Ultran kirja-arvostelu


 

 

Erkki Ertama

Sattuma korjaa satoa -
Monenlaista musiikista

Edico Oy 2007, 287 s.

 

Tulihan se sieltä! Siis –

Kapellimestari ja säveltäjä Erkki Ertama on kirjoittanut muistelmistaan kirjan.

Toivon mukaan tämä ensimmäinen kirja hänen muistelmistaan – ei ole viimeinen, sillä tällä erityisesti suomalaisen viihdemusiikin käsitteellä, Erkki Ertama, olisi vielä paljon kerrottavaa vaiherikkaan elämänsä ja merkittävän musiikkiuransa taipaleelta.

Tämä teos suo meille mahdollisuuden tutustua maamme viihdemusiikin nostalgiseen maailmaan mestarimuusikon omien kokemusten kautta. Hän tuo esille kokemuksiaan yhteistyöstään monen tunnetun muusikon ja taiteilijan kanssa.

Kirjoittaen myös kursailemattomasti ja avoimesti kokemuksistaan kuningas alkoholin kanssa, viestien siten lukijoilleen ja varsinkin nuoremmalle sukupolvelle monista piilevistä vaaroista, jotka ovat uhkana ja katkaisseet monen nuoren muusikon / taiteilijan elämäntaipaleen.

Hyvän musiikillisen peruskoulutuksen saaneena kuin myös tavattoman musikaalisena hänet hyväksyttiin työskentelemään maamme huippuartistien kanssa. On suuri ilo ja etuoikeus saada kuulua Erkin tuttavapiiriin, vuosikymmenien ajan, jopa veljellisessäkin merkityksessä.

Tässä mielessä kirjaa lukiessa voin vilpittömästi todeta sen avoimuuden asioiden ja elämänkokemusten suhteen. Tahdon kuitenkin korostaa, että Erkin merkittävyys Suomen viihteen saralla on todella ollut hyvin merkittävä, eikä loppua ole näkyvissä - ei, vaikka kirjoittaja tulee näinä päivinä 80 vuoden kunnioitettavaan ikään.

Kirjassa ilmenee hänen kiinnostuksensa myös elämän suuriin kysymyksiin ja henkisyyteen.

Sen ohella runous. Tuntien miehen aikaisemmat vaiheet ja erityisesti hänen panoksensa musiikin saralla voisin sanoa kaikella asiaan kuuluvalla kunnioituksella, että runoilijan olemassaolosta en tiennyt. Mutta hänen runokokoelmansa - ja monet näistä runoista vielä sävellettyinä, kertovat aivan muuta. Niissä huokuu herkkyyden ja luovuuden luotain, jonka Erkki on kokemuksiensa myötä löytänyt ja saa välittää edelleen runon ja musiikin muodossa. Kehotankin jo tässä lukijaa tutustumaan hänen runokokoelmiinsa.

Tämä kirja on erinomaisesti koottu ja rikas kuvitukseltaan. Sieltä löytää monien tunnettujen taiteilijoiden kuvia, heidän, joiden kanssa Erkki Ertama on ollut tekemisissä enemmän tai vähemmän. Kuvat kertovat myös sen, että kirjoittaja on ehdottomasti yksi Suomen suurista vaikuttajista viihteen moninaisella alalla, ei vain Suomessa vaan myös kansainvälisesti.

Erkki on otsikoinut kirjansa Sattuma korjaa satoa. Ja tätä hän pohtiikin tässä teoksessaan omalla kohdallaan. Mikä tässä elämässä on sattumaa? Siinäpä kysymys, jota varmasti moni lukijakin on pohtinut jossakin elämänsä vaiheessa. Erkin tästä ensimmäisestä teoksesta sanoisin, että teos on sattumien hienointa satoa.

Suosittelen tätä kirjaa mitä lämpimimmin jokaiselle, joka on kiinnostunut elämänkerroista - eritoten sellaiselle, joka on kiinnostunut myös suomalaisen viihteen sarasta.

 

Seppo Plaami

  


Aloitussivulle