Ultran kirjaesittely

 

 

 

Totuus taivaasta
Tri Eben Alexander

223 s.
 

  *PAINOS LOPPU*

  * VUODEN 2013 RAJATIETOKIRJA

Tämä yhdysvaltalaisen neurokirurgin perusteellinen teos on mielenkiintoinen ja paikkansa ansainnut lisä kirjallisuuden kuolemanrajakokemusten kuvauksiin. Tosin kirjalle suomeksi annetun nimen ”totuus” on hiukan tarkoitushakuinen, koska on olemassa muitakin uskottavia mutta osin Alexanderin kokemuksista poikkeavia kuvauksia. Alkuperäisteoksen nimi onkin ”Proof of Heaven” eli todiste taivaasta – siis yksi muiden lisäksi.

Skeptikkojen vakuuttamiseksi kirja ei jätä epäselväksi sitä, että tekijä on tiukan tieteellisen lääkärikoulutuksen saanut neurokirurgi, joka ”tiesi” miten aivot toimivat ja mistä tietoisuus syntyy. Kirja selvittää myös tekijän perhe- ja koulutustaustat, ja pieni uskonnollinenkin vivahde sieltä löytyy, vaikka Alexanderin kokemukset lienevät kaikkien ajatussuuntien hyväksyttävissä.

Yksityiskohtaisesti esitetään Alexanderin taudinkuvaus ja -kehitys äkillisestä kipukohtauksesta alkaen, sairaalahenkilökunnan ja läheisten toimet, bakteerin aikaansaaman aivokalvontulehduksen aiheuttama kooma ja sen aikaiset kokemukset. Siirtyminen toiselle puolelle tapahtuu ”perinteisen” tyylisten manala-mielikuvien kautta, joita hän kutsuu madonperspektiivimaailmaksi, minkä jälkeen avautuu kaunis ja lohdullinen ykseyden maailma, jossa ”perhosensiiven tyttö” on oppaana. Matkallaan Alexander näkee monia maailmankaikkeuksia, elämien runsautta ja älykkyyden korkeita ulottuvuuksia. Mielenkiintoinen seikka on se, että hänellä ei ole kokemuksensa aikana muistoja maanpäällisestä identiteetistään, toisin kuin monilla muilla rajakokijoilla ja tuonpuoleisen selittäjillä.

Eben Alexander tiivistää suurenmoisen kokemuksensa näin: ”Olet rakastettu ja hyväksytty aina, ei ole mitään pelättävää etkä voi tehdä mitään väärin.” Yhdellä sanalla ”Rakkaus”.

Vaikean paluun jälkeen hän on innoissaan kertomaan ja kirjoittamaan aiheesta. Tosin lääkärikollegoiden tuntui olevan vaikea uskoa hänen kokemaansa todellisuutta. Alexanderillahan se osa aivoista, joka luo tietoisuuden ja maailmankuvamme, ei toiminut. Ja kuitenkin syvä tietoisuus loi kuvan jostakin suuremmasta, jota hän kutsuu ”ultratodellisuudeksi”.

Kirjan loppupuolella tekijä käy yksitellen läpi eri fysiologiset ja neurologiset vaihtoehdot kokemukselleen, mutta lopputuloksena on kuitenkin tämänhetkisten tieteellisten selitysten hataruus. Kvanttimekaniikan mukaan tietoisuuden maailma on laajempi kuin aineellinen avaruus, ja kaikki on tässä läsnä.

Pysäyttävä kuolemanrajakokemus kohotti Eben Alexanderin jumalakäsityksen korkeammalle tasolle kuin mitä perinteiset uskonnot esittävät. Hän on kuitenkin vakuuttunut, että saman tiedon voi saavuttaa myös rukouksen ja meditaation avulla.
 

Heikki Juutilainen

 


Tästä puhutaan!

Totuus taivaasta on ollut jättimenestys Yhdysvalloissa, sitä on myyty jo yli miljoona kappaletta.
Koomatilassa Alexander tapasi olennon, joka johdatti hänet keskusteluihin maailmankaikkeuden luojan kanssa. Eben Alexander on Harvardin käynyt neurokirurgi, joka on työskennellyt yli 25 vuotta bostonilaisissa sairaaloissa. Tiedemiehen varmuudella hän johdattaa lukijan kuoleman toiselle puolelle.

 

Aloitussivulle