Ultran kirjaesittely

 

 

 

Tavastia - Muinais-Hämeen kuningaskunta
Jukka Nieminen

 

Kustantaja Salakirjat, 2013
104 s.

 

 
 
Kuka vielä muistaa kirjan Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta? Saman kirjan, joka muutama vuosi sitten voitti Ultran yleisöäänestyksen vuoden rajatietokirjaksi. Nyt Nieminen sanoo tehneensä sille jatko-osan. Tällä kertaa ei liikuta myyttisissä Kainuun kuninkaissa, vaan muinaisen Hämeen eli Tavastian kuningaskunnassa, joka Niemisen mukaan ajoittuu jonnekin vuosien 500-1200 jKr. väliselle alueelle. Aikakaudestahan on hyvin vähän tietoa saatavissa, ja siinä mielessä aihepiiri itsessään on mielenkiintoinen.

Siinä missä edellinen teos marssitti esiin hätkähdyttävän havainnon, että kivikirkot ovat aina rakennettu 33.3 km välein, on Niemisellä nyt kiikarissaan toisenlainen muinaiskohde – kuppikivet. Kuppikivet ovat rautakautisia kuoppia kivissä tai kallioissa, joita siihen on ammoin hakattu, Niemisen mukaan tuntemattomaksi jääneellä tekniikalla. Niiden merkitystä on pähkäilty tutkijapiireissä kauan, ja Nieminen esittää että ne ovat muinaisia karttoja, jotka kertovat varhaisten maanviljely-yhteisöjen lukumääristä. Jokainen kuppi esittää yhtä suvun taloa, ja kuppien sijainnit kiven pinnalla vastaavat myös niiden sijaintia kartalla. Idea on todella mielenkiintoinen, ja valittaen on todettava, että esimerkkejä teorian toimivuudesta olisi kaivannut enemmänkin, sillä nyt esitys jää väistämättä ylimalkaiseksi.

Samassa yhteydessä Nieminen haastaa perinteisen tulkinnan varhaisten hämäläisten saapumisesta Kokemäenlaaksosta, sillä kuppikiviä seuraamalla voi tulla myös päinvastaisiin tuloksiin. Varhaiset hämäläiset saapuivatkin idästä, nykyisen Savonlinnan ja Kerimäen alueelta, josta kuppikiviä tunnetaankin määrällisesti eniten. Tavastia-kirja tarjoaa siis läpileikkauksen Hämeen historiaan, varhaisen maanviljelykulttuurin saapumiselle, sen muuntumiselle kartanojärjestelmäksi, ja viimein kuningaskunnaksi saakka. Tämän Tavastia -nimisen kuningaskunnan armeijaksi Nieminen tarjoaa muinaisia Pirkkamiehiä, joiden sotaretket ovatkin jotenkuten tiedettyjä.

Kirjan helmasynniksi jää, että se ei vain kykene edeltäjänsä tasolle. Kuppikivien oikeissa merkityksissä Nieminen saattaa olla hyvinkin jäljillä, mutta se ei silti vedä vertoja hänen aiemmalle teorialleen kivikirkoista. Vertailussa edeltäjäänsä Tavastia häviää myös sivumääränsä vähäisyydellä. On tietenkin totta, että muinaishistorian tuntemus vaikkapa nyt po. ajanjaksolta on harmillisen vähäistä. Silti olisi voinut yrittää tomerammin.

Nieminen on nähtävästi itsekin tiedostanut asian, ja saadakseen lisää sivuja, hän on eksynyt monenlaisille sivupoluille. Yksi hänen teemansa ravistelee voimakkaasti muinaissuomalaisia kulttuureita ennen kristinuskon saapumista, niitä hän ei turhaan ylistä. Pirkkamiesten sotaisuus, ihmisuhrit aina lapsia myöten, orjienpito ja jopa pohjanmaalla tapahtunut ihmissyönti, jonka Nieminen tosin pistää tanskalaissoturien piikkiin, eivät tietenkään luo kovin auvoista mielikuvaa esi-isistämme. Kirkon roolissa Nieminen näkeekin paljon hyvää sen kitkiessä karkeimpia tapoja pois pakanakansoista.

