Syyskuu 2013

 

 

 

 

 Tomas Friman

 

 Makyo-illuusiot totuuden tiellä

 

  Termiä makyo käytetään zen -buddhalaisuudessa viittaamaan sellaiseen itsensä pettämiseen, jossa johonkin kokemukseen tai asiaan takerrutaan ja siitä muodostetaan eräänlainen käsitteellinen perusta omalle olemiselle. Useimmiten termiä käytetään viittaamaan meditaation aikana esiintyviin erikoisiin aistihavainnon muutoksiin, outoihin näkyihin, tms., ja zen -perinteessä neuvotaan olemaan takertumatta tällaisiin kokemuksiin.

Tässä artikkelissa on tarkoitus käsitellä makyota sen laajemmassa merkityksessä. Polttopisteessä ovat erityisesti kaikki sellaiset uskomukset, joihin nk. ”henkisellä tiellä kuljettaessa” helposti takerrutaan ja tukeudutaan, ja joiden varaan omaa olemista ja identiteettiä aletaan rakentamaan.

Makyon ydin on siis siinä, että muodostamme itsellemme jonkinlaisen käsitteellisen illuusion omasta olemisen tilastamme tai maailmasta, ja sitten uskomme tähän käsitykseen. Ensin muodostamme käsityksen ”itsestä” ja puemme tämän itsen rooliasuun. Sitten kerromme tästä itsestä, sekä siitä maailmasta jossa se elää, kaikenlaisia tarinoita perustuen milloin mihinkin, ja samalla uskottelemme että se kaikki on todellista. Nämä illuusiot voivat muodostua esimerkiksi jonkin kirjan lukemiseen perustuvien älyllisten oivallustemme pohjalta, omien kokemuksiemme perusteella tai vain halustamme uskoa johonkin. Makyo voi oikeastaan muotoutua mistä vain. Sen ytimenä on aina käsitys ”minästä”, ja sen muoto määräytyy sen mukaan, minkälaiseen tarinaan tai kokemukseen tämä ”minä” liittyy ylläpitääkseen omaa jatkuvuuttaan.

Minkälaisia muotoja makyo voi sitten ottaa? Periaatteessa lista on loppumaton, mutta henkisellä tiellä eräitä muotoja nousee hyvin usein esiin. Nyt tarkoituksena on tarkastella niitä.

Ensimmäiseksi voidaan nostaa esiin henkisen tien -makyo. Kuvitelma jonkinlaisen henkisen tien kulkemisesta on egon suosikki-illuusio, jonka varaan se alkaa rakentaa valheellista identiteettiä. Tällöin siis kuvittelemme, että on olemassa tämä ”itse” tai ”minä”, joka on kulkemassa henkistä tietä. Tämän henkisen tien päässä, eli joskus tulevaisuudessa, odottaa yleensä jonkinlainen täydellinen palkinto, valaistuminen, taivas tms.

Tämä makyo syntyy hyvin helposti silloin, kun yksilö on tullut sellaiseen pisteeseen elämässään, että hän kokee sisällään ikään kuin tarpeen tai paineen selvittää, mistä hänen omassa olemassaolossaan on kyse. Tämä samainen tarve voi esiintyä myös tarpeena luopua kaikesta valheellisesta ja kärsimystä aiheuttavasta omassa elämässä. Toisin sanoen, tämä tarve tai halukkuus herää luonnostaan jokaisessa ennemmin tai myöhemmin. Se on samanaikaisesti sekä halukkuutta luopua valheellisesta itsestämme, että halukkuutta kokea tai löytää olemuksemme todellinen luonto.

Tässä vaiheessa ylläpitämämme valheellinen käsitys itsestämme kuitenkin puuttuu peliin, ja se alkaa käyttää sisäistä halukkuuttamme omiin tarkoituksiinsa ellemme ole varuillamme. Ego muodostaa tästä halukkuudesta hyvin helposti tarinan, jossa koemme olevamme ”henkisiä etsijöitä” jonkinlaisella ”jalolla mutta vaikealla matkalla kohti valaistumista” tms. Tämän seurauksena alamme sitten toimittamaan kaikenlaista outoa: lukemaan hyllymetreittäin henkisiä kirjoja, tekemään mitä kummallisimpia harjoituksia, metsästämään henkisiä kokemuksia, osallistumaan erilaisiin henkisiin tilaisuuksiin, pukeutumaan ja puhumaan henkisellä tavalla jne. Nykyajan henkisestä noutopöydästä voikin käydä valikoimassa itselleen näihin tarkoituksiin sopivimman kokonaisuuden. Kaikki tämä kuitenkin vain pönkittää egomme rakenteita. Olemme henkisen tien -makyon vallassa. Olemme vaihtaneet yhdet egomme ylläpitämät rakenteet ja käsitykset uusiin ja hienompiin, emme muuta.

