisesta, suuri taakka on tippunut harteilta. Enemmän ahdistaa se, jos joku kysyy: Mitä teet huomenna? Kun ei voi, eikä edes tahdo tietää.

Monesti olen rukoillut että pääsisin jo täältä pois, niin voimakkaita ovat pelot olleet, joiden läpi on täytynyt kulkea, ennen kuin ne ovat lakanneet rajoittamasta itseä. Mutta onneksi on ollut Ihania kanssakulkijoita <3 Suuri kiitos heille.

En kuitenkaan koe itseäni ”valmiiksi”, jota en jossain mielessä, onneksi; koskaan ole ja jos jollain ihmeen konstilla, voisin olla; Elämä loppuisi siihen. Projekteja on, onneksi, eivät ne lopu, mutta sillä miten niitä lähestyy, minkä merkityksen niille antaa, on suuri merkitys elämänlaadun kannalta.

Onni ei ole sitä että olen täydellinen, vaan sitä että Olen Rakkaussuhteessa oman ”epätäydellisyyteni” kanssa. Kauneus on sielun ominaisuus. Mitä enemmän koet elämäsi ja elämässäsi kauneutta, sitä parempi on sieluyhteytesi, sitä lähempänä olet omaa todellista itseäsi.

Kiitos Rakas Ystäväni että jaot kanssani tämän hetken, olet kaunis ja tärkeä, tiedä se.
Rakkaudella Juha

 

 

ALOITUSSIVULLE