Ultran kirja-arviointi

 

 

Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä
Sinikka Piippo

256 s. 
Kustantaja Minerva Kustannus Oy, 2016

 

 

 

Sinikka Piippo on jälleen löytänyt mielenkiintoisen ja tervetulleen näkökulman kasvimaailman hyötykäyttöön, tällä kertaa luonnon tarjoamiin ilmaisiin superruokiin. Kasvitieteen professori FT Piippo on julkaissut useita isoja tietoteoksia, jotka antavat riemua ja terveyttä luontoa lähellä eläville. Syötäväksi, juotavaksi, mausteeksi ja rohdoksi kelpaavia kasveja löytyy Suomestakin sadoittain. Tähän kirjaan on koottu yli viisikymmentä terveellisintä ja tutkituinta lähiluontomme villivihannesta.

Laaja-alaiset yleistiedot sekä keruu- ja säilytysohjeet johdattelevat aivan uuteen maailmaan ja avaavat tietoisuuden silmät aikalailla erilaisiin ruokatottumuksiin ja mainioitten ravinnonlisien käyttöön. Ja tietysti luonnonkasvienkin kohdalla myös varoitukset haittavaikutuksista ja tiedot haitallisista aineosista ovat paikallaan.

Ahomansikasta aletaan ja Väinönputkeen päädytään. Jokaisesta kasvista on kirjassa yleisesittely, ainesosien luettelo, käyttö ravintona ja rohtona sekä siellä täällä pikkureseptejä. Kirjan loppupuolella on jälleen tarkkaa yleistietoa villivihannesten ravintoarvoista. Eteeristen öljyjen, vitamiinien ja hivenaineiden sekä muiden ainesosien aakkoselliset esittelyt kertovat tekijän valtavasta paneutumisesta tutkimustyöhönsä, samoin kuin vierasperäisten sanojen luettelo selityksineen osoittaa hienoa arvostusta lukijoita kohtaan. Hyvä kuvitus ja selkeä sivujen taitto tekevät kirjasta helppokäyttöisen.

Itse olen kerännyt ja käyttänyt paljon kasveja rohtoina ja teeaineksina mutta ruuaksi lähinnä nokkosta ja jauhosavikkaa, koska villiravinnosta ei suomenkielellä ole ollut kirjallisuutta; klassikko Toivo Rautavaarallakin lähinnä vain sivulauseissa mainittuna. Sinikka Piipon kirjan myötä menyy varmasti laajenee ja kesän ruokavalio saa piristystä kun tulee uusia keittoja, pestoja, smootheja ja salaatteja.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Syötäväksi, mausteeksi tai rohdoksi kelpaavia kasveja tunnetaan Suomesta jopa satoja lajeja. Tässä kirjassa esitellään niistä tärkeimmät.
Villivihannekset ovat oiva ravinnonlisä. Villivihannesten terveellisyys johtuu niiden sisältämistä monista aineosista, joita ne sisältävät viljeltyjä kasveja enemmän. Monilla luonnonyrteillä on myös rohtovaikutuksia, mikä on aina otettava huomioon niitä käytettäessä.
Luonnonkasvien hyötykäyttöä jo 1980-luvulta lähtien opettanut Sinikka Piippo kertoo kirjassaan, mitä villivihannesten sisältämistä aineosista tiedetään ja mitkä niiden tehovaikutukset terveyteemme ovat.
Tutkimustulosten ja aineosien ohella kirja sisältää tiedot kasvien keruusta, säilönnästä, käyttö- ja valmistustavoista ja lääkkeellisistä vaikutuksista.

Aloitussivulle