Tässä oravanpyörässä saatetaan juosta hyvin pitkään: sisäinen tarpeemme tai halukkuutemme luopua valheellisesta itsestämme ja hyväksyä se mitä todella olemme, ei nimittäin ole poistunut mihinkään. Egomme on vain rakentanut tästä tarpeesta eteemme illuusion henkisestä tiestä. Se pitää edessämme milloin minkäkinlaisia porkkanoita, jotta jatkaisimme sillä kulkemista, jotta jatkaisimme etsimistä koskaan löytämättä.

Henkisen tien -makyon alalajeja ovat puolestaan seuraavanlaiset harhakäsitykset. Pienuus -makyo saa meidät uskomaan, että ”Olen vain tällainen pieni ihminen joka ei koskaan kykene kokemaan sitä mistä nuo mystikot ja opettaja puhuvat. Ja jos joskus kykenenkin niin se on hyvin pitkän matkan päässä.” Tällaista makyota ylläpidettäessä aletaan helposti leikkimään seuraa johtajaa -leikkiä niiden kanssa, jotka kärsivät suuruus -makyosta.

Suuruus -makyo kohtaa henkisen tien kulkijoita helposti siinä vaiheessa, kun he kokevat joitakin mystisiksi nimitettyjä kokemuksia omakohtaisesti, tai huomaavat itselleen olevan tavallisuudesta poikkeavia kykyjä. Näiden perusteella aletaan sitten uskomaan, että ”Minulla on yhteys todelliseen tietoon, lähteeseen, Jumalaan, _______ (lisää tähän oma suosikkisi). Minä tiedän tien. Noilta muilta minulla ei ole mitään opittavaa, vaan minun tulee opettaa heitä, ja saada heidät kuuntelemaan itseäni.”

Kriteerit henkisestä tilasta -makyo vaivaa todella monia henkisiä etsijöitä, ja se on sekä pienuus- että suuruus -makyon pohjana. Ego rakentaa mitä kummallisimpia kriteereitä henkiselle edistymiselle, saaden etsijät vuoron perään uskomaan joko pienuus -tai suuruus -makyoon. Saatetaan esimerkiksi uskoa, että ”koska tupakoin, koska en näe auroja, koska en ole aina tyyni, rauhallinen ja samanlainen, koska en osaa materialisoida esineitä tyhjästä, koska en ________ (lisää oma kriteerisi), niin en ole henkisesti kovinkaan kehittynyt.”

Tyypillisempää on kuitenkin kohdistaa nämä kriteerit toisiin ihmisiin. Jos joku, joka ei täytä henkisesti kehittyneen ihmisen kriteereitemme, (hän esimerkiksi tupakoi, ei näe auroja, ei ole aina tyyni ja vakaa, ei osaa materialisoida esineitä tyhjästä jne.), kertoo meille, että ”Ei meidän tarvitse mennä minnekään tai muuttua mitenkään ollaksemme sitä mitä todella olemme. Meidän tulee vain hyväksyä se ja hankkiutua eroon kaikesta muusta”, niin sivuutamme hänet tyystin tai syytämme häntä suuruus -makyosta. Vastaavasti niitä henkisiä opettajia, jotka vastaavat egomme luomaa mielikuvaa henkisesti kehittyneestä ihmisestä, kuuntelemme ja seuraamme mielellämme, vaikka he puhuisivat mitä puuta heinää tahansa.

Suuruus  -makyo alkakaa iskemään sitten siinä vaiheessa, kun omat kuvitteelliset kriteerimme alkavat täyttymään. Kun onnistumme luopumaan pahoiksi nimittämistämme tavoista, kun onnistumme aina teeskentelemään tyyntä, rauhallista ja vakaata, kun näemme auroja, kun saamme meditaatiossa kokemuksen Jumalan rakkaudesta jne., niin alamme uskomaan omaan henkiseen suuruuteemme ja etsimään itsellemme opetuslapsia. Ja he ovat tietenkin henkisen tien -makyon ja pienuus -makyon pauloissa. Siinä sitten pyöriikin aika mielenkiintoinen karuselli.

Miten sitten pääsemme tällaisesta teatterista eroon? Miten voimme olla aitoja itsejämme? No, luopumalla kaikenlaisista makyoista. Entä miten se tapahtuu? Olemalla sitä mitä todella olemme, erityisesti silloin kun kaikenlaiset illuusiot kolkuttelevat ovellamme houkutellen meitä uskomaan, että olemme jotakin muuta kuin olemme. Mutta miten tämä onnistuu jos emme tiedä mitä todella olemme? Jokainen tietää sen. Mielemme tosin ylläpitää joko sellaista makyota, että itsemme on jotakin muuta kuin mitä se oikeasti on, tai että emme tiedä mitä oikeasti olemme. Jälkimmäiseen liittyy yleensä myös sellainen harhakäsitys, että todellisen itsemme tunteminen on pelottavaa tai uskomattoman vaikeaa, jotakin joka onnistuu vain henkisiltä superihmisiltä.

Tämä on kuitenkin röyhkeää ylimielisyyttä naamioituneena valheelliseen nöyryyteen. Elämän Alkulähteen, Todellisuuden, Jumalan, _____ (lisää tähän oma nimityksesi), tunteminen itsessämme ja sen hyväksyminen omaksi todellisuudeksemme on sekä luonnollisinta että helpointa mitä on, koska me olemme sitä. Kunhan vain astumme mielemme ja sen kummallisten käsitysten tuolle puolen niin siinä se on. Kaikki muu on vaikeaa, ja loppujen lopuksi teeskentelyä, eräänlaista teatteria.

