Ultran Nettikolumni 10/2007

 

 

Rajatieto menestyy internetissä

 

Teksti J. Peter Lassila

Internet on tuonut myös rajatiedon ja henkisyyden tarjontaan täysin uuden ulottuvuuden. Verkossa on jo puoli tuhatta suomalaista aiheeseen liittyvää keskustelufoorumia ja määrä on edelleen kasvussa. Tarjonnan monipuolistuminen heijastelee pääasiassa perinteisten foorumien aseman heikkenemistä kun kynnys uusien käyttöönottoon on laskenut, mutta samalla nämä foorumit eittämättä tavoittavat yhä suurempia ihmismääriä.
Vaikka trendin voi ymmärtää internetin kasvua vasten, kertonee tämä osaltaan myös siitä, että kiinnostus näihin asioihin on lisääntymässä.
Keskustelu käy kuumana mitä moninaisimmista asioista, mutta suurinta kiinnostuksen kasvu on ollut henkisen kehityksen ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen saralla. Myös internetiin perustettujen alan blogien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, joista tunnetuin (http://paranormaaliblogi.wordpress.com) loikkasi muutamassa viikossa Wordpressin ylläpitämien lukijatilastojen kärkeen.

Jotain kertoo myös se, että internetissä avatut raja-alueen adressit ovat saaneet melkoista menestystä. Vaihtoehtoisia hoitomuotoja kannattava adressi (www.adressit.com/luontaishoito) on saanut jo yli 5000 kansalaista liikkeelle ja paranormaalin tutkimuskin on saanut huomattavaa kannatusta nettiin avatun adressin avulla (www.adressit.com/paratutkimus). Samalla huuhaan vastustamiselle omistettu adressi on saanut vain parikymmentä allekirjoitusta (www.adressit.com/huuhaa), mikä osoittanee kuinka marginaalista ihmisryhmää jyrkän linjan skeptismi edustaa sen äänekkyydestä huolimatta.

Rajatiedon kasvu on ollut muutenkin huimaa, sillä kaikkiaan alan tarjonta internetissä on kasvanut noin seitsenkertaiseksi viimeisen kahden vuoden aikana kun samaan aikaan koko internetin tarjonta on vastaavasti laajentunut keskimäärin ”vain” noin viisinkertaiseksi. Hakutuloksissa ykkösenä on usein jokin nettitietosanakirja Wikipedian sivu, jonka avustajista löytyy myös rajatiedon harrastajia.
Internetin hakupalvelimien perusteella eniten suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet homeopatia ja muut hoitovaihtoehdot, teosofispohjaiset liikkeet sekä astrologia. Myös ufot ovat tasaisessa nousussa ja sen vanavedessä parapsykologiakin, mikä on ehkä alkanut viime aikoina näkyä rajailmiöiden tutkimuksenkin tasolla. Huomattavimpia kasvulukemia kaikista aiheeseen liittyvistä yksittäisistä hakusanoista osoittavat puolestaan osin ymmärrettävistäkin syistä yleiskäsite ”rajatieto” ja sen vastapainona varsin moninaisena leimasanana käytetty ”huuhaa”. Mainittakoon lopuksi anekdoottina, että kaikista kolmikirjaimisista termeistä ufot kiinnostavat ihmisiä eniten heti hakusanan ”sex” jälkeen...

Rajatiedon blogit ja foorumit Suomessa löydät avaamalla tästä 44-sivuisen Word-tiedoston (doc).
 

HUOM! Valitettavasti linkkien avautumisessa on ongelmia...
Jos jokin linkki ei avaudu, kirjoita sen osoite uudelleen selaimesi osoitekenttään!