Ultran kirja-arviointi

 

 

Varjominä – Löydä kätketty voimasi
Deepak Chopra, Debbie Ford & Marianne Williamson

243 s. pokkari
Kustantaja Basam Books Oy, 2015 2. painos, (alkuperäinen 2010)
 

  *PAINOS LOPPU*

 

Kolme kansainvälisesti tunnettua henkisen kasvun kovaa nimeä on koonnut omia näkökulmiaan harvoin käsiteltyyn aihepiiriin: ihmisminuuden varjopuoleen. Useat tunnistavat sellaisen olemassaolon – voimakkaana tai heikompana – mutta mikä se loppujen lopuksi on, miksi se tuntuu haitalliselta ja miten meidän pitäisi siihen suhtautua?

Johdantoluku tiivistää kirjan teeman. Sekä elämässä ympärillämme että omassa itsessämme kohtaamme varjopuolen, jota olemme oppineet pelkäämään ja tukahduttamaan. Sen sijaan että hallitsisimme sitä, se alkaa hallita meitä. Varjomme estää meitä ilmaisemasta itseämme täydesti, puhumasta totuuttamme ja elämästä aitoa elämää. Häpeän ja katumuksen tunteet painavat meitä.

Tämä kirja näyttää sisimpämme uudessa valossa, eheyttää ja auttaa vapautumaan pelosta. Voimme olla rohkeasti oma itsemme.

Koko dualistinen maailmankaikkeus toimii kahden voiman vaikutuksilla: hajottavan ja luovan. Ne ovat myös meissä. Deepak Chopra valaa varmuutta selvittämällä näitä voimia. Hänen mukaansa on illuusiota, että pitäisi valita vain hyvän ja pahan välillä: "Todellisuudessa on kolmaskin tapa, joka on olla eheä." Hän opastaa tasapainottamaan itsemme niin ettemme ole kummankaan orja. Täydellinen hyvyyskin on illuusio. Chopra ohjaa meitä lähemmäs lähdettämme.

Kirjan toisessa osassa Debbie Ford opastaa löytämään todellisen itsemme, ei toiveajattelusta syntynyttä unelmakuvaa. Kieltämisen seurauksena varjo kasvaa, mutta siihen tutustuminen avaa arvokkaimmat kykymme ja lahjamme. Kun häpeä ei kahlitse meitä, pystymme ilmentämään kaikkia puoliamme. "Salaisuutesi pitävät sinut sairaana."

Kolmas kirjoittaja Marianne Williamson tuo esille myös tien kohti Luojan rakkautta ja korkeamman minän löytämistä. Hänen näkökulmansa varjominän käsittelyyn on myötätunto, rukous ja sovitus sekä kristillishenkinen nöyryys ja anteeksianto.

Kaiken kaikkiaan näen tämän kirjan tervetulleena pohdintojen avauksena ja johdantona Varjominä-teeman käsittelyyn, sillä kovin syvälle aiheeseen kukaan kirjoittajista ei tässä vielä yllä, ei henkisesti eikä psykologisesti. Silti se antaa jo paljon erinomaisia ideoita ja sisäisen työskentelyn keinoja, joilla pääsemme lähemmäs selkeämpää itsetuntemusta ja kaikkien olemuspuoliemme hyväksymistä.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tässä kirjassa New York Timesin bestseller-kirjailijat Deepak Chopra, Debbie Ford ja Marianne Williamson kirjoittavat onnellisuuden mahdollisesti suurimmasta esteestä: varjosta, eli siitä persoonallisuutemme osa-alueesta, joka pitää sisällään kielteisiksi mieltämiämme piirteitä. Vaikka varjo on lähtemätön osa meitä, kulutamme paljon aikaa ja energiaa sen kieltämiseen ja siltä pakenemiseen. Varjominä on perusteellinen ja käytännöllinen opas itsemme kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen. Vasta hyväksyttyämme varjopuolemme voimme tavoittaa todellisen ja eheän olemuksen ja saada käyttöön kaikki sisäiset voimavaramme.

Deepak Chopra on kansainvälisesti tunnettu itämaisen filosofian opettaja. Hänen kirjansa ovat olleet lähes kaikilla yhdysvaltalaisilla bestseller-listoilla ja myyneet miljoonia kappaleita kaikkialla maailmassa.

Debbie Ford (1955-2013) oli amerikkalainen kirjailija, muutosvalmentaja ja opettaja, jonka työtä emotionaalisen ja henkisen kasvatuksen alalla pidetään hyvin merkittävänä.

Marianne Williamson on kansainvälisesti tunnettu luennoitsija ja kirjailija. Hänet on listattu yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkisistä opettajista.

 

 

Aloitussivulle