Sinänsä kirjassa ei ole puutteita, se on Niemiselle tuttuun tapaan lennokas ja sen ahmaisee vauhdilla. Sitä lukiessa ei tunne saaneensa pettymyksen makua kitalakeensa, vaikkakin herkku loppuu kovin äkkiä. Silti se jää aavistuksen vaisuksi verrattuna Niemisen parhaisiin edeltäjiin, esim. Cibolan seitsemään kaupunkiin tai klassikoksi nousseeseen Muinaissuomalaisten kadonneeseen kuningaskuntaan.

Nieminen on rajatieteen kirjapiirien parhaimmistoa omintakeisten ja luovien oivallustensa ansiosta, ja omalla muinaisten mysteerien saralla hänelle ei taida haastajaa ollakaan, mutta Niemisen omassa kategoriassa tämä jää väkisinkin keskinkertaiseksi.

Toivotaan että tekijä ei loukkaannu kun sanon, että Tavastialle olisi ollut hyväksi, jos sitä olisi kypsytellyt rauhassa, sillä nyt se on osittain raakile. En voi kuin toivoa, että mikäli tähän saagaan ilmestyy vielä joskus kolmaskin osa, se ylenisi ainakin ykkösosan tasolle, ellei olisi jopa parempikin. Mikäli näin käy, olen sitä ensimmäisten joukossa itselleni hankkimassa, sillä huonoimmillaankin Nieminen on parempi, mitä monet parhaimmillaan.
 

Alvari Mattilainen

 


Jukka Nieminen uudesta kirjastaan:
“On ollut sykähdyttävää kirjoittaa kirja maamme rautakaudesta, joka vihdoin viimein tuo päivänvaloon niitä asioita, joita kotomaamme muinaistutkimus ei ole kyennyt selvittämään sataan vuoteen. Kirja on - kuten nimikin kertoo – omistettu muinaisten kuningaskuntiemme tutkimiselle.”

 

Kustantajan esittely:

Myyttisen Kainuun kuningaskunnan romahdettua tanskalaishyökkäykseen 700-luvun alussa Suomeen nousi tilalle Tavastia – Muinais-Hämeen kuningaskunta. Kirja seuraa pääpiirteissään sen muodostumista ja rakennetta aina varhaisesta kuppikivikulttuurista aina rautakautiseen kartanojärjestelmään ja viimein sotaisiin Pirkka-miehiin saakka, sekä lopulta sen musertumista svealaisten kanssa käytäviin sotiin ja saksalaisritarien tekemiin ristiretkiin.

Kirja lähestyy aihettaan aina metsälappalaisista saakka. Samalla tulee ilmi, että saamelaisten esi-isät olivat myyttisen Doggerlandin asukkaita, jotka aloittivat Euroopassa megaliittikulttuurin. Ilmenee että kuppikivet ovat todellisuudessa muinaisia karttoja, ja koko kuppikivikulttuuri saapui Tavastiaan nykyisestä Savonlinnasta eikä Kokemäenjokea pitkin kuten on tähän asti luultu.

Muinainen Tavastian keskuspaikka oli Kanta-Hämeessä, jota ympäröivät muinaispitäjät, jotka erosivat toisistaan hyvinkin radikaalisti. Muinaisessa Suur-Pirkkalassa on hyvin minimaalisesti kuppikiviä tai linnavuoria, kun taas Suur-Hollolassa niitä riittää. Toisaalta Suur-Hollola ei omaa vastaavaa kartanojärjestelmää tai 33.3 –mittajärjestelmää. Näistä pienistä huomioista rakentuu Tavastian hallintomalli, kuningasjärjestelmä, muinaispitäjien tilkkutäkki ja viimein koko valtakunnan kokoluokka.

Rautakauden historia on tähän asti ollut historiankirjoituksemme tuntematonta vyöhykettä. Nyt on tullut aika korjata tämä puute, ja tarjota lukijalle lukuelämys jollaista ei usein ole tarjolla. Matka oman kansansa menneisyyteen ja varhaiseen yhteiskuntamalliin.

 

Aloitussivulle