Mielemme kummallisten uskomusten ja rakenteiden ylläpitäminen on todellakin hyvin vaikeaa ja se vaatii paljon työtä. Työnjohtajana puuhailee ego, joka ei halua, että lakkaamme uskomasta siihen. Sen luomusten perässä juoksemme innokkaina, ja käytämme koko tätä maailmankaikkeutta todistaaksemme itsellemme, että emme ole sitä mitä todella olemme. Sitten kun olemme vakuuttuneet, niin alamme etsimään syyllisiä kärsimyksillemme, joko avoimesti tai salaa. Kovin merkillistä, eikö vain?

Vertauskohtana voisi käyttää esimerkkiä yön aikana näkemiämme unia. Uskomme ne uneksiessamme todeksi. Huomaamme vasta myöhemmin, että oli silkkaa hulluutta uskoa, että unet olivat perimmäinen todellisuus, ottaa ne vakavasti ja tuntea niiden johdosta pelkoa, vihaa tai syyllisyyttä. Nehän ovat vain unia! Mutta juuri näin me kuitenkin teemme silloin, kun emme tunnista unia uniksi. Samankaltainen tilanne vaivaa meitä nk. ”valve-elämässämme”. Olemme unohtaneet mitä hereillä oleminen tarkoittaa, ja käyttäydymme sen mukaisesti.

Tilanteemme tosiaan näyttää kummalliselta. Siihen johtanutta makyota voidaan kuvata seuraavanlaisesti:

1)      Erkaantuminen elämän Alkulähteestä, Jumalasta.

2)      Pienen itsen syntyminen, itsen joka ”ei tiedä kuka hän on”, ja joka kokee tuskaa Alkulähteestä erkaantumisen johdosta.

3)      Energia, kaksinaisuuden maailma syntyy. Siellä Alkulähteestä erkaantunut pieni itse kokee merkillisiä seikkailuitaan.

4)      Kohdista 1) - 3) seuraa suunnaton määrä pelkoa ja syyllisyyttä. Jotakin kamalaa on selkeästi tapahtunut.

5)      Koemme, että meidän (tai jonkun muun) tulee kärsiä sovittaaksemme syyllisyytemme ja päästäksemme peloistamme.

6)      Pelastuksen etsiminen ulkopuoleltamme tähän kamalaan tilanteeseen.

Sitten kun oivallamme tämän makyon olevan makyota ja poistamme sen juuren, syntyy kohta 7) Minä olen mitä minä olen, eikä se ole enää makyota. Se on hetkestä toiseen jatkuva elävä kokemus, todellisuutemme perusta. Toisin sanoen, kun huomaamme että erkaantumista Alkulähteestä ei koskaan ole tapahtunut, että se on vain tajuntamme muodostama illuusio, uni, niin kohdat 2) - 6) mitätöityvät siinä samalla. Näemme miten naurettava on käsitys pienestä itsestä, joka ei tiedä kuka hän on. Ymmärrämme, että energia ja sen maailmankaikkeus on vain energiaa, eikä mitään vakavaa. Näin pelolle ja syyllisyydelle ei ole mitään aihetta. Ja jos niille ei ole mitään aihetta, ei kärsimykselle tai sovituksen ja pelastuksen etsimiselle ole minkäänlaista tarvetta. Sisällämme jatkuvasti laulava Minä Olen on siis oikea vastaus kaikille tämän 6) -kohtaisen makyon muodoille.

Tämä artikkeli on nyt lopussa, mutta siinä muistutetaan vielä yhden makyon vaaroista. Koska tässä on käsitelty illuusioita ja niistä eroon hankkiutumista, niin seuraavat vaarat ovat ilmeisiä. (Mikäli lukija ei siis tähän mennessä ole sivuuttanut tämän artikkelin viestiä itselleen tarpeettomana [”Eihän minulla ole mitään harhakäsityksiä!”]). Egon komennossa oleva mielemme saattaa uskotella meille, että tämän aiheen älyllinen ymmärtäminen on makyoista luopumista, mitä se ei tietenkään ole. Toisena vaarana taas on se, että ego alkaa käyttämään tämän artikkelin sanomaa omaksi edukseen, ja se johdattaa meidät esimerkiksi ristiretkelle kaikkia makyoita vastaan.

Taistelu makyoita vastaan on myös makyo. Harhoja vastaan taistelemisen harhaa ei tarvita mihinkään. Kunhan vain tunnistamme, hyväksymme ja otamme vastaan sen, mitä todella olemme, niin kaikki muu seuraa siitä itsestään. Siinä kaikki.

 

Artikkelin sisältöä inspiroineita lähteitä:
www.crimsoncircle.com
Ihmeiden oppikurssi, Era nova publishing, 2002
kts. myös www.ytimeen.net
 

 

ALOITUSSIVULLE