Ultran kirja-arviointi

 

 

 

Mielen ruokaa

Sinikka Piippo

Minerva 2014
286 s.


 

 

Upea teos Sinikka Piipolta!
 

Kasvitieteen professori FT Sinikka Piippo on viime vuosina julkaisut suuren määrän tiedontäyteisiä hyötykasvikirjoja lääkeyrteistä, marjoista, mausteista ja puhtaasta ravinnosta. Uusin teos ’Mielen ruokaa’ keskittyy kansanterveydelle merkittävän alueen luontaiseen hoitoon: muistia ja mielen hyvinvointia ylläpitäviin ja parantaviin, pääasiassa kasviperäisiin aineisiin, niiden vaikutuksiin ja käyttötapoihin.

Sinikka Piipon tutkimukset ja taustatiedot ovat ainakin näin maallikon näkökulmasta suorastaan hengästyttävän laajat ja monipuoliset, alkaen parannustaidon historiasta ja eri kansakuntien lääkintäkulttuureista aina tämän päivän viimeisimpiin tieteen tutkimustuloksiin, ihmisen fysiologiaan eli elimistön fysikaalisiin ja kemiallisiin toimintoihin sekä terveen ravinnon vaikutustapoihin.

Kirjan alkupuolella saadaan tuhti paketti taustatietoutta aivojen, muistin ja hermoston toiminnasta, vanhenemiseen liittyvistä tekijöistä sekä muistisairauksien taustasyistä kuten esimerkiksi stressi, masennus tai unettomuus. Usean eri otsikon alle ryhmitellyt kirjan pääosiot käsittelevät sitten yksityiskohtaisesti mielen toimintoihin eri tavalla vaikuttavia ravintoaineita ja kasveja. Adaptogeenit parantavat suorituskykyä ja ehkäisevät stressiä, hyviä rasvoja saa monista lähteistä, myös muistia parantavia marjoja ja mausteita tai hermoston välittäjäaineita lisääviä ravintoaineita esitellään kirjassa lukuisia. Kirja on kauttaaltaan myös riittävän hyvin kuvitettu.

Kasvi- ja ravintotieteilijä Piippo tarjoilee runsaat annokset informaatiota sekä tavalliselle, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle lukijalle että terveys- ja lääketieteen ammattilaisille. Kasveista esitellään tarkasti niiden koostumukset, vaikutukset ja käyttötavat sekä jokaisesta myös kemialliset aineosat tieteellisen tarkasti. Myös suositeltavista lisäravinteista on kirjassa oma osionsa, samoin kuin mielen hyvinvointiin vaikuttavista aineista kuten hiilihydraateista, proteiineista, vitamiineista ja hivenaineista.

Esiteltyjen ravintokasvien joukossa on niin koti- kuin ulkomaisiakin tuotteita, joista harvinaisempienkaan saanti ei tänä päivänä tuota suuria vaikeuksia. Ainoa vaikeus, joka kirjaa lukiessa voi syntyä, on runsaudenpula: voi olla vaikea päättää, mitkä nimenomaiset tuotteet saattaisivat auttaa parhaiten oman terveyden ylläpitämisessä. Kaikkia kun ei voi alkaa ahmimaan. Mutta takuulla kirjan tarjoaman tiedon pohjalta löytyvät omat suosikit.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Mielen ruokaa kertoo, miten ruoka ja sen eri ainesosat vaikuttavat mieleemme. Se selvittää, miten aivot, hermosto ja muisti toimivat ja millaisia ruoka-aineita ja lisäravinteita tarvitsemme ylläpitääksemme ja parantaaksemme muistiamme ja kognitiivisia kykyjämme.

Kasvit ja ravinto vaikuttavat terveyteemme kokonaisvaltaisesti. Oikealla ravinnolla voi myös helpottaa stressiä, ahdistusta, masennusta, uupumusta ja unettomuutta. Teos esittelee suuren määrän mieleen positiivisesti vaikuttavia marjoja, yrttejä, mausteita ja monia muita ruoka-aineita.

Kirja on korvaamaton käytännön opas kaikille, jotka haluavat parantaa elämänlaatuaan ja henkistä jaksamistaan.

FT Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut noin 260 tieteellistä ja populaaria artikkelia ja julkaisua. Aikaisempaa tuotantoa ovat mm. Piippo-Salo - Mielen ja rakkauden kasvit, Kasvien salaiset voimat.

 

Aloitussivulle