Elokuu 2015

 

 

 

 Juha Tulkki

 

 Pyhä kateus

 

 Jos kohtaat kateutta elämässäsi, voit olla tyytyväinen itseesi, olet uskaltanut elää.
Kateus itsessään on neutraali. Olennaista on se ohjaako kateutta pelko, vai Rakkaus.

Sanotaan että on kahdenlaista kateutta: Amerikkalaista ja Venäläistä.
Kun naapuri ostaa uuden auton, Amerikkalainen tekee ylitöitä ja säästää että saa vielä hienomman itselleen. Venäläinen käy yöllä polttamassa naapurin auton. Kumpikaan näistä muodoista ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.

Mitä kateus sitten on?
Vähiten tietoisessa muodossa se on ääretöntä vihaa toista kohtaan, joka uskaltaa ja kykenee toteuttamaan itseään. Seuraava tietoisuuden taso on vihaa itseään kohtaan, ettei kykene tai osaa ilmentää itseään tahtomallaan tavalla. Parhaillaan kateus on tietoisuutta siitä, mitä ihmisenä kokee tarvitsevansa, ollakseen onnellinen.

Emme ole kateellisia sille, mikä ei ole meille tärkeää ihmisenä. Monet henkisesti suuntautuneet ihmiset väheksyvät ihmisen tarpeita. Ajatellaan että vain hengen ravinto on tärkeää ja arvokasta.

Ihmisen tarpeista huolehtiminen on mm. kuin auton huoltamista. Jos autoa ei pese, eikä vahaa koskaan, se ruostuu nopeammin. Jos sitä ei huolla, se ei toimi kunnolla, eikä sillä pääse niin pitkälle, kuin huollettuna. Puhumattakaan siitä, että matkan teko puhtaalla, hyvin huolletulla autolla on paljon Nautinnollisempaa.

Henkisyys on myös elämänopiskelua kokemusten kautta, ei pelkästään kirjojen lukemista. Elämänkokemusten hankkimiseksi, tarvitsemme monesti materiaa. Nuorempana minulla oli pitkään kova hinku erikoisautoihin, mutta järki pani hanttiin… Lopulta päätin kokeilla, miltä sellaisen omistaminen tuntuisi. Saisihan sen myytyä pois, ellei siitä tykkäisikään. Ostin Cadillacin lippulaivan 8.2 litran moottorilla, joka oli maalattu sinisellä metaflake maalilla, näkyi kirkolta kotia ja erottui takuulla pikkufiiatista. Etulokasuoja oli Fiiatin mittainen, oikeasti. Sain auton myötä todella mielenkiintoisia kokemuksia, mahtavia reissuja, kivojen kavereiden kanssa. Opin tuntemaan mielenkiintoisia ystäviä. Jälkeenpäin huomasin että se auto oli vain ovi uuteen, jota ilman olisin jäänyt monista, opettavaisista ja kivoista kokemuksista paitsi, opin paljon itsestäni ja elämästä. Toki kohtasin myös kateutta. 

Kateus liittyy toki muuhunkin, kuin tavaroihin. Välillä kohtaan voimakastakin kateutta sen vuoksi että osaan tanssia. Saan onneksi ihan itse valita, annanko sen estää tanssin nautintoa itseltäni. Se on heidän ongelma, ei minun.

On tärkeä että on ihmisiä, jotka uskaltavat elää. Vaikka heidän elämäntyyli herättää monissa kateutta, niin se on mieli, joka reagoi, sydän riemuitsee aina toisen onnesta. Olennaista on vain se kumpi ohjaa ja missä määrin ko. henkilön toimintaa. Mitä helpompi sinulla on aidosti iloita toisen onnesta, sitä helpompi on itse sitä saavuttaa.

Jos rajoitan itseäni, etten aiheuttaisi toiselle kateutta, kumarran hänessä olevalle pimeydelle, mutta samalla pyllistän itsessäni olevalle Valolle. Eli olennaista ei ole se mitä tekee, vaan miksi. Ohjaako toimiani pelko vai Rakkaus. Tärkeää on myös tiedostaa, ostanko itselle kauniin, käyttökelpoisen tavaran, vai paremman itsetunnon. Jälkimmäisessä tapauksessa, olen sen vanki. Itseisarvoin määräytyy sen kautta ja avulla. Sielu tahtoo olla vapaa…

Olen myös huomannut että kun huolehdin ihmisen tarpeistani, on minulla enemmän voimavaroja oman henkisen puoleni kehittämiseen. Kannattaa päättää ilmentää Rakkaussuhdetta kateutta kohtaan itsessään. Antaa sisäiselle lapselleen lupa kokea kateutta ja Rakastaa häntä siitä huolimatta, olla Armollinen. Se eheyttää suhteen kateutta kohtaan itsessään. Silloin tietää, mitä oikeasti elämältään kaipaa. Mikä ovi kannattaa avata, minkä tavoitteen eteen ponnistella. Mitä kokemuksia on tahtonut tässä elämässä kokea. Ja ennen kaikkea Nauttii elämästänsä, on onnellinen, säteilee myös ympäristöönsä hyviä värähtelyjä, auttaen ympäristöään nousemaan korkeampaan värähtelytaajuuteen. 

Ympäristöasioissa on hyvä tiedostaa että itse kukin olemme toistemme ympäristöä.
 

Juha Tulkki
www.keskiyonaurinko.fi

 

 

ALOITUSSIVULLE