Ultran kirja-arvostelu 

Selvänäkö ja telepatia
Annie Besant, Camille Flammarion, C.W. Leadbeater, H.S. Olcott, T. Subba Row 

Biokustannus Oy 2008
104 s.
 

Onpa mukava lukea vaihteeksi vanhojen kunnon konkareiden selkeää tekstiä. Kirjaan valittujen artikkeleiden tekijät ovat 1800-luvulla syntyneitä, lähinnä teosofian parissa toimineita mestareita, joiden muutamista teoksista kirjasen luvut on koottu. Charles Webster Leadbeater kirjoittaa selvänäkökyvystä ja sen kehittämisestä ymmärrettävällä ja perustavalla tavalla, sekä huomioiden myös näkijään kohdistuvat vaatimukset. Hän kertoo psyykkisten kykyjen kehittämisestä ja varoittaa myös ei-toivotuista menetelmistä. Hän kuvailee eri ajatusmuotoja ja näkemisen tasoja sellaisella tarkkuudella, että vähänkin näkijän herkkyyttä omaavien kannattaa ottaa niistä vaarin. Nämä pari ensimmäistä lukua ovat mielestäni kirjan parasta antia. (En malta olla tässä yhteydessä suosittelematta myös Biokustannuksen julkaisemaa Leadbeaterin aivan ihanaa, silmiä avaavaa kirjasta nimeltään Luonnonhenget.)

Annie Besantilta on kirjaan valittu telepatiaa käsittelevä luku. Hän pohtii ajatuksensiirtoon liittyviä mekanismeja ja sitä, miksi ajatus ei vastaanotettaessa useinkaan ole samassa muodossa kuin lähetettäessä, sekä esittää muutamia asiaa valaisevia esimerkkejä. Mielenkiintoista on vertailla miltä pohjalta sata vuotta sitten viitattiin tieteelliseen tutkimukseen ja mitä tämän päivän kvanttifysiikan tutkimus kertoo samasta aiheesta. Intialainen vedantafilosofi Tallabragada Subba Row puolestaan todistelee telepatiaa astraaliaineen tai astraalivalon olemassaololla ja kertoo esimerkkitilanteita.

Teosofisen seuran perustajajäsen, amerikkalainen Henry Steel Olcott kertoilee teosofipiireissä suoritetuista ajatuksensiirtokokeista ja pohdiskelee oivaltavasti mm. katseen lumoamiskyvyn mahdollisuuksia. Camille Flammarionin teksteistä on kirjan loppuun koottu esimerkkejä eri henkilöiden telepaattisista kokemuksista.

Kirjanen on mielenkiintoinen kokoelma perusnäkemyksiä alan harrastajille vertailukohdaksi siihen, mitä selvänäköisyydestä tänä päivänä tiedetään ja kirjoitetaan. Juurien tunteminen avaa tälläkin alueella näkökulmaa laajemmaksi.

 

Heikki Juutilainen

 

 


Aloitussivulle