Kuukauden Gullmanni  4/2001

Erik Gullman

 

Huuhaa-ta-ko?

Parasta "huuhaata" ei ehkä sittenkään ole Ultran palstoilla tai EG:n kotisivuilla, sillä meikäläisellekin, - Ervastin teosofian kautta - useampiin todellisuudentasoihin, ainakin teoreettisesti perehtyneelle, esitetään "arvovaltaiselta"(?) taholta, että "todellisuus" koostuukin yhdeksästä ulottuvuudesta.

- Tämän voi jokainen todeta, jolla on mahdollisuus tutustua Tähdet ja avaruus lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa olevaan Jukka Maalammen ja Tapani Perkon artikkeliin Koostuuko todellisuus yhdeksästä ulottuvuudesta? - Ko. otaksumat ovat peräisin matemaattisista malleista, - mutta, jostakin - ehkä huuhaa-alttiudesta johtuvasta syystä, olen taipuvainen "uskomaan" ko. artikkelin sisältämään ajatukseen.

Tämä ei silti tee Tähdet ja avaruus lehdestä huuhaata, eikä sekään, että siinä on myös toinen tutustumisen arvoinen artikkeli, nim. Jukka Piiroisen Valottomien vuosien jäljillä. - Sekin perustuu yhtä innovatiivisesti ulkomaisten tutkijoiden referointiin. Mutta valitettavasti en voi yhtyä Piiroisen pahoitteluun, kun häntä harmittaa, että tutkijat eivät saaneet kauan mellastaa yksinään tavattoman kiinnostavien valottomien vuosien perässä, sillä myös huuhaatahot tarttuivat ripeästi aiheeseen. (Jukka Piiroinen, Valottomien vuosien jäljillä. Tähdet ja avaruus 2001;1,s.32).

Joku onneton huuhaahörhö on nimittäin Piiroisen tietämän (tai luuleman) mukaan (koska lähdettä ei ole mainittu) esittänyt, että "absintinhuuruisen elämänsä vasta vuosisatoja myöhemmin" elänyt Nostradamus onnistui ennustamaan maailmanlopun juuri vuodeksi 536, jonka tienoilla puun vuosirenkaiden perusteella on ollut poikkeuksellisen vähän auringonvaloa. Ja johon muidenkin, kirjallisten lähteiden perusteella ajoittui ehkä meteorintörmäyksestä tai tulivuorenpurkauksesta johtuva pimeä ja kylmä jakso.

Piiroisen tietämän mukaan Ranskan kuninkaan Kaarle IX:n henkilääkäri Michel de Nostradamus (1503-66) olisi saanut ennustuksensa absintin pökerryttämänä.

En ole mikään alkoholijuomien asiantuntija, mutta jos kerta absintilla on noin erinomaisia kirjallisia kykyjä ja ennustustaitoa lisäävä vaikutus, niin miksei joku tiedemies voisi myös sen vaikutuksesta kirjoitella kuolemattomia ennustuksia. - Ellei sitten em. yhdeksää ulottuvuutta ennusteleva teoria perustu ko. metodiin?

Raittiusasiain tietokirjan (1934,11) mukaan absinttia valmistettiin Sveitsissä, Ranskassa ja Pohjois-Italiassa ja myrkyllisyytensä vuoksi se kiellettiin Sveitsissä 1908 ja Ranskassa 1914 ja sen maahantuonti Yhdysvaltoihin kiellettiin v. 1912. (Encyclopedia Americana. 1973 Vol.1,52). Sen sijaan absinttia muistuttavat ranskalainen pernod ja kreikkalainen ouzo ovat edelleen "sallittujen aineiden" listalla.

Piiroisen väitteen absintista Nostradamuksen tiedonlähteenä tekee kuitenkin epäilyttäväksi se, että Enclopedia Americanan mukaan absintin laajempi teollinen valmistus alkoi 1800-luvun alussa Pernodin yhtiön toimesta. - Liekö sitten sekin löydettävissä N.:n ennustuksista tai niiden tulkinnoista?

Tämän perusteella epäilen suuresta, - kunnes lähteet sen toisin todistavat - Piiroisen Nostradamusta koskevien väitteiden pätevyyttä ja pidän ko. henkilöön nähden parempana tiedonlähteenä Ervastin esitelmiin perustuvaa teosta Nostradamus ja Cagliostro.

Ervastin tulkinnan mukaan Nostradamus ei "ennusta" "maailmanloppua" lähiajoiksi, ja sitten kun sellainen joskus tulee, niin kyseessä on jonkun aikakauden loppu. Ja Ervastin kannalta yksi keski-aika, nim. Eurooppaamme koskeva tulee loppumaan "ehkä ensi vuosisadan alkupuolella, siis ehkä jo vuoden 2000 vaiheilla", jolloin tulee maailman sota, joka on monta kertaa julmempi kuin nykyinen. (Pekka Ervast, Nostradamus ja Cagliostro. Hyvinkää 1961,37-8). Eikä siitäkään vielä "valo" lisäänny, vaan parinsadan vuoden kuluttua kristikunta vetää päällensä oman häviönsä ja saa maksaa viimeiseen ropoon saakka kaikki ne kärsimykset, kaiken sen vääryyden, mitä se on aiheuttanut toisille roduille. (Emt.,38-9).

Täytyy vain toivoa, että Ervast olisi tässä kohden erehtynyt, tai että Euroopan karmaa voisi muuttaa jotenkin järkevämpään suuntaan. Silti ihmisellä ei kuolemattomana henkiolentona ole mitään pelättävää, sikäli kuin itse pyrimme hyvässä - ensin tällä fyysisellä ja sitten muilla 8-tasolla.

Ja sitten se huuhaata: "Valottomat vuodet, jolloin ei näkynyt kuuta, ei aurinkoa" auttavat ajoittamaan kalevalaiseen runostoon sisältyvän Päivän päästö-runon. - Jota tosin voi avata myös yksilön ja kansan kannalta? 

© Erik Gullman 2001

  


Takaisin