Huhtikuu 2015

 

 

 

 Hanna Ojala

 

 Hiljaisuuden retriitti

 

 Istun huoneessani Valamon luostarissa, on meneillään Hiljaisuuden Retriitti. Ostin luostarin myymälästä kolme pulloa viiniä ja rasian suklaata. Avasin ne juuri, hyvää on.

 

Olen käynyt retriiteillä ennenkin: luterilaisilla, osholaisilla, tantralaisilla, buddhalaisilla, ja nyt tällä ortodoksisella. Vähän kuin muistelisi vanhoja vaatteitaan eri aikakausilta – hetken asu oli uusi ja hehkuva, olo oli mitä mainioin, mutta paras hetki oli päästä kotiin, saada korkkarit pois jalasta ja pyjama päälle, meikkien pesu, kuppi teetä ja avot, sitten alkoi taas henki kulkea. (Mielenkiintoinen muuten tuo sanonta ”henki kulkea”.) Kolmiyhteinen Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Mieli, ruumis ja henki? Kaikki yhdistyvät, elämä alkaa virrata kaikkien kolmen välillä, sitäkö on usko? Selvittäkäämme. Lisää viiniä.
 

Täällä olen huomannut sen, että keho unohtuu. Siihen tässä kai pyritäänkin: kuolemaan maailmalle. Paitsi että oma keho unohtuu, unohtaa myös toisten ruumiit, toiset ihmiset. On vain minä ja minun tavoittelemani hiljaisuus, minun Jumalani, minun sekavat ajatukseni. Ortodoksit tosin palvovat Jumalaa kehollisemmin kuin luterilaiset, mutta silti. Jumalanpalveluksessa selkääni alkaa särkeä ja mieleni tekisi tanssia. Mieleni tekisi halata. Pitkään. Mustissa kaavuissaan ohi pyyhältävät munkit näyttävät kaikkea muuta kuin hyvinvoivilta. Tai seksikkäiltä. Niin, he ovat selvästi unohtaneet itsensä. Niin kuin heidän kai kuuluukin. Mutta miksi, miksi ihmeessä?
 

Aah, tästä pääsemme synteihin. Tai tarkemmin sanottuna synnin käsitteeseen. Mitä oikeastaan on synti? Mieleeni tulvii litania: haureus, rahanhimo, vatsanpalvonta, alakuloisuus, kateus, ylpeys, viha. Tai oikeastaan, tuo litania lukee huoneeni kirjoituspöydällä olevan kirjan kannessa ”Pyhien isien opetuksia himoista”. Ortodoksit opettavat, että synti on paha teko, jonka tietää tehneensä tuntemalla syyllisyyttä. Teon saa anteeksi Jumalalta pyytämällä. Jokainen ihminen on luonnostaan syntinen. (Ah, syntinen, mikä ihana sana!) Syyllisyyden eli pahan teon saa siis anteeksi pyytämällä, mutta entä luterilaiseen omatuntooni iskostunut käsitys syntisyydestä: Minä olen syntinen eli minä olen jotenkin viallinen eli minun kuuluu hävetä itseäni. Eihän se ilmeisesti ihan näin mene, mutta näin minä sen olen suloisessa päässäni tulkinnut. Ja voi Luoja, kuinka olenkaan elämässäni hävennyt! Kaikkea, mitä olen, kaikkea, mitä edes kuvittelen olevani. Ja etenkin niitä syntisiä ominaisuuksiani. Naiseuttani ja muuta, kyllä te tiedätte.
 

Täällä luostarin uumenissa on pirullisen mukavaa muistella kaikkia niitä New Age-retriittejä, joihin olen elämässäni osallistunut. Olen nähnyt viidenkymmenen parin harrastavan seksiä samassa salissa, olen kuunnellut miestä, joka halusi työntää sormensa ruumiini jokaiseen aukkoon, olen tanssinut alasti tulen loimussa, ja kaikkea vain siksi, että Jumala koskettaisi minua. Päättele tästä nyt mitä päättelet. Mutta sen osaan omasta puolestani kertoa, että tiedän, kuinka helppoa lihaan on piiloutua, kuinka helppo hukkua toiseen ihmiseen. Kuinka yleistä totuuden kaunistelu, jopa kieltäminen, on ”hippi-piireissä”, kuinka kaksinaismoralismi ja hengelliset egot kasvavat tekohymyjen varjossa. Kuinka turvattomaksi sitä voi olonsa tuntea, kun kaikki on sallittua, eikä Jeesus tai Muhammed ole mitään muuta kuin miehen nimi. Ja kuinka tyhjää täynnä se kaikki on! Ainakin jos pelkää.
 

Jos New Age-retriitti tuntuu siltä kuin hyppäisi lentokoneesta ilman laskuvarjoa, tuntuu uskonnollinen retriitti siltä kuin olisi kapaloituna laskuvarjoon ja keinutettaisiin kehdossa tuvan nurkassa. Olo on turvallinen, mutta siinäpä se sitten onkin. Ilo ja mielihyvä nautitaan sisäisesti, lyyhistyneellä ryhdillä ja viivasuoralla suulla. Jokainen tietää, miten kuuluu menetellä. Ja sittenkin ollaan niin helvetin syntisiä. Hoh hoijaa. Noh, ainakin veljet osaavat tehdä viiniä.
 

En väitä ymmärtäväni uskontoja tai ihmisluontoa sen enempää kuin kukaan muukaan, mutta sen olen oppinut, ettei mieleen kannata elämän kompassina luottaa. Se on niin kyllästetty opeilla ja leimoilla, saastunut matkan varrella, ettei sen varaan kannata paljoakaan laskea, ainakaan uskonasioissa. Paras ja herkin mittari, jonka olen tähän mennessä löytänyt, on kehoni. Se värähtää kyllä, kun Jumala tulee lähelle. Usko on se, joka lävistää mielen, sen ylivallan, ja koskettaa kehoa olosuhteista huolimatta. Näin minä sen koen. Kun keho alkaa väristä, Luoja peilaa kuvaansa meistä, ja silloin mieli hiljenee. Ja elämä on läsnä siinä hetkessä. Näin minulle on käynyt ainoastaan ihmiskontaktissa: tanssiessa ja rakastellessa. Että repikää siitä syntiä. On nimittäin olemassa apatiaa ja apatiaa. On se kuilu, kun millään ei ole mitään väliä eikä näe mitään, ja on se vuorenhuippu, kun millään ei ole mitään väliä ja näkee kaiken. Mutta niin, kaikki tiet vievät Roomaan, tai taivaaseen, loppujen lopuksi. Minä valitsen suklaan ja viinin ja ristin sitten käteni jalkojeni väliin. Enkä häpeä yhtään.

 

 

 

ALOITUSSIVULLE